Now Reading
Fotografė R. Rylaitė: „Netikėta motinystė – postūmis tobulėti sparčiau“ (interviu)

Fotografė R. Rylaitė: „Netikėta motinystė – postūmis tobulėti sparčiau“ (interviu)

Fotografė R. Rylaitė: „Netikėta motinystė – postūmis tobulėti sparčiau“ (interviu)

Karolina Paulonytė

Motinos dienos proga mintimis apie neplanuotos motinystės vargus bei džiaugsmus dalijasi fotografė Rūta Rylaitė. Jauna mama yra įsitikinusi, jog netikėtas dukters Adelės atėjimas į šį pasaulį ne tik kad nesugriovė jai gyvenimo, bet priešingai – tik sutvirtino jo pamatus. 

Koks jausmas aplankė, kai sužinojai, jog laukiesi?

Pradžioje buvo šokas, kadangi turėjau visiškai kitų planų, bet tikrai vaiko tarp jų ten nebuvo. Tuo metu buvau trečiame kurse ir gyvenau „ant lagaminų“. Ruošiausi studijuoti Portugalijoje pagal „Erasmus“ mainų programą. Tiesą sakant, ne tik dokumentai, bet ir bilietai jau buvo mano kišenėje. Nepaisant to, dabar visiškai dėl to nesigailiu, netgi priešingai – esu labai dėl to laiminga.

Kaip pasikeitė tavo gyvenimas tapus mama?

Atsirado nauji išbandymai, pasikeitė darbotvarkė ir gyvenimo tempas. Prieš nėštumą mano gyvenimas buvo labai aktyvus: studijos, mokslai, fotografavimas, studentiški renginiai bei vakarėliai, savanoriška veikla studentų atstovybėje, trumpai tariant, veiklos sočiai. Pirmieji metai buvo ganėtinai sudėtingi. Kuriam laikui susistabdžiau studijas, išvykau pusmečiui gyventi pas tėvus į Kėdainius, nes reikėjo pagalbos ir tuo labai džiaugiuosi.

Kas tau daugiausiai padėjo ir padeda auginti dukrą?

Man labai pasisekė, nes tėvai ir mylimas žmogus, kuris Adelę priėmė kaip savo dukrą,visada buvo šalia ir padėjo kuo galėjo. Išleisdavo mane ir pafotografuoti ir susitikti su draugais, juk gyvenimas gimus vaikui nesibaigė, o tarp keturių sienų nesinorėjo užsidaryti.

Kokių dar naujovių į tavo gyvenimą atnešė dukros gimimas?

Oi, ji mane pakeitė į gera. Susilaukusi Adelytės tapau daug atsakingesnė. Vaiko atėjimas į šį pasaulį atneša daug naujovių. Visų pirma, tu pradedi daug labiau rūpintis ne tik buitimi, bet ir mityba. Dar besilaukdama pradėjau skaityti produktų etiketes, nors iki tol niekada to nedarydavau. Kai studijavau, nerūpėjo nei ką aš valgau, nei kaip valgau, o kai atsirado Adelė, pradėjau rūpintis ne tik jos, bet ir savo sveikata. Didelis atradimas buvo ir tas, kad supratau, jog esu daug stipresnė, nei maniau.

Ką tau reiškia būti mama?

Tiesą pasakius, niekada nebuvau susimąsčiusi, ką tai reiškia…Tiesiog esu mama, rūpinuosi savo vaiku. Stengiuosi visapusiškai auklėti ir kuo daugiau laiko skirti vaikui, kad jis mokytųsi, tobulėtų. Tiesą pasakius, būti mama – didelis džiaugsmas. Jokiu būdu nekeisčiau nieko gyvenime ir tai nėra tik žodžiai.

Ar sunkios bemiegės naktys prie vaiko?

Pirmi dveji metai buvo bemiegiai, bet tai tik motiniški džiaugsmai. Keliesi su šypsena, žiūri į savo vaiką ir tau gera. Būdavo ir taip, kad naktį prabundi ir nebegali užmigti, nes tau gera stebėti, kaip dukra miega. Žinai, tos mamos…

Ar nebuvo minčių, jog vaikas – stabdis karjerai?

Jokiu būdu. Adelės gimimas man suteikė dar daugiau jėgų siekti užsibrėžtų tikslų gyvenime. Kai tapau mama, aplankė begalinis noras tobulėti, nes norisi, kad tavo vaikas didžiuotųsi tavimi ir matytų gerą pavyzdį. Iškreiptas mąstymas, kad vaikas sugriauna tavo gyvenimą. Manau, kad kuo esi jaunesnė, tuo daugiau kantrybės tu turi auklėdama vaiką. Turi jaunatviško polėkio bei noro pažinti, o tai gali daryti ir su vaiku. Būti jauna mama – privalumas.

O kaip su draugais, ar jie nepabėgo tau tapus mama?

Vaiko atėjimas į šį pasaulį „išgrynino“ draugus. Kai kurie žmonės pasimatė visai kitoje šviesoje ir ryšiai nutrūko, o kai kurie labai nustebino ir yra iki šiol mano gyvenime. Visoms jaunoms merginoms galiu pasakyti, kad nereikia bijoti, jog susilaukus vaiko, dings draugai, sugrius karjeros planai, tai – visiška nesąmonė.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Kaip nusprendei tapti fotografe, juk baigei istorijos studijas?

Tai ir Adelės nuopelnas. Galiu pasakyti, kad kai augini vaiką, daugiau laiko gali skirti ne tik vaikui, bet ir sau. Kai pagimdžiau, laikas sustojo, pradėjau skaityti knygas, daryti tai, kas man patinka, be jokios sąžinės graužaties, kad laukia neužbaigti darbai. Fotografavimas iki Adelės gimimo buvo tik hobis. Jai gimus, turėjau nemažai laiko sau ir taip pasinėriau į fotografiją, jog supratau, kad aš nenoriu daryti nieko kito gyvenime.

Ar auklėdama dukrą vadovaujiesi kažkokiomis taisyklėmis?

Nėra konkrečių taisyklių, tačiau turiu įsitikinimą, kad vaiko auklėjimas prasideda tada, kai tu jį įtrauki į savo laisvalaikį. Norint išauginti asmenybę, manau, kad vien darželio ar kiemo žaidimų vaikui neužtenka.

Kokią reikšmę tau turi Motinos diena?

Mamos diena visą laiką buvo labai svarbi šventė mūsų šeimoje. Nuo vaikystės prieš ją sukdavau galvą, kaip nustebinti mamą. Dabar ji – dar svarbesnė. Gimus Adelei, ši diena įgavo naują atspalvį. Tai – mūsų trijų diena.

Savo pašnekovės mintis apie motinystę galėtume įprasminti Marion C. Garretty žodžiais: „Motinos meilė yra kuras, kuris suteikia žmogui galimybę padaryti tai, kas neįmanoma“.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top