Now Reading
„Kino pavasaris“ pristato 18-ka valandų trumpo, bet efektingo kino

„Kino pavasaris“ pristato 18-ka valandų trumpo, bet efektingo kino

„Kino pavasaris“ pristato 18-ka valandų trumpo

Laikas.lt

Tarptautinis festivalis „Kino pavasaris“ surengė net 18-kos valandų šventę kino mylėtojams – trumpametražių filmų programą „Kinas trumpai“ su greitai ir efektingai ekrane besivystančiomis istorijomis. Į šiuos seansus atėjusieji neapsiriks – tarp juostų gausos kiekvienas atras favoritų. Trumpametražių filmų programa pasieks kulminaciją kovo 24 dieną, kai festivalis kvies į ypatingą renginį – „Trumpo metražo filmų naktis iki aušros“.

Ne veltui „Kino pavasaris“ buvo atidarytas R.Polanskio filmu „Kivirčas“ ir trumpametražiu „Lokys“. Šis derinys atspindi tendenciją šių metų festivalio programoje – trumpo metražo filmai dėl žiūrovų dėmesio kovoja ne prasčiau nei pilno metražo filmai.

„Kas gali būti smagiau už jausmą, kai kino salėje per pusantros valandos patirti ne vieną istoriją, o dešimtis,“ – šypsosi vienas „Kino pavasario“ programos sudarytojų Edvinas Pukšta. Pasak jo, trumpametražių filmų rinktinė tikrai gausi. Vien konkursinė programa sudaro apie pusšeštos valandos, o iš viso trumpųjų filmų trukmė – 18 valandų. Pristatomi ir pradedančiųjų darbai, ir žinomų režisierių kūryba, garsūs aktoriai bei tarptautiniuose festivaliuose apdovanoti filmai.

Žiūrovams trumpo metražo filmai bus rodomi grupėmis. Programą „Trumpas konkursas“ sudarys 3 dalys, kuriose bus parodyta 17 trumpametražių juostų iš Rytų bei Centrinės Europos. Šioje programoje kino mylėtojai išvys įvairių žanrų ir skirtingų autorių kūrinių – nuo „Oskaro“ premijos laureato bosnio Daniso Tanovičiaus („Niekieno žemė“) ir 2011 m. Kanų festivalio „Auksinę palmės šakelę“ laimėjusios ukrainietės Marynos Vroda’os iki studentų, kurių trumpametražiai – tai studijų diplominiai darbai.
Ne konkursinė programa – žymiai ilgesnė, tad suskirstyta į keturias dalis. „Aplink pasaulį“ rodys daug skirtingų šalių filmų, kurie laimėjo apdovanojimus. Tai ir „Karalius Mhansa“, nominuotas BAFTA premijai, ir „Narkotikas“, laimėjęs Lokarno kino festivalio „Auksinį leopardą“, ir šių metų Sandanso kino festivalio nugalėtojas – „Žvejyba be tinklų“.

Programoje „Be žodžių“ išvysime stipria dramaturgija paremtus filmus, kuriems nereikia dialogų. Tai aštrių įspūdžių „Kruvina aušra“, kuri kvies į virtualią ekskursiją po neįprasta atmosfera garsėjantį Makao žuvies turgų. Garsaus režisieriaus Wernerio Hercogo 40 minučių trukmės „Odė žmonijos aušrai“ atskleis, kaip buvo kuriama muzika pernai festivalyje rodytam 3D filmui „Pamirštų sapnų urvas“. Tarptautinių festivalių favoritas „Užburtas ratas“ šmaikščiai vaizduos šiuolaikinius žmones, nuolat stovinčius eilėse.
Programos „Linksmai ir ironiškai“ jau pavadinimas išduoda, kad joje – gerą nuotaiką provokuojančios istorijos, subalansuotos įvairiam humoro jausmui ir skoniui. Joje dar kartą bus proga pamatyti ir juodu humoru persmelktą festivalio „Kino pavasaris“ atidarymo filmą „Lokys“.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Dalyje „Tarp žvaigždžių“ bus parodyti filmai, kuriuos kūrė garsenybės arba jos pačios atsidūrė priešais kameros objektyvą: Terry Gilliamo „Darni šeima“, pripažinta geriausiu Europos trumpametražiu filmu 2011 metais, pirmasis „Iphone 4“ telefonu nufilmuotas korėjiečio Park Chan-Wooko („Senis“) kartu su jaunesniuoju broliu sukurtas filmas „Naktinė žvejyba“. Turbūt labiausiai žiūrovams įsimins „Žvaigždžių dulkės“ – kazino slapta kamera užfiksuoti tokie garsūs aktoriai kaip Jackas Nicholsonas, Dennisas Hopperis ir aktorės Angelinos Jolie tėvas Jonas Voightas.

Specialus seansas bus surengtas ir lietuviškiems trumpametražiams. Tačiau norinčių vienu atėjimu į kino teatrą pamatyti kuo daugiau ryškiausių festivalio trumpo metražo filmų, šeštadienį (kovo 24 dieną) laukia ypatingas renginys – trumpametražių filmų naktis. Čia juoko ir šoko terapija truks daugiau nei septynias valandas, o žiūrovai išvys net 30 filmų iš skirtingų pasaulio šalių.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top