Laikas.lt

Paimta iš:
https://www.laikas.lt/lt/info/14622/talentu-banke--jauna-dizainere-ieva-ir-jos-spalvinga-kuryba-foto/

Data: 2013-12-07, 13:00

„Talentų banke“ – jauna dizainerė Ieva ir jos spalvinga kūryba (foto)

Laikas.lt
Stonefox, Aušros Osipavičiūtės
ir Rasos Butrimaitės nuotr.

Džiaugiamės, jog mūsų „Talentų banko“ aruodai niekad neišsenka – šiandien pristatome dar vieną jauną kūrėją, kuri save atrado drabužių dizaino srityje.

Ieva Užkurataitė, Vilniaus dailės akademijos kostiumo dizaino specialybės III kurso studentė, jau gali pasigirti nemaža patirtimi, nes mados renginiuose pradėjo dalyvauti dar būdama moksleivė. Jos sąskaitoje: „Virus“, „Apkalbos“, „Arterija“, „Ikra“, „VDA Skrydis“, Kauno dizaino dienų, parodų centro „Litexpo“, „Mados injekcija“ renginiai ir konkursai. Mergina laimę bandė ir tarptautiniuose konkursuose „Vogue young vision talent awards“,  o Mary Katrantzou mados iliustracijų konkurse laimėjo pirmąją vietą.

Pasak Ievos, jos kūryba išssiskiria margumu ir spalvomis: „Kūrybos procese man labai svarbus personažas, todėl kiekviena kolekcija susiejama su individualiu personažu: paukščiu, cirko artiste, našlaite ir.t.t“.

Naujausia jos kolekcija „Atharvana“  mėgina atsakyti į, atrodytų, keistą klausimą: ar drabužį paliečianti religija padaro jį šventu, ar tai daro įtakos nešiotojui?

„Šiuolaikinėje madoje liturginių simbolių naudojimas būną bereikšmis ir jis nieko nestebina. Pavyzdžiui, kryžius tampa ženklu, ornamento dalimi ar aksesuaru. Ar taip drabužio nešiotojas nesunaikina šio ženklo dvasinės esmės? Ar neišniekinama jo sakrali reikšmė? Kyla ir dar vienas klausimas – ar toks populizmas nesilpnina tikėjimo? Su tokiu populizmu kyla ne tik daugybė klausimų. Kartu tai ir fenomenas, kai liturginis ženklas tampa madingu kaip ir socialinis reiškinys – netikėti, pasitikėti vien savo protu. Taip dvi priešybės tampa visuma, netikintis žmogus dėvi tikinčiojo ženklus. Savo kolekcija ieškau atsakymo į klausimą: ar beprasmybė gali tapti aukštesne materija, o prasmė tapti bereikšme? Tyrimą ir kolekcijos vystymą pradėjau nuo atsitiktinai pasirinkto ženklo, padariusio vizualinį įspūdį, tačiau vienaip ar kitaip susijusio su dvasinio pasaulio analize. Tai tarsi atspirties taškas, bendras kolekcijos raktas, lydintis į tolimesnį vystymąsi“, – apie naujausią kolekciją pasakoja I. Užkuraitė.

Kviečiame peržvelgti ir įvertinti šiandieninės „Talentų banko“ herojės darbus! Galerijoje taip pat ieškokite Ievos senesnių kolekcijų – „Birdy“ ir „Ji iš cirko“ – modelių.  


 

© Copyright 2010 Laikas.lt. Visos teisės saugomos. Kopijuoti be autorių sutikimo draudžiama.