Now Reading
Šaltosios arbatos paslaptys

Šaltosios arbatos paslaptys

Šaltosios arbatos paslaptys
Didžiausias amerikiečių nuopelnas pasaulinei arbatos kultūrai be jokių abejonių yra arbata su ledu. Nors XIX a. receptų knygose yra užuominų apie šaltą arbatą, gėrimas paplito tik XX a. pradžioje, mat iki tol nebuvo efektyvaus ir pigaus būdo atšaldyti gėrimą. Tik patys prabangiausi produktai, kaip ikrai, brangiosios žuvys, jūros gėrybės ir šampanas būdavo šaldomi natūraliu ledu nuo žiemos išsaugotu specialiose požeminėse saugyklose.

Šaltosios arbatos pradžia

1904 metais amerikietis arbatos pirklys Ričardas Blečyndenas ruošėsi Luizianos valstijos žemės ūkio ir technikos pasiekimų mugei. Už visas savo apyvartines lėšas  pirklys prisipirko arbatos. Vasara pasitaikė labai karšta ir mugės lankytojai nė nenorėjo žiūrėti į šiltą gėrimą. Blečyndenas surizikavo. Jis pasiskolino naujutėlaitį vokišką refrižeratorių (šaldytuvą) ir mugės žioplinėtojams pasiūlė šaltos arbatos su ledu. Kaitros iškamuoti svečiai susižavėjo iki pamišimo. Per kelias dienas šalta arbata tapo visiškai neatskiriama amerikietiškos vasaros dalimi.

Esminės taisyklės

Šaltą arbatą nesunku pasigaminti namie, tačiau dera žinoti kelias esmines taisykles. Pirmiausia, venkite tirpios arbatos, nes ji būna per saldi ir jai trūksta skonio. Gardų gėrimą pasigaminsite iš daugumos juodos arbatos rūšių, žaliosios, oolong, japoniškos senčos arbatos.
 
Patyrę kulinarai žino, kad cukrumi gana sunku saldinti šaltus gėrimus. Visai nesunku pasigaminti cukraus sirupą. Tereikia ištirpinti cukrų karštame vandenyje lygiomis dalimis (1:1) ir leisti atšalti. Jei gamindami šaltą arbatą naudosite karštą plikymą, leiskite arbatai ataušti pamažu, tuomet ji liks skaidri, nesusidrums. 

Šaltas plikymas

Trims gėrimo stiklinėms jums reikės šešių arbatinių šaukštelių stambialapės arbatos. Suberkite arbatą į plikymo kamuolį arba popierinį filtrą įdėkite jį į asotį ir užpilkite šaltu vandeniu. Leiskite užpilui nusistovėti šaldytuve bent keturias valandas, o geriau visą naktį.

Karštas plikymas

1 būdas:

(Trims puodeliams gėrimo)
600 mililitrų verdančio vandens užplikykite 6 arbatinius šaukštelius stambialapės juodosios arba žaliosios arbatos. Palaikykite 3 minutes (žaliąją arbatą 1 minutę). Suberkite maždaug 400 gramų ledo kubelių į ąsotį, supilkite arbatą, pagal skonį  pasaldinkite cukraus sirupu.

2 būdas

Jei norite pagaminti stiprią šaltą arbatą, plikykite dvigubai daugiau arbatžolių leiskite nusistovėti 3-5 minutes pilkite maždaug ant 600 gramų ledo, pasaldinkite pagal skonį.
Stiprią arbatą taip pat galite atskiesti (1:1) gazuotu citrininiu limonadu ar vaisių sultimis. Tik neleiskite sultims užgožti arbatos skonio.

Skanaus!

Liudas Kauneckas

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top