Pasidaryk pats. Šešėlių portretai

Laikas.lt

Nuotraukos: countryliving.com, bhg.com.

Daugelis tikrai yra matę šešėlių portretus, kuriuose žmogaus profilio iškarpa iš juodo popieriaus įrėminama balto lapo fone. Siūlome prisiminti šią XVIII amžiuje itin populiarią meno formą ir ją atnaujinus originaliai papuošti savo interjerą ar nustebinti bičiulius originalia dovana.

Šie paveikslai vadinami silhouette norint prisiminti Prancūzijos finansų ministrą Étienne de Silhouette, kuris 1759 – aisiais, spaudžiamas krizės, buvo priverstas taikyti itin griežtas taupymo priemones, kurios labiausiai paveikė turtingųjų sluoksnį. Šios taupymo programos dėka visuomenė ministro pavardę ėmė sieti su viskuo, kas padaroma pigiai, tad ir su šešėliniais portretais. Anuomet fotografijos dar nebuvo, o paveikslų daugelis negalėjo įpirkti dar ir prieš krizę, taigi žmonės ieškojo alternatyvos, kuri padėtų įsiamžinti patiems ir įamžinti šeimos narius.

Meno forma galutinai susiformavo XIX amžiuje ir nuo to laiko yra skiriamos trys technikos: paveikslas tapomas tamsiais dažais ant popieriaus, kartono, dramblio kaulo ar gipso plokštės; negatyvą primenantis paveikslas, kuomet juodame fone talpinamas baltas atvaizdas; šešėlio apibraižymas tamsiame popieriaus lape bei iškirpto vaizdo klijavimas šviesiame fone.

Siūlome jums neapsiriboti juoda ir balta spalvomis, o savo šešėlių meną pritaikyti interjerui – galite rinktis spalvotus paveikslus neutraliame fone arba atvirkščiai, galite pasirinkti spalvotą foną bei ryškų paveikslą. Dar viena įdomi idėja – išsikirpti šešėlinį atvaizdą iš pusiau skaidrios spalvotos plėvelės ar lakšto (tokių rasite daugelyje specializuotų dailės prekių parduotuvių) ir jį klijuoti ant langų.

Jums reikės: pasirinkto dviejų spalvų popieriaus (ar skaidrios plėvelės), pieštuko, žirklių, klijų, rėmelių.

Procesas: atsisėskite tarp šviesos šaltinio (pakaks stalinės lempos) ir sienos, pasisukite profiliu. Sienoje matysis jūsų šešėlis – tegul jūsų bičiulis, priglaudžia prie sienos popieriaus lapą ir atsargiai apibraižo šešėlį. Iškirpkite jį, klijuokite ant kitos spalvos popieriaus ir rėminkite! Jeigu norite tikslesnių linijų, tai atsispausdinkite savo profilio nuotrauką, išsikarpykite ją, apibrėžkite gautą trafaretą ir klijuokite iškirptą portretą.

Improvizuokite: galite pasigaminti ir savo augintinio portretą, arba sukurti šešėlių liniją pritaikytą kambariui – daržovių siluetai virtuvei ar mėgstami gyvūnai vaiko kambariui. Gali išsikarpyti muzikos instrumento siluetą grojančiam draugui ar sudaryti gėlių šešėlių kompoziciją brangioms moterims.
Pateikiame nuotraukų galeriją, kuri, tikimės, padės pasisemti įkvėpimo! 

DIY, Étienne de Silhouette, pasidaryk pats, Prancūzija, šešėlių portretai

Naujausi komentarai
firefox
2012-04-15, 15:56
butinai reiks pasigamint toki :)
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai