GEISMŲ TRAMVAJUS


Bilietai: 11.58 € (40Lt), 8.69 € (30Lt). 
Bilietus įsigykite visose Ticket Market kasose, www.ticketmarket.lt ir teatro kasoje.


PREMJERA.
Tenesis Viljamsas GEISMŲ TRAMVAJUS
Dviejų dalių drama
Premjera – 2014 m. gruodžio 23 d.; 2015 m. sausio 18 d.
Spektaklio trukmė – 3 val.

Režisierius – Algirdas Latėnas
Scenografas – Gintaras Makarevičius
Kostiumų dailininkė – Sandra Straukaitė
Kompozitorius – Linas Rimša
Iš anglų kalbos vertė Irena Balčiūnienė

VAIDINA:

Blanša Diubua – Monika Šaltytė
Stela Kovalski – Inga Jarkova
Stenlis Kovalskis – Rolandas Dovydaitis
Haroldas Mičelas (Mičas) – Aurimas Pintulis
Junisė Habel – Danguolė Petraitytė, Eglė Stanišauskaitė
Stivas Habel – Romanas Dudnikas
Pablas Gonzalesas – Mindaugas Jurevičius
Slaugė ir Meksikietė – Rimanta Krilavičiūtė
Daktaras ir Jaunas vyriškis – Aidas Matutis
Saksofonininkas – Gediminas Brūzga (teatro bendradarbis)

„Geismų tramvajus“ – žmogiškų jausmų ir gyvuliškų aistrų drama, neišsipildžiusių svajonių, meilės, laimės troškimo ir žiaurios tikrovės konfliktas. Į atgrasų darbininkų gyvenamąjį rajoną Naujajame Orleane JAV tramvajus, simbolišku pavadinimu „Geismai“, atgabena gražuolę Blanšą Dibua, kuri po dvasinių sukrėtimų virtinės (palaidojusi vyrą, tėvus ir tetas, praradusi gimtąją sodybą, irgi simbolišku pavadinimu „Svajonė“) tikisi rasti užuovėją sesers Stelos ir jos vyro Stenlio namuose. Deja, iškart aišku, kad mėlynų kombinezonų, alaus ir pokerio kvartale prancūzų imigrantų palikuonė su savo elegantišku garderobu ir rafinuotomis manieromis nepritaps. Prieš dešimtmetį tėvų namus palikusi sesuo Stela gyvena nuolankiai prisitaikiusi prie storžievio lenkų imigranto Stenlio Kovalskio. Šis neigiamai žiūri į viešnią, įtarinėja, kad ji iššvaistė už sodybą gautus pinigus. Blanša, balansuojanti ant nervinio išsekimo ribos, šliejasi prie santūraus Mičo. Šis žavisi gražuole, išmanančia literatūrą, poeziją. Užsimezgusius jausmus tarp Blanšos ir Mičo piktdžiugiškai nutraukia Stenlis, paviešindamas jaunos moters praeities nuodėmes.
Susitinka du antipodai: trapi dvasinė būtybė, virš realybės plevenanti vienadienė plaštakė Blanša ir pragmatiškas, bet primityvus Stenlis, kuris „valgo kaip gyvulys, vaikšto kaip gyvulys, šneka, kaip gyvulys“. Tarp Stenlio ir Blanšos fiziologinė ir dvasinė praraja didžiulė lyg tarp žmogbeždžionės ir plaštakės. Per personažus vaizduojama skirtingų pasaulių, senosios ir naujosios Amerikos, sandūra, moralės ir geismų konfliktas.

Tenesis Viljamsas – amerikiečių dramaturgas, išgarsėjęs pjesėmis „Geismų tramvajus“, „Katė ant įkaitusio skardinio stogo“ (už šias dvi autorius apdovanotas Pulicerio premijomis), „Stiklinis žvėrynas“ ir kitomis. Lietuvos teatrų scenose skaičiuojama apie dvi dešimtys šio autoriaus dramų pastatymų. Šiaulių teatralams šis dramaturgas irgi nesvetimas. Du spektaklius – „Ištatuiruotoji rožė“ (1978 m.) ir „Nuostabus sekmadienis iškylai prie Krev Kero“ (1996 m.) – pastatė režisierė Regina Steponavičiūtė, o Gytis Padegimas – „Iguanos naktį“ (2011 m.)

„Geismų tramvajus“ – vienas geriausių pasaulinės dramaturgijos kūrinių, parašytas 1947 m., Lietuvoje pirmą kartą buvo pastatytas 1974 m. Kauno dramos teatre. Tačiau per dešimtmečius ši psichologinė drama neprarado aktualumo.
Bookmark and Share
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai