Now Reading
Partizanų kovų keliais, arba sportas kitaip: nuotykių lenktynės „Nykštietiškas Triatlonas“

Partizanų kovų keliais, arba sportas kitaip: nuotykių lenktynės „Nykštietiškas Triatlonas“

Partizanų kovų keliais

Archyvinės nuotr.: Genocido aukų muziejus
Renginio nuotr.: Domanto Pipo

Tarp Anykščių ir Kupiškio besidriekianti Šimonių giria XX a. viduryje buvo tapusi kovotojų už laisvę prieglobsčiu. Čia veikė bene reikšmingiausia Rytų Lietuvos (Karaliaus Mindaugo) srities Algimanto apygarda, kurios būriai kartais pasiekdavo net Šiaulių bei Utenos apskričių teritorijas. Šimonių girios priedanga naudojosi Rytų Lietuvos partizanai: Algimanto apygardos vadas Antanas Starkus – Montė, bei visos Rytų Lietuvos srities vadas Antanas Slučka – Šarūnas. Tokią teritoriją 2017 metų renginiui pasirinko nuotykių lenktynių „Nykštietiškas Triatlonas“ organizatoriai. Šių nestandartinių varžybų sumanytojai žada, kad pats renginys taip pat nestokos partizanų tematikos, o kad būsimos lenktynių trasos būtų ne tik įdomios, bet ir reikšmingos jas rengti padėjo šio krašto partizanų veiklos žinovas, kraštotyrininkas Raimondas Guobis.


Sovietų saugumo darbuotojų nufotografuotas įėjimas į Algimanto apygardos štabo bunkerį Šimonių girioje. 1949 m. lapkričio 1 d.


Susprogdintas Algimanto apygardos štabo bunkeris Šimonių girioje. 1949 m. lapkričio 1 d.

Girios paslaptingumas aktualus ir šiandien. Šimonių giria puikia priedanga buvo ne tik partizanams. Dar ir šiandien Šimonių giria sunkiau surandamais ar nepasiekimais padaro visus, kurie čia apsilanko. Mobiliojo ryšio operatorių signalą girioje pagauti galima toli gražu ne visur, o kur jis yra, dar nereiškia, kad juo pavyks pasinaudoti. Mikierių kaime įsikūrusios kaimo turizmo sodybos šeimininkai juokauja, kad sodybos pavadinimą reiktų keistį į „Vieta be ryšio“, nes vis dažniau tai tampa privalumu, o ne trūkumu – atvykę miesto šurmulio išvarginti didmiesčių gyventojai džiaugiasi priverstiniu pilnaverčiu poilsiu be telefono ryšio ir tuo pačiu atranda Šimonių girios grožį ir paslaptis. Šiuos aspektus, kaip priežastį renkantis teritoriją šių metų nuotykių lenktynėms, taip pat įvardijo „Nykštietiško Triatlono“ organizatoriai.


Dalyvius lenktynių metu lydi gražūs gamtos vaizdai

Tikisi, kad iš bunkerių grįš sveiki. Pasak vieno iš „Nykštietiško Triatlono“ idėjos sumanytojų M. Rindzevičiaus, „Nykštietiškas Triatlonas“ tai – sportinis, turistinis, pramoginis renginys. Nuotykių lenktynių dalyviai, orientuodamiesi pagal specialiai paruoštus žemėlapius, varžosi įveikdami nemažus atstumus dviračiu, baidare, bėgte nepramintais takais, vaizdingomis vietovėmis, atlieka organizatorių numatytas neįprastas specialias užduotis. Todėl festivalio principu organizuojamam renginiui itin svarbu, kad teritorija, kurioje jis vyksta, būtų reikšminga istoriškai (kad užduočių pagalba dalyviai sužinotų kažką naudingo), vaizdinga ir sudarytų sąlygas įrengti palapinių miestelį prie atviro vandens. „Nykštietiško Triatlono“ organizatoriams nemažiau svarbu ir tai, kad Šimonių giria daugeliui bus dar viena nauja, neatrasta ar nepažinta teritorija – „Nykštietiškas Triatlonas“ savo epicentru kasmet pasirenka vis kitą vietą ir taip jau septintus metus iš eilės. Pastarųjų metų geopolitiniai įvykiai verčia susimąstyti apie tautiečių patriotiškumo ir tautinės savimonės padėtį Lietuvoje, jie „Nykštietiško Triatlono“ organizatorius pastūmėjo link idėjos lenktynių trasas rengti partizanų kovų tema. Tiesa, organizatoriai tikisi, jog, skirtingai nuo straipsnio pradžioje minėtų partizanų, nuotykių lenktynių dalyviai iš bunkerių grįš sveiki ir pakilios nuotaikos.


Elito trasos dalyvių kartais laukia nelengvos užduotys

Darbe dėvi uniformą? – Esi „uniformuotasis“. Kviečiami dalyvauti visi „uniformuotieji“. „Nykštietiško Triatlono“ dalyviai gali rinktis iš kelių skirtingo sudėtingumo trasų – nuo 3 val. pasivažinėjimo dviračiu, iki 4-8 val trukmės kombinuotų trasų, kurių metu teks bėgti, plaukti su baidare, važiuoti dviračiu. Tačiau pati populiariausia „Armijai ir Civiliams“ trasa išsiskiria neįprastais pogrupiais. Šios trasos dalyviai varžosi „Masių“ ir „Uniformuotųjų“ kategorijose. Pastarojoje, pasak kalbinto M. Rindzevičiaus, dalyvauti kviečiami visi, kurie darbe priversti nešioti uniformą, t.y. ugniagesiai, kariškiai, šauliai, savanoriai, muitinės, aplinkos apsaugos darbuotojai, medikai ir t.t. O visi kiti šios trasos dalyviai atitinkamai varžysis „Masių“ kategorijoje.

Jei smalsu kas tas „Nykštietiškas Triatlonas“ – tereikia susirasti komandos draugą (dalyvis – komanda iš 2 žmonių), pasirinkti pagal pomėgius ar pajėgumą atitinkančią trasą, registruotis ir ruoštis pilnam nuotykių išbandymui partizanų kovų takais – iki lenktynių liko mažiau nei 2 mėnesiai.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai


 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top