KP: Moterys be vyrų

KP: Women Without Men


Filmas sukurtas pagal menininkės video instaliacijas, rodytas įvairiose parodose nuo 2005 m. Shirin Neshat nenutolo nuo savo darbų, kuriuose fiksuoja Islamo kultūrą, remdamasi jo moterų patirtimi. Improvizuoto scenarijaus interpretacijoms ji pasirinko 1989 m. išleistą ir iš karto Irane uždraustą rašytojos Shahrunsh Parsipar (autorė pasirodo epizodiniame viešnamio šeimininkės vaidmenyje) romaną, kurio pavadinimas oponuoja Ernesto Hemingway'aus apsakymams "Vyrai be moterų".

Už Europos šalių investuotojų pinigus sukurtas filmas ir vėl buvo uždraustas gimtajame Irane. Pasitelkdama magiškojo realizmo stilistiką, režisierė pasakoja penkių skirtingų moterų gyvenimo istorijas. Ji atsuka laiką į Vakarų pasaulio žmonėms beveik pamirštus 1953 m., kai JAV ir D.Britanija aktyviai prisidėjo prie politinio sąmyšio Irane, kuomet buvo nuverstas demokratiškai išrinktas ministras pirmininkas Mohammadas Mossadeghas. Sąjungininkams rūpėjo grąžinti šacho rėžimą ir neprarasti naftos šaltinių, kurie galėjo būti nacionalizuoti.

Tvarką pasaulyje diktuojantiems politikams mažiausiai rūpėjo paprastų žmonių, o ypač moterų likimai. Iš viešnamio pabėgusi prostitutė Zarin, dėl gėdingo nekaltybės praradimo išgyvenanti Mahdokht, brolio spraudžiama į rėmus Munis, sutuoktinio generolo engiama ūkvedė Farokhlaka ir seksualinių santykių dar neturėjusi Faezeh šokiruojančiais poelgiais kovoja už asmeninę laisvę, nepriklausomybę, ieško paguodos ir prieglobsčio. Įkvėptos stipraus tikėjimo jos susitinka metaforiškame sode, kur gali saugiai pasislėpti, ramiai apmąstyti susiklosčiusią situaciją gimtajame Irane, kol intelektualų ir religinių fanatikų pajėgos kuria visiškai naują ir svetimą pasaulį.

Shirin Neshat - fotografijas, filmus bei audio vizualines instaliacijas kurianti menininkė - pristatė savo pirmąjį pilnametražį filmą "Moterys be vyrų" 2009 m. Venecijoje bei gavo "Sidabrinį liūtą" už geriausią režisūrą. Niujorke gyvenanti prestižiškiausių parodų dalyvė gimė 1957 m. Irane, kur nuo 1999 m. yra laikoma "persona non grata" ir valstybės prieše.

Metai: 2009
Šalis: Vokietija, Austrija, Prancūzija
Trukmė: 97 min.
Režisierė: Shirin Neshat
Scenarijaus autorės: Shirin Neshat, Shoja Azari
Aktorės: Pegah Ferydoni, Arita Shahrzad, Shabnam Tolouei, Orsi Toth
Operatorius: Martin Gschlacht
Muzika: Ryuichi Sakamoto
Žanras: Drama
Dialogai: Farsi, persų
Subtitrai: Lietuvių, anglų
Anonsas
Bookmark and Share
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai