Šlykščiausi kiaušinių patiekalai: TOP 5

Laikas.lt

Šv. Velykos neatsiejamos nuo kiaušinių – dailiai margintų, įpjaustytų į salotas, apteptų ikrais ir majonezu, kietai virtų ir šokoladinių, skirtų mažiesiems. Šis produktas įeina įdaugelį svečių šalių tradicinių patiekalų, o Lietuvoje itin mėgstami ir mūsų skoniui labai priimtini angliški pusryčiai susideda iš keptų kiaušinių, apkepintų grybų bei pomidorų ir šoninės, dešrelių ar kraujinės dešros. Žinoma, pasaulyje yra ir kitokių tradicinių kiaušinių patiekalų, kuriuos ragauti išdrįsta retas užsienietis. 

5. Arbatiniai kiaušiniai. Kinija, Taivanas

Šis kiaušinių paruošimo būdas gan neįprastas, tačiau europiečiai jį vertina ramiai – kiaušiniai išverdami kietai, ištraukus iš vandens jų lukštas švelniai apdaužomas, kad suskiltų. Kiaušiniai atvėsinami ir apie pusvalandį verdami skystyje iš juodos arbatos, sojos padažo bei prieskonių mišinio (pastarajį dažniausiai sudaro maltas cinamonas, anyžiai, pankolio sėklos, gvazdikėliai ir pipirų grūdeliai). Pavirus kiaušinius jie kartu su visu skysčiu dar porą dienų laikomi šaldytuve, o po to pašildomi skystyje ir valgomi. Tai dažnas gatvės prekeivių parduodamas patiekalas ir mėgstamas vietinių užkandis. 

4. Druskoje marinuoti ančių kiaušiniai. Kinija

Neapdoroti anties kiaušiniai aplipdomi drėgnu druskos bei trintos anglies mišiniu ir porą savaičių laikomi kambario temperatūroje. Nuvalius anglies ir druskos masę kiaušiniai verdami ir valgomi. Kiaušiniai vertinami ne tiek dėl sūrumo, kiek dėl konsistencijos – proceso metu baltymas tampa tąsiu, panašiu į drebučius, o trynys įgauna savotišką skonį. Beje, anties kiaušiniai pasirinkti dėl jų didelio trynio, kadangi skaniausia šio patiekalo dalimi laikomas būtent jis, o papilkėję baltymai kai kuriuose turtingesniuose regionuose nėra valgomi. 

3. Šimtamečiai kiaušiniai. Kinija

Šimtmečiai kiaušiniai kiniškai vadinami pidan ir pakankamai retai valgomi vieni, dažniausiai tai yra kai kurių vietinių patiekalų sudedamoji dalis. Įvairių paukščių (dažniausiai vištų, ančių ar putpelių) kaušiniai laikomi mišinyje iš molio, pelenų, druskos, kalkių bei ryžių luobelių nuo kelių savaičių iki kelių mėnesių, priklausomai nuo recepto. Proceso metu trynys įgauna tamsiai žalią arba pilką spalvą, kreminę konsistenciją ir sieros bei amoniako kvapą. Baltymas tampa tamsiai rudais drebučiais. Laikui bėgant cheminiai procesai kiaušinyje pakelia jo pH iki silpno šarmo, t.y. 9 – 12. Mes neragavome, tačiau vietiniai šiuos kiaušinius vertina dėl daugybės skirtingų poskonių.

2. Nekaltų berniukų kiaušiniai. Kinija


Kiaušiniai verdami nekaltų berniukų šlapime. Šlapimas renkamas vietinėse mokyklose bei varkų darželyje, pageidaujama, kad berniukai būtų jaunesni nei 10. Žali kiaušiniai kurį laiką tiesiog mirkomi šlapime, tuomet verdami. Išėmus jau išvirusius kiaušinius jų lukštai apdaužomi ir jie dar kelias valandas verdami berniukų šlapime. Vietiniai šiuo patiekalu mėgaujasi ne tik dėl skonio, bet ir dėl sveikatos – teigiama, kad nekaltų berniukų kiaušiniai apsaugo nuo širdies ligų, suteikia energijos, malšina stuburo ir sąnarių skausmus. 

1. Anties embrionas kiaušinyje. Filipinai, Vietnamas

Daugeliui internete jau teko matyti šį kulinarijos šedevrą, tačiau mes manome, kad jis nenugalimas šlykščiausiųjų kategorijoje. Šis patiekalas tradiciškai vadinamas balut - apvaisinti ančių kiaušiniai kelias savaites laikomi inkubatoriuje ar paliekami perinti antims. Tuomet kiaušiniai paimami ir išverdami. Jais dažnai prekiaujama gatvėse, o vietiniai sako, kad geriausias būdas juos valgyti yra išsiurbti slystoką turinį kartu su jau pakankamai susiformavusiu anties embrionu, turinčiu snapą, plunksnų užuomazgas ir visus vidinius organus. Tereikia užsiberti truputį druskos. 

kiaušiniai, kulinarija, tracijos, velykos

Naujausi komentarai
2012-09-28, 14:45
Na cia tai jau ju suvalgius nors viena,jeigu neapsinuodisi,tai tada jau bezdesi ir perdesi oi kaip daug ir ilgai.Juk tokiu kiausiniu dedama y duju,t,y,bezdalu balionus
to Viskas Kinijoje
2012-04-10, 20:46
Jei jau toks krikscionis, tai turetum zinoti kodel per velykas dazomi kiausiniai. nesamoningas tavo komentaras
ieva
2012-04-10, 08:37
slykstuma
Viskas Kinijoje
2012-04-09, 00:11
"Šv. Velykos neatsiejamos nuo kiaušinių"... Na jo - Velykos tapo kiaušinių švente, o Šv. Valentino diena - paleistuvių ir kontraceptikų bei abortų diena. Gyvename postkrikščioniškoje eroje, bet naujų vardų savo iškrypusioms šventėms sugalvoti nemokame. Ačiū Dievui - aš krikščionis ir per Velykas kiaušinių bei dešros nedažau ir per Šv. Vlentiną nesikergiu.
ne
2012-04-08, 15:56
Paskutini pamaciau... Debilai.
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai