„Nykštietiškas triatlonas 2012“ dalyviams linkima ištvermės (Interviu)

Reda Krušinskaitė

Šiemet antrus metus iš eilės įvyks turistinis-sportinis renginys - Nuotykių lenktynės „Nykštietiškas triatlonas 2012“. Tokiu originaliu būdu naujojo turistinio sezono pradžią pažymės Anykščiai – 2012 metų Lietuvos kultūros sostinė.

Kiekvienas mėgstantins iššūkius, sportą ir aktyvų laisvaikį, arba tiesiog norintis pasimėgauti nuostabiai gražia Anykščių bei jų apylinkių gamta turėtų suklusti - „Nykštietiškas triatlonas 2012“ yra puiki galimybė smagiai ir turiningai praleisti laiką. Renginio sumanytojas Marijus Rindzevičius tikras, kad per vieną savaitgalį pasisemsite tiek įspūdžių, jog nesiliausite jais dalintis ištisus metus.

Kalbamės su idėjos iniciatoriumi, anykštėnu Marijumi Rindzevičiumi apie triatloną, turizmo propagavimą ir aktyvų laisvalaikį.

Kodėl toks pavadinimas? Kodėl triatlonas , kodėl nuotykių lenktynės ir kodėl nykščiai?

Triatlonas, nes apima tris sporto šakas – dviračių ir baidarių sportą bei bėgimą. Jas papildomai apjungia orientavimosi varžybos, kuomet stengiamasi, kuo greičiau rasti žemėlapyje nurodytus punktus, taigi Nuotykių lenktynės. Nykštietiškas, kadangi tai siejasi su Anykščių vietovardžio padavimais. Šis pavadinimas žaismingas, kitoks nei įprasta, nykštukų išmislas (šypsosi). Renginio logotipe matyti į viršų iškeltas nykštys – tai mūsų siekiamybės pakelti nuotaiką ir suteikti teigiamų emocijų lenktynių dalyviams, simbolis. Norime, kad visi keltų nykščius į viršų!

Marijau, šiemet triatlonas vyks jau antrą kartą. Ar pernai irgi vyko Anykščiuose?

Taip, idėja yra tokia, kad renginys visada vyks Anykščių krašte ir, kismet, tyrinėdamas vis kitą Anykščių rajono pakraštį, bandys atrasti naujų šio krašto slėpinių.

Kiek dalyvių sulaukia tokio tipo renginiai?

Analogiško renginio, turinčio identišką koncepciją, Lietuvoje nėra. Taip pat neteko girdėti kad analogiška koncepcija būtų taikoma užsienyje, tačiau yra iš dalies panašių renginių, pavyzdžiui, Vilniuje vykstančios multisporto lenktynės „Vilnius Challenge“.

Kuo „Nykštietiškas triatlonas” kitoks?

Mes turime kiek labiau įprastą sportinę dalį, kuri vyks šeštadienį, bet mūsų atveju tai labai siejasi su turizmu - dalyviai turi ne tik bėgte, dviračiu ir baidare kuo greičiau įveikti žemėlapyje pažymėtą trasą, bet ir įvykdyti neįprastas, žaismingas ir dažnai nuostabą keliančias užduotis.

Nuotykių lenktynėse „Nykštietiškas Triatlonas“, be sportinės renginio dalies, visų dalyvių ir palaikymo komandų laukia turininga „Afterparty“ dalis – žaidimai, konkursai, estafetės ir koncertai nuo 18 valandos iki vidurnakčio. Negana to, skatiname visus dalyvius bendrauti, dalintis įspūdžiais - tuo tikslu dalyviams ir jų draugams sudaroma galimybė nuo penktadienio iki sekmadienio nemokamai įsikurti palapinių miestelyje šalia renginio centro.

Ir tai dar ne viskas – sekmadienį visi dalyviai kviečiami pasinaudoti renginio rėmėjų ir partnerių suteiktomis nuolaidomis ir išbandyti Anykščių krašte esančias pramogas ar kitas turizmo paslaugas su ženkliomis nuolaidomis ar net nemokamai!

Žinau, kad užduotys yra tikrai neįprastos. Gal išduosite paslaptį, kokios jos bus?

Užduotys visada saugomos paslaptyje ir jas dalyvis sužino tik lenktynių eigoje, jau atvykęs į žemėlapyje pažymėtą kontrolinį punktą. Pernai dalyviams atvykus į tašką X, juos ant kelio pasitiko žolininkė: „Jūsų laukia siurprizas gervuogių lauke 13 eilėje“, - tuomet sakė ji. Tas siurprizas – vietos žolelių arbatos rinkinėlis. Tačiau jį iš karto surasti pavyko ne visiems, mat vienoje kelio pusėje buvo gervuogių laukas, o kitoje kelio pusėje – aviečių. O šie augalai gegužės mėnesį (kai dar nesužaliavę) tikro miestiečio akimis atrodo labai panašiai (šypsosi), tad ne visi iš karto pataikė į tinkamą lauką ir ne iš kartro surado siurprizą.

Kiek dalyvių buvo šiame renginyje pernai ir kiek laukiama šiemet?

Pernai dalyvavo virš 130, šiemet tikimės bus apie 200-300.

Ar pernai tarp dalyvių buvo užsieniečių? Iš kokių užsienio šalių dalyviai atvyksta šiemet?

Ne, pernai mes į užsieniečius nesiorientavome, tiesiog norėjome pasibandyti, ar pavyks pritraukti žmonių. Šiemet tikrai dalyvaus latviai, žadėjo atvykti lenkai. Mes džiaugiamės tuo ir stengsimės jiems sudaryti salygas per 48 valandas susipažinti su Anykščiais. „Active Weekend in Lithuania“ – būtent taip anonsuojame renginį užsieniečiams. Jiems tai puiki progą pamatyti gražiausias Anykščių krašto vietas bei išbandyti čia siūlomas pramogas per vieną savaitgalį.

Ar norint dalyvauti reikalingas ypatingas fizinis pasiruošimas?

Norint dalyvauti Nuotykių lenktynėse „Nykštietiškas Triatlonas“ užtenka mokėti važiuoti dviračiu ar irkluoti baidarę. Pradedantiesiems ar atitinkamos sporto šakos mėgėjams yra skirtos dviračių arba baidarių trasos. Jas galima įvardinti kaip pirmą lygį.

Antras, aukštesnis lygis, yra „Mėgėjų trasa“. Pasirinkę šią trasą, dalyviai žemėlapyje nurodytus taškus aplanko bėgdami, važiuodami dviračiu ir plaukdami baidare. „Mėgėjų nuotykių trasa“ paprastai suplanuojama taip, kad dalyviai joje užtruktų apie 5 valandas.

Kiekvienas punktas yra ypatingas - tai arba graži gamtos vieta, arba vietinė, speciali užduotis/ paslauga, arba pramoga. Norime, kad žmonės gautų kuo daugiau teigiamų emocijų. „Mėgėjų“ lygis yra skirtas visiems, kuriems nesvetimas aktyvus laisvalaikis. Neskubant, vertinant parengtą nuotykių maršrutą, kaip unikalią pramogą, visas užduotis įvykdyti tikrai įmanoma ir tam nereikia didelio fizinio pasirengimo. Dar yra įdomu tai, kad šioje kategorijoje yra atskira užskaita „Uniformuotiems“, t.y. visiems tiems, kurie darbe kasdien nešioja uniformą (pvz. kariškiai, šauliai, ugniagesiai, policininkai, savanoriai, miškininkai, gamtos inspekcija ir kt.)

Dar vienas lygis, „Elitas“, yra sudėtingesnis ir kartais reikalaujantis valios pastangų. Jį renkasi sportuojantys žmonės, kurie nebijo iššūkių. Užduotys jiems sunkesnės, ekstremalesnės, tenka eiti per pelkes, brūzgynus, perlipti griovius. Kai kurios užduotys turi alpinizmo elementų ir reikalauja turizmo technikos išmanymo – pvz. virvių perkėlos per upę įveikimas ar pan.

Komandą turėtų sudaryti du žmonės? Ar yra mokestis ir kokios įrangos reikia komandai?

Taip, komandą sudaro du žmonės. Registracijos mokesčiai skelbiami varžybų nuostatuose internete www.nuotykiulenktynes.lt. Jie, kaip ir reikalaujamas inventorius, priklauso nuo dalyvių pasirinktos trasos. Komandoms lenktynėse (priklausomai nuo trasos) prireikia baidarių, dviračių, šalmų, apraišų, karabinų ir kt. Kai kurią įrangą suteikia organizatoriai (pvz. baidares „Elito“ ir „Mėgėjų“ trasose). Trūkstamą, bet pasirinktoje trasoje privalomą, inventorių dalyviai gali išsinuomoti iš renginio rėmėjų.

Pats dalyvaujate panašiuose renginiuose. Kas paskatino ne tik dalyvauti, bet ir inicijuoti bei organizuoti „Nykštietišką triatloną“?

Anksčiau daug sportavau. Ir dabar dar sudalyvauju dviračių, bėgimo, slidinėjimo, riedučių ar multisporto varžybose. Labai mėgstu gamtą. Man patiko idėja multisporto varžybose rodyti gražiausias regiono vietas, o kadangi pats esu kilęs iš Anykščių, tai pamaniau, jog verta žmonėms pristatyti tikrai gražias šio krašto vietas, parodyti, jog pramogaujant gamtoje galima patirti nerealių įspūdžių ir pamatyti nuostabių vaizdų visai šalia mūsų, kad nebūtina daug išlaidauti, kirsti kelių valstybių sienų vien tam, kad pasisemtume teigiamų emocijų ir įkvėpimo naujiems gyvenimo iššūkiams.

Ar vietinė savivalda prisideda?

Anykščiai paskelbti 2012 metų Lietuvos „Kultūros sostine“, o „Nykštietiškas triatlonas” yra įtrauktas į „Kultūros sostinės“ renginių kalendorių. Dėl finansinės paramos mūsų renginiui skyrimo dalyvaujame savivaldos organizuojamame projektų konkurse. Tačiau, žinoma, parama iš savivaldybės toli gražu nepadengia renginio organizavimo kaštų ir kur kas daugiau vilčių dedame į privačius rėmėjus bei vietos turizmo sektoriaus verslininkų iniciatyvas.

Renginių ir pramogų labai daug. Ar jums, kaip organizatoriui, renginio diena irgi yra pramoga, ar tai labiau galvos skausmas?

Likus mėnesiui yra daug darbų, pasiruošimas intensyviai vyksta jau nuo lapkričio. Žinoma, kad artėjant renginiui atsiranda dar daugiau darbų, kuriuos reikia pabaigti.

Ačiū už pokalbį ir pabaigai – ko palinkėtumėte dalyviams?

Ištvermės ir nuotykių. 
Video kvietimas dalyvauti:

Nuotykių lenktynės „Nykštietiškas Triatlonas 2012“ // N.T. Adventure race 2012 from operatorius.lt Aidas Bubinas on Vimeo.

anykščiai, interviu, Marijus Rindzevičius, nuotykių lenktynės, Nykštietiškas triatlonas, triatlonas

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai