„Kino pavasario“ dokumentiniai filmai – dovana ir širdžiai, ir protui

Laikas.lt

Artėjantis festivalis „Kino pavasaris“ atneš šventę meninio kino gerbėjams, tačiau kovo 15 – 29 dienomis dozę emocijų gaus ir dokumentikos mylėtojai. Žymūs režisieriai, įdomios temos prieš žiūrovų akis atvers pasaulio žemėlapį su širdį griebiančiomis ir susimąstyti verčiančiomis istorijomis.

„Martinas Scorsese, Frederickas Wisemanas, Werneris Herzogas, Viktoras Kossakovskis, Jafaras Panahi – šiemet turime tikrai viliojančių vardų dokumentinių filmų repertuare“, - sako Edvinas Pukšta, vienas iš festivalio programos sudarytojų. - „Dokumentikos mėgėjai yra smalsūs ir domisi įvairiomis sritimis: istorija, ryškių asmenybių biografija, visuomenės reiškiniais. Filmus parinkome tokius, kad kiekvienas rastų ką pažiūrėti: ir jausmingieji žiūrovai, ir informacijos mėgėjai, norintys sužinoti įdomių faktų, praplėsti istorijos žinias ir keliauti aplink pasaulį“.

Iš juostų, kurių nepamačius reikėtų gailėtis, E. Pukšta pamini filmą „Jausmų atoslūgis“ ( „The Swell Season“, rež. Nick August-Perna, Carlo Mirabella-Davis). Tai muzikinis pasakojimas apie airio Gleno Hansardo ir čekės Marketos Irglovos meilės santykių dramą šlovės akivaizdoje. Į ją porelė pateko gavusi „Oskarą“ už geriausią dainą ir suvaidinusi muzikinėje dramoje „Kartą“ („Once“), kurį 2007 m. rodė ir „Kino pavasaris“.

Venecijos kino festivalyje apdovanotame intriguojančiame filme „Šlovė prostitutėms“ („Whore‘s Glory“) režisierius Michaelis Glawoggeris taip pat atskleidžia vyro ir moters santykius, tik vetoje meilės juos jungia pinigai bei pasitenkinimo troškimas. Tailando, Bangladešo ir Meksikos prostitutės su kūrėju dalinasi istorijomis apie intymaus verslo kasdienybę.

Režisieriaus Martino Witzo akiratyje – smegenų „atominė bomba“. Filme „LSD istorija“ („The Substance: Albert Hofmann‘s LSD“) jis tiria visą narkotiko kelią - nuo jo atsitiktinio išradimo ir kontroversinės šlovės Vudstoke iki šiandien žengtų pirmų žingsnių link legalaus naudojimo medicininiais tikslais. 

„George‘as Harrisonas: gyvenimas materialiame pasaulyje“ („George Harrison: Living in the Material World“) – dovana legendinių „The Beatles“ ir režisieriaus Martino Scorsese gerbėjams. „Oskarą“ už kriminalinę dramą „Infiltruoti“ pelnęs kūrėjas šį kartą pasakoja apie mažiausiai apkalbėtą „The Beatles“ narį, kuris gyveno ne taip jau kukliai, kaip atrodė: vartojo narkotikus, pasinėrė į induizmą bei desperatiškai ieškojo gyvenimo už materialumo ribų.

Keturių „Emmy“ apdovanojimų laimėtojas Frederickas Wisemanas į festivalį atsiunčia gundančiai erotizuotą filmą „Naktinis klubas „Crazy Horse“ („Crazy Horse“). Sako, šį Paryžiaus legendinį kabareto klubą būtina pamatyti kaip ir Luvrą bei Eifelio bokštą. Mes turėsime progą žvilgtelėti ten tiesiai iš kino teatro salės.

Gražių vaizdų mėgėjams turėtų patikti „Tegyvuoja antipodai!“ („¡Vivan las Antipodas!“). Vedinas vaikystėje užduoto klausimo „Kas kitoje Žemės pusėje?“ režisierius Viktoras Kossakovskis aplankė priešingose pasaulio pusėse esančias Argentiną ir Kiniją, Ispaniją ir Naująją Zelandiją, Havajus ir Botsvaną, Rusiją ir Čilę. Po to meistriškai nufilmuotus kadrus suliejo į užburiančią muzikos ir vaizdo meditaciją.

Pernai festivalyje susižavėję 3D ekskursija į „Pamirštų sapnų urvą“, šiemet galės pamatyti net du gyvos kino legendos Wernerio Herzogo filmus. Kartu su Dmitrijum Vasyukovu nufilmuoti „Laimingi žmonės: metai taigoje“ („Happy People: A Year in the Taiga“) nukels mus į Bakhtia kaimą prie Jenisiejaus upės tolimojoje Rusijos šiaurėje. Filme „Gilyn į prarają“ („Into the Abyss“) kartu su kūrėju seksime šiurpios žmogžudystės pėdsakais karštojoje Meksikoje ir stebėsime jo provokacijas mirtininkų kameroje.
Iš dokumentinių filmų programos turės ką išsirinkti ir besidomintieji politika. Nicko Broomfieldo filmas „Kalba Sarah Palin“ („Sarah Palin: You Betcha!“) atskleis šios, prieštaringus jausmus JAV visuomenėje keliančios moters, asmenybę. Juostoje „Revoliucija Tahriro aikštėje“ („Tahrir 2011“) režisieriai Ayten Amin, Tammer Ezat ir Amr Salama pasakos apie pernai kilusius neramumus Egipte, kai milijonai susivienijusių žmonių išėjo į masinį mitingą Kairo centrinėje aikštėje ir reikalavo diktatoriaus prezidento Hosnio Mubarako atsistatydinimo.

Dokumentikos gerbėjai galės įvertinti ir lietuvių režisierių darbus. Festivalis dovanos Giedrės Beinoriūtės trumpo metro filmo „Specialistė“ ir Lino Augučio „Vienintelis, nepakartojamas ir paskutinis“ (apie Maestro Arūną Žebriūną) premjeras bei kitų kūrėjų filmus.

„Kino pavasaris”, vertinamas kaip sparčiausiai augantis kino festivalis Rytų Europoje, Vilniuje rengiamas jau 17-tą kartą, startuoja kovo 15 dieną.

dokumentika, dokumentiniai filmai, dokumentinis kinas, filmai, kino pavasaris

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai