Knygų pusryčiuose – aukštyn kojomis pasaulį verčiantis D. Bisetas

Laikas.lt

Vaikystėje taip paprasta į mus supantį pasaulį žiūrėti kitokiu kampu. Pasislėpus po lova įdėmiai stebėti tėvų kojas, atliekančias nepaaiškinamą šokį. Įsikorus į aukščiausią medį apžiūrinėti mažulyčius praeivius. Užsidėti žalius akinius nuo saulės ir įsivaizduoti, kad atsidūrei Ozo šalyje... Turėtum gyventi keisčiausioje planetoje, jei prisipažinsi, kad niekada nebandei į pasaulį pažvelgti kitaip. Kad ir aukštyn kojom.

Donaldo Biseto pasakų pasaulis skaitytojams pristatomas tikrai ne pirmą kartą. Kas gi nėra girdėjęs apie verkiantį ir visų pamirštą gimtadienį? O kas nepažįsta tingios varnos Albertinos ar karvės Anabėlės, išgelbėjusios laivą? Leidykla „Nieko rimto“ jau trečią kartą ir mažus, ir didelius skaitytojus kviečia prisiminti D. Biseto kūrybą ir trumpam pamiršus kasdienius rūpesčius, apversti pasaulį aukštyn kojom.
Surūgėlius, teigiančius, kad pasakos yra skirtos tik vaikams ir jose nėra nieko, kas domintų suaugėlius, kviečiu atidžiau pažvelgti į D. Biseto kūrinius. Jose slypinti išmintis, pašėlęs požiūris į gyvenimą ir neįprastai pateiktos įprastos situacijos, pritaikomos ir kasdienybėje.

Knygoje „Aukštyn kojom 3“ D. Bisetas mus moko, kad atminčiai pagerinti padeda vienas pratimas – stovėjimas aukštyn kojom. Tada visos geriausios mintys skuba pasisvečiuoti Jūsų galvoje. Kartais norisi, kad pasaulis suktųsi Jums tinkama linkme? Pasimokykite iš D. Biseto pasakų karvių, kurios ne tik apgavo šiaurės vėją, bet ir užsitikrino malonaus ir gaivaus vėjelio pūtimą.

Norite pakeliauti po pasaulį, tačiau vis pritrūksta pinigų? Pasimokykite iš tingios dramblienės Deizės, kuri į Australiją nukeliavo labai paprastai ir beveik nemokamai:

„Ji išgėrė visą vonią šnypščiančio limonado. Kai jai viduriuose ėmė šnypšti, šniokšti ir švokšti, ji pasibruko po pažastim skėtį, įrėmė straublį į žemę, tada kad nusičiaudės – apči! – ir šaute iššovė į dangų beveik ligi pat mėnulio. Ten išskleidė skėtį ir palengva ėmė leistis žemyn. Kol ji leidosi, Žemė sukosi, ir kai Deizė atsidūrė prie pat žemės, jai po kojom jau buvo Australija.“ 

Susiduriate su rimtų, bet nuobodžių kalbų problema? Norite, kad jos taptų įdomios ir įtikinančios? D. Bisetas šioje situacijoje pasiūlo išeitį: į rimtus susirinkimus atsivestas dramblys, triauškinantis ne bet kokius, bet imbierinius sausainius, visas kalbas padarys puikiomis. Netikite? Siūlau pabandyti! Tik prisiminkite, kad geriau drambliui leisti pačiam nueiti iki reikiamos vietos, nes važiuojant jį gali supykinti. O gal niekaip nesumąstote, kokio verslo imtis ir nuo ko pradėti? Verslo pradžiamokslis D. Biseto pasakose pateiktas tikrai neprastas. Tereikia balandžio, mėgstančio bandeles, ir šiek tiek kūrybos. Ir Jums tikrai pasiseks!

Tiek maži, tiek dideli D. Biseto pasakose atras dalelę savęs. Galbūt vieni prisimins jaukios ar išdykusios vaikystės laikus, kiti – priartės prie vaikystės pasaulio stebuklo. Tačiau visiems rekomenduoju atsiversti knygelę „Aukštyn kojom“ (nesvarbu ar pirmą, ar antrą, ar trečią dalį), kuo garsiau pasileisti „Keistuolių teatro“ dainas, kurtoms pagal šias pasakas, ir pasinerti į pasaulį, kuriame į viską reikia žiūrėti aukštyn kojom!

Jūs gyvenat taip, kaip norit,
Mes gyvenam aukštyn kojom.
Ir svajojam, ir dainuojam
Aukštyn kojom!
Tekstukas prie konkurso:

Norite laimėti šią knygą? Dalyvaukite konkurse.

Aukštyn kojom, d. bisetas, knygoms vaikams. vaikiškos knygos, Knygų pusryčiai, Nieko rimto, vaikų literatūra

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai