Search Results for: "velykos"

Orai: stebuklo nebus – Velykos bus šaltos ir šlapios

Orai: stebuklo nebus – Velykos bus šaltos ir šlapios

Artimiausiomis dienomis pavasaris tikrai nedžiugins: oras bus šaltas, debesys taškysis ne tik lietumi, bet ir sniegu, o kur dar smarkus vėjas. Tad per šv. Velykas tikėtis geresnių orų tiesiog neverta, nes pavasaris kurį laiką gerų žinių mums neturės.

Velykos Vilniuje: ridensi kiaušinį ar... (renginių gidas)

Velykos Vilniuje: ridensi kiaušinį ar… (renginių gidas)

Graži ir soti šventė tos Velykos. Tiesa, dar ir religinė, tačiau šį kartą ne apie tai… Nors už lango – n-toji vasario diena, tačiau tikimės, kad ir jums širdyje jau čyru vyru vieversiai, o šiltojo sezono linksmybių nuojautos neduos ramiai sėdėti prie nuo maisto gausos lūžtančio stalo bei „ypatingomis“ pramogomis viliojančio televizoriaus. Taigi, kur nulėkti, kur nubėgti per Šv. Velykas (jei nespėsite ar neužteks penktadienio/šeštadienio įvykių)? Kad būtų paprasčiau orientuotis ir netektų pernelyg ilgai blaškytis su prastokai funkcionuojančiu skrandžiu, paruošėme jums sostinės renginių gidą. Tad ridenk kiaušinį, o tada…

Orų prognozė: Kalėdos ar Velykos?

Orų prognozė: Kalėdos ar Velykos?

Savaitės pabaiga dar bus ganėtinai giedra, tačiau savaitgalis prasidės ne tik debesuotas, bet ir kupinas kritulių. Šeštadienį sulauksime ir sniego, ir lietaus. Šventinis sekmadienis bus gan ramus, bet debesuotas.

Sinoptikai: Velykos labiau primins Kalėdas

Sinoptikai: Velykos labiau primins Kalėdas

Tarptautinių sinoptikų prognozėmis, artimiausias porą savaičių Lietuvoje išsilaikys šalti orai o Velykos labiau primins Kalėdas. Pirmąją ir antrąją Velykų dienas prognozuojamas snygis, tačiau dienomis temperatūra perkops nulį.

Muzikiniai pusryčiai. Šv. Velykos su Marku Palubenka (Video)

Muzikiniai pusryčiai. Šv. Velykos su Marku Palubenka (Video)

Marko Palubenkos, tikimės, pristatyti nereikia. Kaip ir jo dainos „Easter comes“. Tai ne tiek velykiškas, kiek labai gražus kūrinys. Klausom, kad ir šimtąjį kartą:

Velykos bus su sniegu

Velykos bus su sniegu

Šiais metais anksti švenčiamos Velykos, atrodo, bus visai nepavasariškos. Savaitgalį prognozuojamas sniegas, naktimis vietomis šals iki 6 laipsnių. Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, trečiadienį beveik visoje šalyje bus gana intensyvūs krituliai, šiauriniuose rajonuose vyraus sniegas, pietiniuose – lietus.

Daug linksmybių

Daug linksmybių, dar daugiau maisto – tradicinės šv. Velykos

Kaip ir žadėjome vakarykščiame straipsnyje apie margučio simboliką, tęsiame Lietuvos liaudies buities muziejaus vyresniosios muziejininkės Vidos Olechnovičienės pasakojimą apie šv. Velykų tradicijas.
Gavėnios arba „silkės“ išvarymas
Velykos – didžiausia pavasario ciklo šventė, dažnai senovėje prasidėdavusi Gavėnios išvarymu. Gavėnia – 7 savaites trunkantis susikaupimo ir pasninko laikotarpis, prasidedantis po Užgavėnių Pelenų trečiadieniu ir oficialiai pasibaigiantis Didįjį šeštadienį, suskambus bažnyčių varpams.
Senovėje, pažymint šio įkyrėjusio laikotarpio pabaigą, galbūt net siekiant ją pagreitinti, neapsieita be liaudies išmonės. Įvairiose vietose elgtasi skirtingai. Pavyzdžiui, XX a. pr. Skuode prieš pat varpų suskambėjimą bažnyčioje patarnaujantys berniukai, tarškindami barškaliukais, apibėgdavo apie bažnyčią. Tai vadinosi „silkės išvarymu“. Tik po to buvo galima valgyti mėsiškus valgius. Rokiškyje – ant medinės lentelės anglimi nusipaišę silkę ir pervėrę per lentelę virvelę, tempdavo ją aplink bažnyčią, plakdami žilvičio rykštelėmis, trečiadienį vieną kartą, ketvirtadienį – du, penktadienį tris kartus.
Trys šv. Velykų dienos
Anksčiau Velykas švęsdavo tris dienas. Pirmoji buvo pašvęsta šeimai ir namams – tądien reikia ramiai pabūti artimųjų tarpe, skaniai ir sočiai pavalgyti po Gavėnios. Seniau žmonės nepamiršdavo ir tų, kurie neturi ko valgyti – nunešdavo jiems savo maisto, kad visi būtų sotūs ir linksmi. Antroji diena skirta pasilinksminimams, draugų lankymui, svečiavimuisi. Trečioji – pašvęsta tinginiavimui. Ji seniau vadinta ledų diena. Tą dieną negalima judinti žemės, ją dirbti, nes kitaip vasarą ledai išmuš javus. Ji pas mus jau primiršta.
Tradicinis velykinis stalas
Velykiniai pusryčiai pradedami nuo svarbiausio ir būtiniausio Velykų valgio – margučio. Paprastai šeimininkė vieną margutį padalija visiems šeimos nariams, nes tikima, jog tada namuose bus santaika ir meilė. Po to valgomi kiti valgiai: sūris, sviestas, mėsa, dešros, pyragai. Iš sviesto buvo pagaminamas avinėlis – šv. Velykų simbolis. Suslegiamas šventinis sūris. Keptas veršienos kumpis, prismaigstytas lašinukais arba troškinta veršiena – tradicinis šios šventės valgis. Kiti duonos tešloje kepdavo rūkytą kiaulės kumpį arba virdavo ir valgydavo su tik ką iškastais ir paruoštais krienais.
Ant šv. Velykų stalo turi būti gausu maisto – tada ir metai bus turtingi. Stalas tradiciškai puošiamas žalumynais. Viduryje padedamas samanomis ir bruknių šakelėmis apkaišytas dubuo su margučiais.
Vienas svarbiausių rūpesčių – nepamiršti indelyje užsiauginti žolelių. Dažniausiai tai būna avižos, kurios sudaiginus sėjamos likus maždaug 2–3 savaitėms iki švenčių. Tai būdingas šv. Velykų stalo papuošalas, simbolizuojantis puikų būsimą javų dygimą ir gerus ateinančius metus. Seniau į sudaigintas avižas įstatydavo molinį ar medinį avinėlį su vėliavėle, kiti apdėdavo jį kiaušiniais.
Seniau apeigos – dabar pramogos
Daugelis buvusių apeigų mus pasiekė, pavirtusios pramogomis. Pavyzdžiui., per šv. Velykas buvo supamasi, dainuojant specialias „sūpuoklines“ dainas tam, kad apsisaugoti nuo galvos skausmų, uodų įkandimų, prikelti augmeniją, padėti javams greičiau sužaliuoti ir užaugti. Tikėta – kuo aukščiau vyrai įsisups, tuo geriau rugiai derės, kuo moterys – linai geriau augs.
Kad javams netrūktų drėgmės ir derlius būtų geras, per šv. Velykas buvo laistomasi vandeniu.
Lietuviai tikėjo linkėjimų galia – ką palinkėsi, tas išsipildys. Tad per šv. Velykas iš kiemo į kiemą keliaudavo lalauninkai – jaunų vyrų būrelis. Atėję į namus, linkėdavo gerų metų, derliaus, sveikatos, merginoms – greitai ištekėti. Linkėjimai neišsipildys, jei neduosi dovanų. Todėl lalauninkus simboliškai apdovanodavo margučiais ar pyragu.
Šv. Velykos – ne tik religinė šventė
Seniau žmonėms tai buvo didžiausia atbundančios gamtos šventė. Joje gražiai susilieja ikikrikščioniškieji ir krikščioniškieji tautos papročiai. Tai akivaizdu vien pažvelgus į simboliką: ugnis, vanduo, žolynai, margučiai. Žemdirbiams tai buvo apeigų, kuriomis siekiama paskatinti žemės gyvybingumą ir tuo užsitikrinti gerą derlių bei garantuoti šeimos ir bendruomenės fizinį išlikimą, šventė. Tuo pačiu – tai paskutinis atokvėpis prieš ilgą ir sunkų lauko darbų periodą.
Taigi, didžiosios linksmybės, pramogos prasideda antrąją Velykų dieną, o jos smagiausios ir labiausiai susietos su tradicijomis – Lietuvos liaudies buities muziejuje. Taigi visi norintys iš arčiau susipažinti su šv. Velykų tradicijomis, kviečiami čia atvykti ir etnografiškai paminėti šią šventę.

Lietuviškos Velykų tradicijos - kodėl ridename margučius ir kas ta Velykų bobutė?

Lietuviškos Velykų tradicijos – kodėl ridename margučius ir kas ta Velykų bobutė?

Netrukus didžioji dalis Lietuvos šeimų vėl švęs Velykas – marginsime kiaušinius, susėdę prie stalo tikrinsime jų tvirtumą, ragausime gardžius patiekalus ir, tikėkimės, pagaliau galėsime pasidžiaugti prasidėjusiu pavasariu. Daugelis žinome ir Velykų simbolius – kiškučius, Velykų bobutę, žinome ir tai, kad šios šventės tradicijos atėjusios dar iš pagonybės. Šiandien siūlome kiek plačiau susipažinti su tuo, kaip šia gražią šventę švęsdavo mūsų protėviai. Gal ką ir patys prisitaikysite ar gražiai papasakosite vaikams.

Trys kunigo Algirdo Toliato mintys apie Šv. Velykas

Trys kunigo Algirdo Toliato mintys apie Šv. Velykas

Laidoje „Pasaulis pagal moteris“ kunigas Algirdas Toliatas atskleidė ne tik moters prasmę prisikėlimo šventėje, bet ir porą patarimų, kaip šv. Velykų virsmą pritaikyti it pasiruošimą visiems kitiems kasdieniams išgyvenimams.

Psichoterapeutas: „Valgant prie šventinio stalo – juokauti pageidaujama“

Psichoterapeutas: „Valgant prie šventinio stalo – juokauti pageidaujama“

Ką daryti, jeigu valgant išsprūsta pokštas ar anekdotas? Atsiprašyti ir toliau tyliai valgyti? Ar „skelti“ dar vieną linksmą nutikimą, kad šventė būtų linksmesnė, o valgiai skanesni? Psichoterapeutas Olegas Lapinas sako, kad valgant prie šventinio šeimos stalo, juokauti pageidaujama: „Priešingu atveju šventė gali virsti rimta ir įtempta procedūra“.