Now Reading
Kramtykite į sveikatą! Ypač kramtomųjų saldainių dieną!

Kramtykite į sveikatą! Ypač kramtomųjų saldainių dieną!

Kramtykite į sveikatą! Ypač kramtomųjų saldainių dieną!

Laikas.lt

Žmonės prisigalvoja keisčiausių švenčių – juk gyventi ramiai būtų labai nuobodu. Gegužės 23 – ąją švenčiama kramtomųjų saldainių diena. Jos metu tikriausiai reikėtų paprasčiausiai suvalgyti krūvą šių saldumynų, tačiau tikrai verta ir pasigilinti į jų istoriją. Tapus kramtomųjų saldainių teorikais, galima savo žinias išbandyti ir praktikoje – pasigaminti skanėstų namuose!

Atsiradimo istorija
Žinių apie kramtomų saldainių istoriją nėra daug, dažnas vaikystėje kramtė sustingusių vyšnių sulą ar saldymedžio šakneles, tad aišku viena – vienokie, ar kitokie kramtomi skanėstai tikrai buvo žinomi jau seniai. Šiandien populiarių kramtomų saldainių pirmtaku galima laikyti Hi-Chew saldumynus, sukurtus 1975 – aisiais, Japonijoje.

Įdomiausia tai, kad saldainiai nebuvo sukurti tiesiog pasimėgavimui. Verslininkas Taichiro Morinaga nusprendė į rinką įvesti kramtomosios gumos prototipą, kuris tiktų japonams, kadangi šios tautos tradicijos smerkia maisto išspjovimą iš burnos, tad išmesti apkramtytą gumą į šiukšlinę būtų labai nepagarbu. Vyras, siekdamas sukurti susikramtančią gumą, sumaišė tąsią karamelę su avietiniu sirupu – taip atsirado Chewlets.

Naujai sukurtų saldainių gamyba nutrūko prasidėjus Antrajam pasauliniam karui, tačiau jam pasibaigus T. Morinaga gamybą atnaujino. Savo gaminius jis pervadino Hi – Chew. Šiuo vardu jie žinomi iki šiol. Daugelis tokio tipo saldainių labai panašūs į savo pirmtaką – kiekvienas į atskirą popierėlį įvyniotas saldainis sudedamas į bokštelį, kuris supakuojamas į spalvingą popierių.

Nauji skoniai
2008 – aisiais gumą primenantys saldainiai buvo įgavę ir naujų poskonių – tikros gumos. Darbininko pirštinė įkrito į katilą, kuriame buvo ruošiami žaliojo obuolio bei vynuogių skonio saldumynai. Žmonės ištisus metus rasdavo gumos atplaišų šio skonio saldainiuose, o Tolimuosiuose rytuose žaliojo obuolio bei vynuogių skonio kramtomieji saldainiai iki šiol nėra atgavę savo pirminio populiarumo.

RECEPTAS

Susipažinus su istorija siūlome jums trumpam pamiršti daugelio mėgstamą šokoladą ir pasigaminti kramtomųjų saldainių namuose.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Jums reikės:
4 arbatinių šaukštelių sviesto;
Pusės puodelio kukurūzų sirupo;
Beveik pilno puodelio cukraus;
2 – 3 šaukštų citrinos sulčių;
Pusės šaukšto citrinos rūgšties;
Poros lašų geltonų maistinių dažų (nebūtina).

Gamyba:

Į pakankamai gilią keptuvę sudėkite sviestą, kukurūzų sirupą, cukrų. Šildykite ant vidutinės ugnies, kol cukrus bei sviestas ištirps. Nuolat maišykite. Drėgna kempinėle ar audinio gabaliuku apvalykite keptuvės kraštus, kad masės likučiai nepridegtų.

Saldainių masę kaitinkite naudodami termometrą. Kartais pamaišykite. Svarbu kaitinti tol, kol pasieksite 118 – 120 oC. Jeigu neturite termometro, tai pernelyg nenusiminkite – saldainius pagaminti pavyks, tačiau perkaitinti jie gali tapti trapesni, o jeigu kaitinsite pernelyg trumpai – lipnoki. 

Pasiekus reikiamą temperatūrą nukelkite keptuvę, į masę suberkite citrinos rūgštį, maistinius dažus, supilkite citrinos sultis. Nukėlus nuo ugnies maišykite, kol ištirps citrinos rūgštis bei maistiniai dažai.
Išmaišius masę pilkitę į skardą padengtą folija. Prieš tai apipukrškite foliją vandeniu. Palikite atvėsti. Geriausia vėsinti kambario temperatūroje per naktį. Ištraukite laikydami už folijos kraštų, foliją atsargiai nuimkite ir supjaustykite norimais gabalėliais. Juos galite papildomai apcukruoti.

Šie saldainiai tinkami valgyti apie dvi savaites, tačiau, esant šiltesniam orui, jie gali pradėti tįžti. Geriausia būtų kiekvieną gabaliuką suvynioti į sviestinio popieriaus skiauteles, laikyti saldainius tamsioje vietoje, tačiau, žinoma, protingiausias sprendimas būtų juos valgyti! Ypač šiandien

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top