KP: Pavasaris, vasara, ruduo, žiema... ir vėl pavasaris

KP: Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom

KIM KI-DUK. Idiliškos gamtos apsuptame ežere plaukioja atsiskyrėlio būstas, tiksliau, mažas vienuolynas. Čia gyvena senas vienuolis ir mažas jo mokinys. Pavasarį senolis supažindina berniuką su žiaurumo prigimtimi ir kaltės jausmu.

Vasarą, jau būdamas paauglys, naujasis vienuolis turi išmokti susitvarkyti su siautėjančiais hormonais, kai į jų vienuolyną atvežama sunkiai serganti mergina. Jai pasveikus jaunuoliai išsikelia į miestą. Rudenį jaunasis vienuolis grįžta pas savo mokytoją. Jis suagresyvėjęs ir visiškai praradęs vidinę ramybę. Tad senasis vienuolis kantriai padeda jam vėl surasti santarvę su savimi.

Žiemą, po daugelio metų, jaunasis vienuolis vėl grįžta į atokų vienuolyną ant ežero, norėdamas įsitikinti, ar pasiruošęs gyventi disciplinuotai ir tobulėti dvasiškai. Pavasarį... ciklas prasidės iš naujo. 2004 m. šis filmas gavo Vilniaus tarptautinio kino festivalio "Kino pavasaris" publikos simpatijų prizą. Apie režisierių. Pietų Korėjos režisierius Kim Ki-dukas vienas iš nedaugelio kūrėjų, neturinčių beveik jokio kinematografinio išsilavinimo.

Savo šalyje jis susilaukia daugiausiai kritikos ir yra laikomas vienu kontroversiškiausių jos kūrėjų. Kim Ki-dukas vengia būti lyginamas su kitais savo kartos režisieriais (Hong Sang-soo ar Lee Chang-dong) ir dėl savo žemesnės kilmės, ir dėl išsilavinimo trūkumo. Tad ir jo filmų pagrindiniai personažai yra originalaus pasaulio atstovai ar atsiskyrėliai. Pagyvenęs kelerius metus Paryžiuje, kur gatvėse pardavinėdavo savo paveikslus, Kim Ki-dukas grįžo į Korėją ir 1996 m. sukūrė pirmą mažo biudžeto filmą „Krokodilas“.

Deja, dėmesio iš vietinių kino žmonių ir kritikų tuomet nesusilaukė, tačiau 2000 m. sukurtas filmas „Sala” buvo atrinktas į tarptautinio Venecijos kino festivalio konkursinę programą. Nors „Sala“ ir nebuvo apdovanota, Kim Ki-duko vardas tapo žinomas Europoje. O tarptautinio pripažinimo režisierius sulaukė 2003 m. sukūręs filmą „Pavasaris, vasara, ruduo, žiema ir... vėl pavasaris“. Nors Kim Ki-dukas ir toliau pasakojo apie visuomenės paraštėse gyvenančius žmones, šis filmas jau nebe toks žiaurus kaip ankstesni.

Režisierius pasirenka budistinį motyvą bei vienoje filmo dalių vaidina pats. Šis ir vėlesnis filmas „Tušti namai“ (2004) daugiausiai pripažinimo susilaukė Europoje ir Šiaurės Amerikoje. Už pastarąjį filmą Kim Ki-dukas pelnė geriausio režisieriaus apdovanojimą Tarptautiniame Venecijos kino festivalyje. Tokį pat apdovanojimą gavo ir už filmą „Samarietė“ (2004) Tarptautiniame Berlyno kino festivalyje.

Pagrindiniai aktoriai: Oh Yeong-su, Kim Ki-duk, Kim Young-min, Seo Jae-kyeong, Ha Yeo-jin Kalba: korėjiečių. Subtitrai: lietuvių.
Bookmark and Share
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai