Search Results for: "cukrus"

„Kaukolinis” gali būti ir cukrus (foto)

„Kaukolinis” gali būti ir cukrus (foto)

Yra žmonių, kuriems kiekvienas jų naudojamas produktas turi būti kuo įmantresnis ir originalesnis. Netgi cukrus. Dėl tokių žmonių, kuriems paprastas cukraus kubelis atrodo per daug nuobodžiai, dizainerė Snow Violet patobulino kubelio išvaizdą ir suteikė jam kaukolės pavidalą.

Cukrus ar saldikliai: ką rinktis? (Gydytojos atsakymai)

Cukrus ar saldikliai: ką rinktis? (Gydytojos atsakymai)

Šiuolaikiniam žmogui subalansuota mityba tampa vis svarbesnė, o sveika ir graži išvaizda turi vis didesnę reikšmę mūsų gyvenimuose. Nenuostabu, kad daugeliui smaližių kyla dilema, kuo pakeisti taip pamėgtą cukrų. Paprašėme gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės atsakyti į dažniausiai kylančius klausimus apie cukrų bei jo pakaitalus.

Kalėdinis aguonų keksas

Kalėdinis aguonų keksas

Kiaušinių tryniai ištrinami su cukrumi, suberiamos nuplikytos ir 2 kartus sumaltos aguonos. Vėliau sudedami išplakti kiaušinių baltymai, suberiami džiūvėsėliai ir vanilinas.

Itsliška duona

Itsliška duona, Ciabatta

Pusėje stiklinės šilto pieno ištirpiname mieles su cukrumi. Palaukiam 5min.
Į virtuvinį kombainą supilame miltus, druską, alyvuogių aliejų, ištirpintas mieles ir likusį pieną (arba vandenį). Plakame viską apie 15 min., greitu režimu. Tešla gausis lipni, tokia ir turi būti.
Pastatome gautą tešlą šiltai, kad pakiltų 30 min (aš statau į pašildytą ir atvėsusią orkaitę ~25ºC temperatūroje. Tešlą pridenkite rankšluosčiu.
Kepimo skardą patepame aliejumi ir pabarstome miltais, sudedame tešlą ir pabarstome ją sezamo sėklomis.
Kepti iki 230ºC temperatūros įkaitintoje orkaitėje 15–25 min.

Kalėdinis pyragas

Kalėdinis pyragas

Sviestą išplakti su cukrumi, sudėti kiaušinius ir juos išplakti. Suberti miltus ir kepimo miltelius. Į masę įdėti vieną trečdalį miltų ir trečdalį grietinės. Taip daryti tol, kol bus sudėti visi miltai ir visa grietinė. Viską gerai išplakus aguonas ir vėl gerai plakti. Visą masę į paruoštą formą ir kepti apie 40 min. Kai pyragas iškeps, aptepti Rududu ir apibarstyti migdolais.

Baklava  - saldu iki negalėjimo

Baklava – saldu iki negalėjimo

Siūlome namuose pasigaminti tradicinį rytietišką saldumyną – baklava. Riešutai, sluoksniuota tešla ir daug sirupo. Tikrai saldu, tačiau nenusivilsite!

Moliūgų sriuba su šalavijais ir džiūvėsėliais

Moliūgų sriuba su šalavijais ir džiūvėsėliais

Moliūgą supjaustykite, išskobkite sėklas, o nuluptą minkštimą supjaustykite gabaliukais. Obuolį supjaustykite į keturias dalis, nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite stambiais gabaliukais. Susmulkintą svogūną apkepinkite svieste. Sudėkite obuolį, moliūgą ir cukrų ir šiek tiek patroškinkite. Supilkite sultinį. Uždenkite dangtį ir virkite ant vidutinės ugnies maždaug 15 minučių. Viską suplakite plaktuvu. Sudėkite garstyčias, grietinę, druską ir pipirus. Duonos riekes supjaustykite mažais kubeliais ir apkepinkite aliejuje. Sudėkite šalavijų lapelius ir trumpai pakepinkite juos kartu su duona. Pabarstykite druska ir pipirais. Džiūvėsėlius patiekite atskiruose indeliuose šalia sriubos.

Spanguolių ir obuolių sriuba

Spanguolių ir obuolių sriuba

Spanguoles užpilkite vandeniu ir pavirus 10-15 minučių, ištrinkite pro sietelį. Į skystį supilkite cukrų ir šaltame virintame vandenyje išmaišytą krakmolą. Obuolius nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis, suberkite į sriubą. Patiekite (ataušinus) su plakta grietinėle.

Citrininis pyragas „Netyčiukas“

Citrininis pyragas „Netyčiukas“

Miltus, kepimo miltelius, druską ir cukrų sudėti į indą ir išmaišyti. Aliejų, kiaušinius, citrinos sultis ir vanilinį cukrų supilti į kitą ir gerai išplakti. Paskui vieno ir kito indo turinius sumaišyti kartu. Galima ir viską viename inde maišyti, bet vis tiek pirmiausia reikėtų aliejų, kiaušinius, citrinos sultis ir vanilinį cukrų išplakti. Paragauti tešlą, ar netrūksta cukraus. Man dažniausiai trūksta, tai dar stiklinę papildomai visada įdedu. Na, ir galiausiai, skardą ištepti sviestu, sudėti tešlą ir šauti į įkaitintą (180 laipsnių) orkaitę. Kepti kažkur apie valandą. Iškeptas pyragas būna gražios geltonos spalvos ir labai skaniai kvepia citrinomis.

Kokosinis šokoladinis pyragas

Kokosinis šokoladinis pyragas

Į indą įmuškite 4 kiaušinių trynius ir vieną sveiką kiaušinį. Į ištirpintą sviestą suberkite stiklinę cukraus, išmaišukite, kad ištirptų, tada suberkite kakavą. Ataušus supilkite į kiaušinių indą. Išplakite, suberkite miltus ir 2-3 šaukštelius kepimo miltelių. Gautą masę supilkite ant kepimo popieriumi išklotos ir aliejumi išteptos skardos.