Search Results for: "ziedai"

Svogūnų žiedai

Svogūnų žiedai

supjaustyti svogūnus žiedais ir pamerkti į pasukas, palikti mirkti 30 minučių retkarčiais pamaišant. Kitame dubenyje išplakti kiaušinius su cukrumi ir įpilti vandens. Suberti miltus, sutarkuotą česnaką, druską ir pipirus. Nusausinti svogūnų žiedus

Žiedai ir auskarai su deimantais – visada madingi! Kokios yra šių metų tendencijos?

Žiedai ir auskarai su deimantais – visada madingi! Kokios yra šių metų tendencijos?

Tikriausiai visi esate girdėję dainą apie deimantus – geriausius merginos draugus. Ši dainos eilutė laikui bėgant tapo dar aktualesnė, nes auksiniai žiedai su deimantais bei auskarai su šiais nepaprastai gražiais brangakmeniais tampa vis populiaresni. Šiandien nei žiedai, nei auskarai su deimantais nebėra tik statuso simbolis – tokie papuošalai yra itin aktualūs ir dažnai nešiojami kasdien. Kokios juvelyrikos tendencijos šiuo metu vyrauja ir ką rinktis, jeigu papuošalų dėžutėje trūksta naujų auskarų, vėrinio ar žiedo su deimantu? Skaitykite toliau ir sužinokite, kas yra madinga šiais metais!

Atostogų ankstyvą pavasarį privalumai – mažiau grūsties ir žiedais aplipę sodai

Atostogų ankstyvą pavasarį privalumai – mažiau grūsties ir žiedais aplipę sodai

Nors pavasarį dar galima tikėtis vienos kitos gamtos išdaigos, o vakarais gal net prireiks ant pečių užsimesti megztuką, vis dėlto yra ir išskirtinių privalumų, dėl kurių paankstinti atostogas – išties verta. Ypač jei esate estetas arba tiesiog organiškai nekenčiate minios.

Žiedai – ne tik puošmena

Žiedai – ne tik puošmena, bet ir asmenybės atspindys

„Nešioji žiedą ant nykščio, ar žinai ką tai reiškia?“ – kartą išgirdau klausimą, kuris mane labai sutrikdė, nes atsakymo tikrai nežinojau, o žiedą ant šio piršto nešioju jau dešimt metų… Dar labiau suglumau išgirdusi paaiškinimą, kad ant nykščio žiedus nešioja atsiskyrėliai, vienuoliai, išminčiai.

Raudonės pilyje šurmuliavo jubiliejiniai „Panemunių žiedai" (Foto)

Raudonės pilyje šurmuliavo jubiliejiniai „Panemunių žiedai” (Foto)

Šeštadienį Raudonės pilyje šurmuliavo jau tradicine tapusi „Panemunių žiedų“ šventė.

Jubiliejiniame, dešimtajame, festivalyje viešėjo garsiausi teatro, muzikos ir šokio atlikėjai. Tarp jų – auksinio balso savinininkė solistė Lilija Gubaidulina ir Lietuvos atstovė tarptautiniame „Eurovizijos“ konkurse Evelina Sašenko. Taip pat šventės dalyvius džiugino Neda Malūnavičiūtė bei Deivydo Zvonkaus vadovaujamas Smaragdinis choras. „Panemunių žieduose“ viešėjo atstovai iš garsiosios Latvijos Rundalės pilies, Klaipėdos „Pilies teatras“, „Akordeonistų Chillout trio“, pučiamųjų instrumentų orkestras, kojūkinininkai, Lindy hopo šokėjai ir muzikantai. Šventę vainikavo bendras pirotechnikos ir fakyrų „Ugnies valdovai“ projektas „Raudonės pilis“.

Šventės metu taip pat veikė daugybė teatralizuotų kiemelių. Šviežio pieno kvapas viliojo užsukti į Pilies pieninę ir sūrinę, čia pat tarnaitės iš senovinių indų pilstė pirmo spaudimo aliejų, o žvejų kiemelyje liepsnojo laužai, virš kurių buvo kepami žiobriai. Pilies vidiniame kiemelyje veikė dvaro kostiuminė. Čia buvo galima apsirengti istoriniais kostiumais, užsidėti skrybėlaitę, įsitaisyti krėsle ar netgi karietoje ir nusifotografuoti prisiminimui.

Išalkę šventės svečiai galėjo paragauti katile verdamos žuvienės ar kitų skanumynų iš miltų, bulvių, pieno, žuvies. Mažuosius ir didžiuosius smaližius džiugino saldainių krautuvėlė, kurioje buvo prekiaujama specialiai šventei pagamintais suvenyriniais saldainių rinkiniais.

Kitame kiemelyje šventės svečiai galėjo savomis akimis išvysti, kaip katile kunkuliuoja verdamas muilas, kurio sudėtyje yra net lietuviško aukso – gintaro. Užklydusieji į pilies paštą į įvairiausius pasaulio kampelius galėjo siųsti atvirlaiškius, ne tik kvepiančius levandomis, bet ir pažymėtus specialiu „Panemunių žiedų“ antspaudu.
Nebuvusiems jubiliejinėje pilies puotoje – renginio akimirkos Laikas.lt fotogalerijoje.

„Panemunių žiedai“ vyks dešimtą kartą

„Panemunių žiedai“ vyks dešimtą kartą

Raudonėje, jau daugiau kaip 400 metų stūkso didinga pilis. Per amžius ji keitėsi, tačiau neprarado savo gyvybės ir istorinės dvasios. Joje kūrėsi ir gyveno didikai, užsienio šalių aristokratai. Dauguma jų čia vasarodavo. Dabar ši vieta taip pat gyvybinga. Pavasario pabaigoje ją apsupa ne tik sužaliavusi ir žiedais pasipuošusi gamta, bet ir šurmulinga, teatralizuota, praeitį menanti šventė.

Šventė, kuri pavadinta „Panemunių žiedai“, šiemet rengiama jubiliejinį, 10-ąjį kartą. Pirmąkart ji įvyko 2001 m.

„Pamenu tą 2000-ųjų pavasarį, kai ryžomės valdžios, žiniasklaidos, kultūros pasaulio atstovams parodyti, kokia graži yra Panemunė. Surengėme ekskursiją Nemunu dviem nedideliais Vidaus vandens kelių direkcijos laiveliais. Tai buvo pirmasis gegužės savaitgalis – pats žydėjimas! Nors mintys, apie tai, kad šią vietą pamatyti turėtų kuo daugiau žmonių sukosi jau seniau, tačiau tas pasiplaukiojimas buvo tarsi impulsas imtis konkrečių veiksmų“, – apie šventės idėjos gimimą pasakojo jos autorė ir organizatorė Iveta Balserienė.

Prie Raudonės pilies sumanyta rengti teatralizuotą šventę, kurioje būtų atkuriama įvairių laikmečių dvasia. Kitaip nei šventės kitose pilyse, kuriose vyksta klasikinės muzikos koncertai, čia naujai atgimsta buvusių pilies šeimininkų gyvenimo istorijos, šurmuliuoja dvaro praeities gyvenimą menantys teatralizuoti kiemeliai.

Pirmoji, 2001-ųjų šventė vyko net tris gegužės mėnesio savaitgalius. Tik kitais metais buvo apsistota didžiausią vertę istoriniu ir gamtiniu požiūru turinčioje panemunės vietovėje – Raudonėje.

Daug metų didinga Raudonės pilis slėpė savo šeimininkų gyvenimo istorijas. Šiltuose kraštuose šaltą žiemą praleidusių pilies šeimininkų grįžimas visad įkvėpdavo gyvybės vienoje gražiausių Lietuvos vietų esantiems rūmams. Jie greitai prisipildydavo svečių šurmulio, kuris virto nepakartojama tradicija – kasmet vykstančia švente „Panemunių žiedai“. Sveikinti vasaros ir sutikti į pilį sugrįžtančių jos šeimininkus suplaukia tūkstančiai svečių iš visos Lietuvos.

Pilis jau kvepėjo paskutiniosios jos šeimininkės, ponios Olgos de Faria e Kastro, levandų vandeniu, prancūziška pudra. Šventėje lyg senovinis jos veidrodis atsispindėjo XX a. pradžios didikų gyvenimas.

Taip pat Raudonė buvo tapusi romantika alsuojančia vieta, nes būtent šioje pilyje įsiliepsnojo portugalo Žozė de Faria e Kastro ir ankstesnės jos paveldėtojos ponios Sofijos meilė. Čia skambėjo portugališkosios Madeiros salos muzika, dainos ir šokiai.

Šiemet laikas pasuktas dar giliau į praeitį. Prabils žmogus „Nykštukas“ – kunigaikščio P. Zubovo numylėtinis ir gyvenimo palydovas. „Nykštuko“ užrašyti ir dar niekur neskelbti rankraščio puslapiai traukia savo paslaptimi, kuri bus atkleista gegužės 28 d. per jubiliejinę „Panemunių žiedų“ šventę.

Kaip ir kasmet šventė išlaikys pagrindinį savo tikslą – parodyti Raudonės svečiams šio krašto grožį, padėti įkvėpti gamtos ir istorijos dermės. Kartu su teatralizuotos šventės herojais pasijusti praeities dalimi. Tai, kas buvo gražu anksčiau, atsinešti į šiandieną.

Grybų ir šoninės pyragas

Grybų ir šoninės pyragas

Sumaišykite margariną, miltus, baziliką ir 3 kiaušinius. Išminkykite gautą tešlą ir palikite šaldytuve kelioms valandoms. Vėliau plonai iškočiokite ir išklokite formos nuimamais kraštais dugną, palikdami apie 2 cm kraštelius. Subadykite tešlą šakute. Kepkite 190 C temperatūroje 15 min.

Armėniški šašlykai

Armėniški šašlykai

avienos minkštimą supjaustyti gan dideliais gabalais, o kurdiuko lašinius — plonomis riekelėmis. Pamarinuoti mėsą ir lašinius moliniame ar emaliuotame inde, užbarsčius druska, maltais raudonaisiais pipirais, smulkiai sukapotu svogūnu, džiovintais prieskoniniais žalumynais ir apšlaksčius vyno actu ar atskiesta citrinų rūgštimi, taip pat įpylus stikliuką konjako ar degtinės. Viską išmaišyti ir šaltoje vietoje palaikyti 6—7 valandas.

Jautienos kepsnys

Jautienos kepsnys

Jautieną išvirti kartu su prieskoniais nedideliame vandens kiekyje. Šiek tiek ataušinti sultinyje, išimti, supjaustyti porcijiniais gabalėliais skersai raumenų ir sudėti į margarinu išteptą skardą. Ant viršaus sudėti žiedais supjaustytus ir pakepintus svogūnus, riekelėmis supjaustytą sūrį, aptepti majonezu ir kepti orkaitėje 5-8 min., kol gražiai paskrus. Kepsniai tiekiami kartu su daržovėmis

Žaliai baltas desertas su baziliku (4 porcijos)

Žaliai baltas desertas su baziliku (4 porcijos)

Paruoškite biskvitą: atšaldytus baltymus plakite iki stangrios putos, palaipsniui suberkite cukrų ir plakite, kol išnyks cukraus kristalai. Po to į trynius dėkite ¼ išplaktų baltymų, sumaišykite, sudėkite likusius baltymus ir viską sumaišykite. Miltus sumaišykite su krakmolu, persijokite, suberkite į plaktų baltymų-trynių masę ir viską lengvai sumaišykite. Paruoštą masę pilkite į popieriumi išklotą pailgą kekso formą ir kepkite 8-10 minučių 200-220 °C. Atvėsinkite.
Paruoškite sirupą: cukrų suberkite į vandenį ir ant nedidelės ugnies kaitinkite, kol ištirps cukraus kristalai. Pavirkite porą minučių. Kai sirupas pravės, supilkite citrinos sultis.
Paruoškite sūrio sluoksnį: želatiną užpilkite vandeniu ir išbrinkinkite, ištirpinkite. Bazilikus sudėkite į grietinėlę ir užvirinkite. Perkoškite ir dar karštą grietinėlę užpilkite ant baltojo šokolado gabalėlių. Maišykite, kol masė taps vienalytė. Atvėsinkite. Maskarponės sūrį išplakite, supilkite atšaldytą šokolado mišinį ir gerai išplakite. Supilama ištirpintą želatiną, išmaišykite.
Paruoškite bazilikų sluoksnį: želatiną užpilkite vandeniu ir išbrinkinkite, ištirpinkite. Paruoškite sirupą kaip ir biskvitui. Bazilikus blanširuokite, sutrinkite iki vienalytės masės ir sumaišykite su paruoštu sirupu bei želatina.
Paruoškite papuošimus: švarius bazilikų lapelius padenkite garų vonelėje ištirpintu baltuoju šokoladu ir kelioms minutėms įkiškite į šaldymo kamerą. Šokoladui sustingus, bazilikų lapeli