Lankymosi muzikos festivaliuose priežastys (Foto)

Laikas.lt

Net 60 proc. dalyvavusiųjų internetinių rinkos tyrimų bendrovės „Apklausos.LT“ tyrime planuoja šiemet apsilankyti bent viename muzikos festivalyje – tai yra beveik tiek pat, kiek apskritai yra nors kartą buvę muzikos renginiuose po atviru dangumi.

Gegužę atlikto tyrimo duomenimis, lietuviai dažniausiai pramogauja roko, bliuzo bei populiariosios muzikos festivaliuose, tačiau sulaukia savo gerbėjų ir alternatyvūs, ne tokie įprasti ausiai festivaliai. Kaip dažniausias priežastis, kodėl dalyvauja muzikos festivaliuose, žmonės įvardino norą atitrūkti nuo įprastos aplinkos, pailsėti, pamiršti darbus ar tiesiog praleisti laiką su draugais.

„Tyrimas atskleidė, jog dauguma lietuvių pirmenybę teikia bliuzui, rokui, džiazui ir populiariajai muzikai, tad nėra ko stebėtis, jog tokios muzikos festivaliuose jie ir dažniausiai lankosi, – sako alternatyvios elektroninės muzikos festivalio „Tundra“ idėjinis vadas Aivaras Ustinavičius. – Vis dėlto džiugu, kad ir kitokios muzikos festivaliai sulaukia nemažai svečių, o štai mūsų, jau beveik dešimtmetį organizuojama „Tundra“, dominuoja alternatyvios muzikos festivalių sąraše.“ A. Ustinavičius pastebi, jog dažniausiai po atviru dangumi rengiami muzikos festivaliai – tinkamiausia erdvė atsipalaiduoti nuo kasdienės rutinos ir streso. „Tokie renginiai suteikia galimybę dalyvauti įvairiuose užsiėmimuose, paskaitose, susirasti bendraminčių, naujų pažinčių, mėgautis garsia muzika, o po jų grįžus – iš naujo įvertinti civilizacijos teikiamus patogumus,“ – sako A. Ustinavičius.

Tyrimo duomenimis, beveik trys penktadaliai – 58 proc. – apklaustųjų yra bent kartą dalyvavę Lietuvoje vykusiame muzikos festivalyje. Dažniausiai jie lankėsi festivaliuose: „Bliuzo naktys“ – 22 proc., „Roko naktys“ – 13 proc., „Tamsta muzika“ – 12 proc. ir „Tundra“ – 8 proc. Festivalis „Bliuzo naktys“ patraukliausias 35-39 metų amžiaus žmonėms – daugiau nei ketvirtadalis šio amžiaus respondentų ten yra buvę bent kartą, „Roko naktys“ traukia šiek tiek jaunesnę auditoriją: čia dalyvavę nurodė penktadalis 25-29 metų amžiaus respondentų. Gyvos muzikos festivalį „Tamsta muzika“ itin mėgsta jaunuoliai iki 20 metų – 19 proc. apklaustųjų čia lankėsi bent kartą, o alternatyvios elektroninės muzikos šventovė „Tundra“ patraukliausia 20-24 metų amžiaus jaunuoliams (18 proc. visų apklaustųjų). Lankytų alternatyvių festivalių sąraše taip pat išsiskiria „Satta Outside“ – 7,4 proc., „Mėnuo Juodaragis“ – 7,4 proc. ir „Karklė live music beach“ – 6,3 proc. respondentų.

Respondentai buvo paprašyti išdėlioti muzikos stilius pagal prioritetus. Geriausiai visose amžiaus grupėse vertinta populiarioji muzika, nuo jos nedaug atsilieka rokas, tik šiek tiek prasčiau vertintas jaunimo iki 20 metų amžiaus. Taip pat labai gerai vertinama soul muzika, kurios kiek mažiau klauso tik per 35 m. perkopę respondentai. Bliuzą ir džiazą pamėgę vyresni nei 25 metų amžiaus klausytojai. Neliko užmiršta ir klasikinė muzika – ją geriausiai vertina sulaukę 30-ies ir vyresni respondentai, elektroninė muzika labiausiai mėgstama jaunimo iki 24 metų amžiaus.

Tyrime dalyvavo 553 respondentai, kurių dauguma gyvena didžiuosiuose miestuose, o jų amžiaus vidurkis – 29,5 metų. „Išanalizavus tyrimo duomenis paaiškėjo, jog mūsų šalies gyventojai dalyvauja ne tik didžiausiuose, žinomiausiuose ir plačiai reklamuojamuose festivaliuose, – sako „Apklausos.LT“ direktorė Laima Žilinskienė. – Žmonės vyksta ir į „Akacijų alėją“, „Kilkim žaibu“, „Kupolės“ ir kitus festivalius.“

festivaliai, festivalis, muzikos festivaliai, vasaros festivaliai

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai