Now Reading
Savas Londonas: rekomendacijos vykstantiems į Olimpiadą

Savas Londonas: rekomendacijos vykstantiems į Olimpiadą

Savas Londonas: rekomendacijos vykstantiems į Olimpiadą

Laikas.lt

Pirmo lietuviško kelionių gido „Savas Londonas“ autorei Vilmai Anusaitei šiuo metu pats darbų įkarštis. Ji pluša amerikiečių televizijos sporto skyriuje ir ruošiasi bene svarbiausiam metų sporto įvykiui – Londono Olimpiadai, ir visiems lietuviams, atvyksiantiems palaikyti šalies sportininkų rekomenduoja tarp varžybų apžiūrėti arčiausiai olimpinių „taškų“ esančias vietas.

Olimpinio miestelio krepšinio arenoje bus žaidžiamas krepšinis ir rankinis, Veloparke ir BMX trasoje lenktyniaus dviratininkai, Olimpiniame stadione – lengvaatlečiai, Vandens sporto centre – plaukikai.
Olimpinis miestelis yra įsikūręs Rytų Londone, Stratfordo rajone. Pačioje miestelio pašonėje – didžiulis prekybos centras Westfield, kuriame apie 250 parduotuvių ir 70 vietų užkąsti. Tarp jų ir lietuviška kepyklėlė Karaway.

Netoli Olimpinio miestelio, vos už kelių stotelių keliaujant London Overground traukiniais – meniškosios Londono Laukų (London Fields) vietos ir puikus šeštadieniais veikiantis Broadway turgus, šiek tiek toliau – Dalstonas ir Hokstonas (Hoxton). Šiuose rajonuose – ubercool restoranai, kavinės, galerijos ir klubai. Karštą dieną atsigaivinkite Londono Laukų atvirame baseine, kuris angliškai vadinasi Lido. Užsukite į Hokstono skverelio kampe esančią White Cube galeriją, „Kario mylia” vadinama gatvę Brick Lane bei Spitalfilds turgų netoli Liverpool Street stoties.
 
Jei iš Stratfordo važiuosite Docklands Light Railway traukiniais (DLR) nuvažiuosite į Kanarų prieplauką (Canary Wharf), kur prie Temzės krantinių kadaise veikė judriausias pasaulio uostas, o dabar dirba finansų ekspertai. Šiame rajone gražu, švaru, kvepia korporacijomis, pinigais ir naujumu.
 
ExCel centras ir Šiaurės Grinvičo arena (North Greenwich Arena): ExCel galima pažiūrėti boksą, fechtavimąsi, dziudo, stalo tenisą, taikvando, imtynes. O2 centre, kuris oficialiai vadinasi Šiaurės Grinvičo arena, vyks krepšinio finalas ir gimnastika.

Šiuos du pramogų ir sporto centrus jungia liepos mėnesį atidarytas Emirates Air Line funikulierius – pats pirmasis miesto funikulierius Jungtinėje Karalystėje. Kelionė į vieną pusę kainuoja 3,20 £ su Oyster kortele (4,30 £ jei mokėsite grynais). Drąsuoliai taip pat gali pasivaikščioti ant paties O2 centro stogo (bilieto kaina – 22 £) 52 m. aukštyje esančių 380 m. ilgio taku.
 
Bulvaras The Mall ir promenada prie Raitosios gvardijos rūmų (Horse Guards Parade). Prie Raitosios gvardijos rūmų privežus tonas smėlio įrengta paplūdimio tinklinio aikštelė. Šalia pat ir svarbiausia ceremonijoms skirta gatvė visame mieste, pavadinta The Mall. Ja lenktyniaus ėjikai, maratonininkai ir vyks dalis triatlono varžybų.
 
Vienoje The Mall pusėje pamatysite didingus Bakingamo rūmus, kuriuose gyvena karalienė Elžbieta II (britai juokauja, kad karalienė paplūdimio tinklinio varžybas pro žiūronus galės stebėti iš rūmų balkono). Priešingoje pusėje yra Trafalgaro aikštė, kurioje ant aukštos kolonos stovi Trafalgaro mūšį laimėjusio ir jame žuvusio Lordo Nelsono skulptūra. Čia pat įsikūrusios Nacionalinė ir Nacionalinė portretų galerijos, o aikštės viduryje Olimpiados metu bus rengiami koncertai. Netoliese, arčiau Parlamento ir britų premjero kontoros Downing gatvėje esančiame Sent Džeimso (St. James) parke rekomenduočiau prigulti ant žolytes ir pailsėti. 

Užsukite išlenkti taurelės į seniausią mieste vyno barą Gordon’s Wine Bar ar pasiklausyti linksmos gyvai atliekamos muzikos Charing Cross teatre, esančiame bare Players Bar and Kitchen. Užkąskite Kovent Gardeno rajone už Trafalgaro aikštės. Netoliese ir žymusis Pikadilio žiedas (Piccadilly Circus), Sohas (Soho) ir parduotuvių gerbėjų dievinamos Oxford ir Regent gatvės.
 

Haid parkas (Hyde Park): jame esančiame Serpentino ežeriuke varžysis plaukikai ir triatlonininkai. Šiame parke gyvena gražios gulbės, veikia nedidukė, bet smagi Serpentino galerija, o Kensingtono soduose šiemet publikai atverti naujai suremontuoti Kensingtono rūmai, kuriuose veikia paroda apie karalienę Viktoriją ir eksponuojamos princesės Dianos suknelės.
 
Grinvičo parkas (Greenwich Park): jame lenktyniaus jojikai ir modernaus pentatlono sportininkai. Šiame Londono rajone gimė modernus laikas ir driekiasi nulinio dienovidinio linija, ant kurios atsistojus vieną koją galima pastatyti rytų, kitą – vakarų pusrutulyje. Užsukite į Laiko galerijas, Senąjį karališkąjį jūrų laivyno koledžą, Jūrų muziejų ir pasigrožėkite XIX amžiaus burlaiviu Cutty Sark.

Hamptono dvare (Hampton Court) lenktyniaus dviratininkai.
XVI amžiuje statytame dvare klestėjo žymusis karalius Henrikas VIII. Moteris ir linksmybes mėgęs karalius šiuose rūmuose puotas rengdavo tiems svečiams, kuriems norėdavo palikti neišdildomą įspūdį. Ir dabar galie apžiūrėti įspūdingus gyvatvorių labirintus ir Tiudorų dinastijos virtuves, kuriose buvo ruošiama maistas prašmatnioms puotoms.
 
Vilma Anusaitė linki gerai praleisti laiką Londone ir kviečia atrasti geriausią savo vietelę šiame beveik dviejų tūkstantmečių senumo mieste.
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top