Amerikietė K. Markman: Lietuva – tobulas rytų ir vakarų mišinys (Interviu)

Goda Raibytė

Kartais atrodo, kad Lietuvos įvaizdis vakarų šalyse išties apverktinas: nedarbas, savižudybės, korupcija, homofobija ir taip toliau. Tačiau yra ir kita medalio pusė. Joje Lietuva – maža ir jauki šalis, kurioje apstu geraširdžių žmonių ir žavesio.

Amerikietė Kristina Markman Lietuvoje praleido kelis mėnesius ir svajoja sugrįžti čia dar ilgesniam laikui. Mergina giria lietuvių svetingumą, draugiškumą ir alternatyvią kultūrą, kuriai pati prijaučia. Apie tai su ja ir pasikalbėjome.

Ką veiki gyvenime?

Studijuoju doktorantūrą. Mano dizertacijos pagrindinė tema – XIV a. Lietuva.

Kaip atsitiko, kad atvykai į Lietuvą?

Universitete gavau stipendiją studijoms Lietuvoje. Esu kilusi iš Rusijos, nors Amerikoje gyvenu net 22 metus. Taigi žinojau apie Baltijos šalis, o Vilniuje prieš tai esu buvusi tik 2 dienoms.

Kas tave labiausiai nustebino Lietuvoje?

Galvojau, kad lietuviai bus labiau paveikti sovietinio mentaliteto. Turiu omenyje, kad jie bus pikti ir šalti užsieniečiams. Tikrai nesitikėjau, kad mane pasitiks su tokiu entuziazmu. Be to, labai maloniai nustebino alternatyvi Vilniaus kultūra. Esu pratusi, kad rokas yra populiarus Vokietijoje ar Anglijoje. Todėl tokia kultūra šalyje, kuri buvo po „Geležine uždanga“, tikrai stebina. Maniau, kad Lietuvoje visi klausosi house muzikos ir čia yra vien tik „fyfos“. Iš tiesų, Vilnius yra labai spalvingas kultūriniu atžvilgiu.

Pakalbėkime apie alternatyviąją kultūrą. Kokius skirtumus pastebėjai tarp jos Lietuvoje ir Amerikoje?

Man patinka roko muzika: metalas, sunkusis rokas, rokabilis ir pankrokas. Taip pat mėgstu industrinę muziką ir klubus.

Industriniai klubai čia šiek tiek nuvilia, palyginus su Amerika ar Anglija. Lietuvoje industriniuose vakarėliuose dažniau groja ne industrinė, o labiau house muzika. 

Tačiau viską atperka roko barai ir klubai. „Pogo“ ir „Bix“ baras Vilniuje tikrai prilygsta amerikietiškiems roko klubams. Juose sutikau daug puikių žmonių ir naujų draugų. Čia žmonės šoka ir tiesiog „kvailioja“. Amerikoje taip elgtis žmonės nepratę, nes bijo pakenkti savo „veidui“. Veidas čia reiškia viską. O Vilniuje žmonės linksminasi taip, kaip nori. Be to, jeigu sako, kad kitą dieną paskambins – būtinai paskambina. Amerikoje žmonės įpratę vaidinti geriausią draugą jau po 10 pažinties minučių, o kitą dieną – nei neprisiminti tavo vardo. 

Kaip manai, kodėl lietuviai tokie atsipalaidavę?

Galbūt todėl, kad Lietuvoje alternatyvi bendruomenė labai maža ir nėra vietos „pasikelti“ ir vaidinti didelę primadoną. Lietuviškuose roko klubuose jaučiausi kaip namie. Vienintelė problema – kartais grojantys DJ nejaučia skirtumo tarp „gera“ ir „populiaru“. Kai roko klube išgirstu grojant „Nickelblack“, pagalvoju: „Oho, kartais jie tiesiog nesupranta!“.

Lietuvoje gyvenai kelis mėnesius. Sakyk, ar sunku Lietuvoje gyventi užsieniečiui?

Jeigu nekalbi lietuviškai ar rusiškai, gyventi bus tikrai keblu. Pavyzdžiui, tam, kad žinotum, ar TAXI arba buto nuomotojas iš tavęs nepaima per daug pinigų. Tačiau kadangi kalbu rusiškai, man buvo gana lengva. Vyresni žmonės kalba rusiškai, o jaunesni – angliškai.

Jeigu paklausi žmogaus, kur yra „Maxima“ jie visi nukreips tave teisinga linkme. Be to, lietuviai nesibaido padėti kitiems. Jeigu sakai: „Atsiprašau, gal galite pasakyti, kaip...“, niekada nebūsi ignoruojamas.

Dažnai žmonės iš vakarų šalių į Lietuvą žiūri kaip į... Šalį, kuri vis dar gyvena akmens amžiuje ir visur yra atsilikusi. Ar tu kada nors taip galvojai?

Niekada. Lietuva yra geriausias pavyzdys, kaip išėjus iš Sovietų Sąjungos, galima greitai tapti ES nare. Žinoma, Lietuva turi tam tikrų problemų su neturtu ir tuo, kad daug žmonių gyvena namuose, kuriuose nėra gero vandens ir šildymo. Tačiau Lietuva yra tikrai europietiška šalis. Tiesą sakant, netgi tobulas vakarų ir rytų mišinys. Ji turi europietišką žavesį, švarą ir jaukaus rytietiško svetingumo.

Ar dar grįši į Lietuvą?

Taip, kitais metais atvyksiu į Lietuvą 9 mėnesiams. Norėčiau apsigyventi Vilniuje, tik lietuviškas oras man nelabai patinka.

Kur esi dabar ir kur keliausi toliau?

Dabar pabėgau nuo šalčio ir „slepiuosi“ Kipre. Į Ameriką išvykstu jau kitą mėnesį.

lietuva, užsieniečiai Lietuvoje

Naujausi komentarai
Tomas aka Tokiku
2012-02-13, 17:27
Hope to see you again soon ;)
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai