Now Reading
Nebylaus kino šedevras – festivalyje „Kino pavasaris“

Nebylaus kino šedevras – festivalyje „Kino pavasaris“

Nebylaus kino šedevras – festivalyje „Kino pavasaris“

Laikas.lt

Nebylusis kinas sugrįžta į didžiuosius ekranus. Ką tik visą pasaulį sužavėjusi nebyli drama „Artistas“ pelnė net penkias Oskaro statulėles. „Kino pavasaris“ pristato dar vieną įspūdingą filmą be žodžių.

Juosta, kurioje neištariamas nė vienas žodis, sugeba prakalbinti žiūrovų širdis. „Žodžiai kare neturi prasmės“, – sako režisierius Janez Burger, ir pristato nebylią dramą „Tylioji sonata“ (Circus Fantasticus). Šį vakarą – paskutinė galimybė pamatyti nebylaus kino šedevrą.

Režisieriui teko gerokai pavargti, kol šis filmas išvydo dienos šviesą – nuo scenarijaus atsiradimo iki filmo premjeros praėjo net septyneri metai. Su pirmaisiais sunkumais Janez Burger susidūrė būtent gimtojoje Slovėnijoje, mat scenarijų, kuriame nėra jokių dialogų, sudarė vos dvidešimt puslapių. Tai sukėlė didelių abejonių Slovėnijos kino fondui, kurio finansavimas filmo atsiradimui buvo būtinas. Tačiau, kai Sandanso kino festivalyje scenarijus buvo atrinktas vienu iš trijų geriausių Europos scenarijų, „Tyliosios sonatos“ idėja galiausiai buvo patikėta ir namuose.

Kad originali mintis taptų realybe, projektui susivienijo tarptautinė komanda – tai pirmoji oficiali Slovėnijos-Airijos-Švedijos-Suomijos produkcija. Iš viso filmavimo komandoje dirbo profesionalai net iš 18 šalių. Filmavimų metu režisierius duodavo nurodymus slovėnų, anglų, serbų-kroatų, čekų bei lenkų kalbomis. Didžioji dalis juostos buvo filmuojama Slovėnijoje, šiek tiek – Airijoje, montažo darbai buvo atliekami Švedijoje, o filmo kopijos darytos Londone.

Kadangi dauguma herojų – cirko artistai, filmo kūrėjai organizavo didžiules atrankas Berlyne ir Paryžiuje, specialiai lankėsi geriausiuose cirko pasirodymuose Europoje, į pagalbą buvo pasitelkę ir internetą. Galiausiai filmui buvo atrinkti profesionaliausi cirko artistai iš viso pasaulio, iš kurių trys – buvę „Cirque de Soleil“ nariai. Janez Burger pasakojo, kad nors cirko artistai nėra profesionalūs kino aktoriai, darbas su jais buvo ypatingas: „Nuostabiausia yra tai, kad jie labai disciplinuoti ir pasiryžę repetuoti ar „šlifuoti“ judesius tol, kol rezultatas taps tobulas.“

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

„Tylioji sonata“ buvo filmuota atokioje vietovėje, kurią itin sunku pasiekti, dėl to filmavimo metu nukentėjo net septyni filmavimo grupės automobiliai. Neįtikėtinos oro sąlygos dar labiau apsunkino filmavimo darbus: siautėjančios vėtros išardė ir sugadino filmavimo aikštelės inventorių, net kelis kartus vietovė buvo užtvindyta. Lyg to būtų maža, namui, kuris buvo pastatytas specialiai filmavimams, teko atlaikyti ir pora gaisrų. Galiausiai, nufilmuota medžiaga buvo sugadinta laboratorijoje.

Tačiau visi šie nesklandumai neįveikė „Tyliosios sonatos“. Nebylioji juosta pasiekė didžiuosius kino ekranus, o „Kino pavasario“ žiūrovai ją galės įvertinti jau šį vakarą, 21.15 val. kino teatre Forum Cinemas Vingis.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top