Now Reading
Kiauliškas kapitalizmas sugriovė sieną: po 17 metų lietuviškas filmas – Toronto kino festivalyje

Kiauliškas kapitalizmas sugriovė sieną: po 17 metų lietuviškas filmas – Toronto kino festivalyje

Kiauliškas kapitalizmas sugriovė sieną: po 17 metų lietuviškas filmas – Toronto kino festivalyje

Mato Astrausko nuotr., kadrai iš filmo

Lietuvės režisierės Eglės Vertelytės tragikomedija „Stebuklas“, pasakojanti apie socializmo ir kapitalizmo kaktomušą lietuviškoje kiaulių fermoje, pateko į Tarptautinį Toronto kino festivalį. Po 17 metų pertraukos lietuviškas filmas vėl bus rodomas Toronte. Tai bus pasaulinė „Stebuklo“ premjera.

„Gera žinoti, kad debiutinis filmas, kuriuo pasakojamos lokalios istorijos, kurios mums patiems atrodo tokios paprastos ir suprantamos, gali pralaužti ilgai stovėjusias sienas ir patekti į prestižinį kino festivalį. Ši istorija bus rodoma „Atradimų“ programoje. Viliuosi, kad mūsų mažos asmeninės tragedijos istorinių lūžių fone bus atrastos festivalio lankytojų“, – teigia filmo režisierė E. Vertelytė.

Festivalio programos sudarytojas Dimitris Eipidesas debiutuojančią Eglę Vertelytę vadina nauju ryškiu talentu. „Tai kino stebuklas, kurio paprastumas žavi širdį ir sielą“, – filmą apibūdina Dimitris Eipidesas, jo stilių lygindamas su žymaus suomių režisieriaus Akio Kaurismäkio kūryba, o pagrindinį vaidmenį atliekančios Eglės Mikulionytės pasirodymą – su A. Kaurismäkio mūza Kati Outinen.

Tarptautiniame Toronto kino festivalyje rodyti tokie garsūs ir prestižinius kino apdovanojimus susižėrę filmai kaip „Vazduotės žaidimas“ (angl. „The Imitation Game“), „Lūšnynų milijonierius“ (angl. „Slumdog Millionaire“), „12 vergovės metų“ (angl. „12 Years a Slave“), „Karaliaus kalba“ (angl. „The King’s Speech“), „Kalifornijos svajos“ (angl. „La La Land“) ir kiti.

Filmas „Stebuklas“ pasakoja apie Lietuvos kaime veikiančios kiaulių fermos vedėją Ireną, kuri žlugus Sovietų Sąjungai ir planinei ekonomikai, priversta prisitaikyti prie naujos kapitalistinės realybės. XX amžiaus devinto dešimtmečio Lietuvos aktualijas atspindinčiame filme netikėtai atsiranda herojus – Amerikos lietuvis Bernardas, kuris žada išgelbėti fermą nuo bankroto. Vietoj to, kaip šventoji dvasia į Lietuvos kaimą nužengęs atėjūnas pakiša kiaulę ir fermai, ir Irenai.

„Lietuvos kino industrijoje, atrodo, jau kuris laikas susiformavusi priešprieša tarp lėtų, meninių filmų ir komercinių komedijų. Pirmieji komedijų kūrėjus kritikuoja dėl lėkštumo, tuo tarpu komercinių filmų atstovai prikiša autorinio kino kūrėjams, kad šie kuria filmus festivaliams, bet ne žiūrovams. Toronte debiutuosiantis „Stebuklas“ stengiasi apjungti ir temos gylį, ir tai, kas sudomintų kino lankytojus: ano laikmečio dvasią, humorą, realistiškumą, savito charakterio personažus ir įtraukiančią istoriją“, – pastebi filmo prodiuseris Lukas Trimonis.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Paskutinį kartą Tarptautiniame Toronto kino festivalyje, kuris laikomas antruoju pagal svarbą po Kanų, lietuviškas filmas rodytas 2000 metais. Tuomet į festivalio programą pateko Šarūno Barto filmas „Laisvė“.

Tarptautinis Toronto kino festivalis prasideda rugsėjo 7 dieną ir truks iki rugsėjo 17 dienos. Lietuvoje filmą planuojama rodyti šių metų gruodžio mėnesį.

Filmą dalinai finansavo Lietuvos kino centras, Bulgarijos kino centras, Europos kino rėmimo fondo programa „Eurimages“ ir „Kūrybiška Europa“ MEDIA.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top