Now Reading
Ar sąmoningumo reikia mokytis?

Ar sąmoningumo reikia mokytis?

Ar sąmoningumo reikia mokytis?

Kalbiname Asmenybės sąmoningumo ugdymo centro „Luxvita“ vadovę ir lektorę Neriją Kondratenko. Dar metų neturintis sąmoningumo ugdymo centras pagal nuveiktus darbus jau yra gerai pažįstamas visuomenei.

Rugsėjo mėnesį startuoja naujas šio centro projektas – Asmenybės sąmoningumo akademija „Gyvenimas Jūsų rankose“, apie kurį sutiko plačiau papasakoti idėjos autorė.

Kaip kilo mintis įsteigti Asmenybės sąmoningumo akademiją „Gyvenimas Jūsų rankose“?

Šiandien visuomenėje vyrauja vadinama krizė, žmonės turi labai daug problemų santykiuose, finansuose, sveikatos, darbo ir kitose srityse ir nežino kaip su tuo tavrkytis, kaip išeiti iš užburto problemų rato. Iš nežinojimo pradeda ekspermentuoti ne tik su savo kūnais, sveikata, bet ir su gyvenimais, mėgindami įvairias „gyvenimo gerinimo“ metodikas, saujomis gerdami cheminius vaistus ir t.t.

Farmacijos rinka plečiasi, atsiranda vis daugiau „puikių“ vaistų, metodų, o ligų kažkodėl nemažėja. Įvairūs negalavimai net gi jaunėja: ligos prieš 50 metų dažniausiai pasireiškusios vyresnio amžiaus žmonėms, šiandien neretai pasitaiko paaugliams (pvz. artritas). Drąsiai galiu teigti, kad žmogui nėra normalu blogai jaustis. Jis turi jaustis gerai ir komfortabiliai visada ir visur, būtent todėl kilo mintis įsteigti sąmoningumo akademiją.

Atidarote Asmenybės sąmoningumo akademiją. Ar jautėte poreikį tokio pobūdžio ugdymo įstaigai?

Pagal žmones atvykstančius į individualias konsultacijas galiu teigti, kad akademijai poreikis tikrai yra. Konsultacijų laiko neužtenka išsamiai išdėstyti viską, ką žmogus turėtų žinoti. Šiandien žmonės turi labai daug problemų ir nežino net nuo ko pradėti jas savarankiškai spręsti. Ieško pagalbos, atsakymų, o per ilgus ieškojimus neretai nuklysta.

Daug kur pateikaima teorinė informacija, tačiau žmonės jos neįsisavina ir negeba pritaikyti gyvenime. Sąmoningumo ugdymas gana ilgas procesas. To neišmoksi mokykloje ar universitete, todėl steigiame šią sąmoningumo akademiją.

Galima mokytis visą gyvenimą iš savo ar/ir iš svetimų klaidų, situacijų, tačiau, kam eiti ilgiausiu keliu, kai yra trumpesnis? Baigęs sąmoningumo akademiją žmogus jau gebės nustatyti jį supančių situacijų priežastis, kas, kaip ir kodėl vyksta, žinos kaip jas išspręsti pačiam.

Ar žmonės lengvai pripažįsta, kad jiems trūksta sąmoningumo?

Žinoma, nelengvai. Visuomenė terminą sąmoningumas supranta kaip nori suprasti: neretai sąmoningumą tapatina su intelektu, o nesąmoningumą – su kvailumu. Žemo sąmoningumo lygio žmogus nėra kvailas, jo IQ kaip tik gali būti labai aukštas, tačiau jis sunkiai susigaudo gyvenimo paprastose situacijose, nesugeba teorinių žinių pritaikyti praktikoje, nevaldo savo emocijų. Žemo sąmoningumo lygio žmogus gali būti baigęs ne vieną universitetą, tačiau pradėjęs dirbti jis nemokės savo žinių panaudoti.

Kaip verinate mūsų šalies sąmoningumo lygį?

Lietuvos sąmoningmo lygis šiuo metu yra 4. Jis priklauso nuo visų šalies gyventojų sąmoningumo vidurkio. Tai pakanakamai žemas sąmoningumo lygis. Kaip pavyzdį galiu pateiktį, kad Vokietija yra 9- ame, Lenkija – 6, Rusija 8 –ame sąmoningumo lygyje. Žemas šalies žmonių sąmoningumas daro didelę įtaką valstybės priimamiems savrbiems sprendimams, ekonominei situacijai ir t.t.

Kokios disciplinos bus dėstomos sąmoningumo akademijoje?

Asmenybės sąmoningumo akademijoje nebus kategoriškos studijų programos. Jei bus poreikis paskaita ta pačia tema bus dėstoma ir 5 kartus. Mūsų tikslas, nėra išdėstyti ir išeiti. Siekiame, kad studentas suvoktų ir viduje įsisąmonintų pateiktą informaciją, gebėtų ją pritaikyti gyvenime. Sąmoningumo akademijoje „Gyvenimas Jūsų rankose“ įvairių sričių specialistai dėstys šių sričių disciplinas: asmenybės tobulėjimas (savęs pažinimas, suvokimas, neigiamų minčių ir emocijų įvaldymas, draugystė su savimi ir supančia aplinka santykiai su aplinkiniais…), praktiniai savigydos užsiėmimai (savo kūno pažinimas, ligų priežasčių nustatymas, ligų ir emocijų santykio analizavimas…), daugiafunkcinio meno pažinimo teoriniai ir praktiniai užsiėmimai (muzika, dailė, judesys, saviraiška, vaidyba…), gyvasis tikėjimas (savimi, aplinka, savo siekiais ir tikslais, tikėjimo ir religijos skirtumai…) ir kt.

Studijos akademijoje truks 9 mėn. Ar tiek laiko užtenka, kad žmogus taptų sąmoningesniu?

Vieniems užtenka, kitiems ne. Čia kaip su daugybos lentele vieni geba išmokti per savaitę, kiti per mėnesį, kiti gerai jos nemoka ir visą gyvenimą. Studentams bus suteiktos visos galimybės, kad jie įsisavintų pateikiamą informaciją, kad jų sąmoningumas pakiltų, bet galutinis rezultatas priklausys nuo jų pačių ir įdėtų pastangų. Kaip sakoma, ką pasėsi, tą ir pjausi.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Kokią naudą gaus asmuo atėjęs studijuoti į sąmoningumo akademija „Gyvenimas jūsų rankose“?

Akademiją baigę studentai gebės visapusiškai prisiimti atsakomybę už savo mintis, veiksmus, gebės valdyti savo neigiamas emocijas, gebės mokslo įstaigose gautas žinias pritaikyti darbe, gyvenime. Galiu drąsiai teigti, baigę asmenybės sąmoningumo akademiją „Gyvenimas Jūsų rankose“ žmonės ir laikys gyvenimą savo rankose į gerąją pusę pasikeis visos sritys: darbas, santykiai, sveikata ir t.t. Šios akademijos diplomas – sėkmingo gyvenimo garantas.

Kalbino ir parengė Agnė Rutkauskaitė

 


VšĮ „Luxvita“ tikslas – kiekvieną asmenį išmokinti augančio sąmoningumo bei praktiško jo taikymo kasdienybėjė. Savo tikslų siekiame, naudodami unikalią ugdymo sistemą, neturinčią analogų pasaulyje, tačiau naudojant praktikoje labai pasiteisinusią. 

Turime genialių idėjų, kurias žingsnis po žingsnio įgyvendiname ir laukiame įvairių pasiūlymų bei atsiliepimų iš Jūsų el. paštu: [email protected]

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top