Vyrų dizainerė D. Lee priverčia moteris suklupti (Interviu, Foto)

Dovilė Raustytė
Parengta The189.com pagalba

Dana Lee – Kanadoje gimusi, o dabar Niujorke kurianti vyrų dizainerė, visai neseniai, tačiau su trenksmu pasirodžiusi mados pasaulyje. 2012 m. vintažu dvelkianti kolekcija – jos šeštasis sezono apibendrinimas.

Kokia turi būti kūryba, kad po tokio trumpo laiko paliktų aplink save atgarsius tūkstančių kilometrų spinduliu? Ir panašūs klausimai Danai Lee interviu – žemiau.

Kodėl pasirinkote kurti drabužius būtent vyrams? Gal vis dėlto pradėjote nuo moterų?

Iš karto pradėjau kurti vyrams. Paauglystėje pati rengiausi vyriškais drabužiais. Kai mano draugės važiuodavo į didžiulius prekybos centrus apsipirkti, aš padėvėtų drabužių parduotuvėse ieškodavau nunešiotų kareiviškų batų. Vyrų mada mane visada traukė jau vien todėl, kad ji nėra tokia puošni kaip moterų. Visuomet labiau patiko vyriškų drabužių tekstūra, jų klasikiniai siluetai, detalių gausos nebuvimas.

Kaip vyksta jūsų kūrybinis procesas?

Jį lemia labai daug reiškinių. Naudojuosi vienu principu, kuris dažniausiai padeda – kai jau matau, kad strigau su kažkokia idėja, spalvų deriniu ar pan., tiesiog viską metu ir pradedu iš naujo, visai iš kitos pusės.

Ką bendro turi jūsų kuriamos kolekcijos?

Spalvos, medžiagų kokybė, tekstūra, kirpimai ir patogumas. Savo kuriamose kolekcijose stengiuosi aprėpti tai, kas man tuo momentu yra įdomu.

Daugumą menininkų, tame tarpe ir drabužių dizainerius, įkvepia tam tikra aplinka. Ar jus taip pat? Ir kokia ji?

Mane įkvepia žmonės. Stebiu juos tiesiog gatvėje. Ir nebūtinai stilingus ar kažkuo įdomius, o paprastus praeivius, vilkinčius kasdienę aprangą. Bandau įžvelgti, ko žmonėms reikia, kaip jie elgiasi su dėvimais drabužiais, kurioje vietoje ant drabužių dažniausiai atsiranda dėmės ir pan.

Kaip įvardytume savo paskutinėse kolekcijose naudojamą spalvų gamą?

Pavyzdžiui, 2011 m. rudenio–žiemos kolekcijoje vyrauja Vincento van Gogo spalvos.

Kokią įtaką kūrybai daro įgytas populiarumas?

Kai pradedi kurti, turi mažiau patirties, tačiau daugybę vizijų, entuziazmo, viskas yra įdomu ir nauja, tačiau artėjant kūrybinio proceso pabaigai, supranti koks iš tikro jis varginantis ir sunkus. Dabar, kai mano prekinis ženklas „Dana Lee, out of NYC“, yra labiau žinomas, galiu ramiau, su didesniu atsipalaidavimu atsiduoti kūrybai.

Kaip jaučiatės Niujorke?

Šiame mieste užvaldo klaikus jausmas, kad viskas yra įmanoma.

Kaip manote, vyrai ar moterys geriau jaučia ir kuria vyrišką madą?

Kadangi mane traukia vyrai, aš galiu numanyti, kokie drabužiai juos daro patrauklesnius moterims, priverčia jas tiesiog prieš juos suklupti. Kurdama drabužius, visuomet apie tai galvoju. Tačiau dizaineriai vyrai turi šioje vietų kitokių pranašumų.

Jūsų drabužių dizaine labai daug klasikinių elementų. Kai kurie dizaineriai jų kaip tik vengia, siekdami išsiskirti. Kodėl jūs juos naudojate?

Drabužiai man visų pirma turi būti, kaip jau minėjau patogūs ir dėvimi bet kur ir bet kada, sugebant atrodyti madingai. Klasikiniai, per daug metų patikrinti dizaino elementai suteikia garantijų, kad taip ir bus.

Kokia jūsų darbinė aplinka? Gal mėgstate kūrybišką netvarką?

Atvirkščiai, prieš ką nors dirbdama, būtinai apsitvarkau, bent jau sudedu daiktus į vietas ir išnešu šiukšles. Švari darbo vieta mane kūrybiškai nuteikia.

DANA LEE SS12 film from Dana Lee on Vimeo.

Kuriate Niujorke, dažnai siuvate Šiaurės Amerikoje, o kaip su Europa?

Kaip tik ruošiamės pradėti pardavimų kampaniją Paryžiuje, planuose yra ir Belgija. Europos niekada nenurašau į paskutinę vietą.

Gal norėtumėte dar ką nors pridurti?

Ačiū...

Nuotraukų galerijoje Danos Lee kolekcijos: Ruduo-Žiema'11 ir Pavasaris-Vasara'12

Dana Lee, drabužių dizainas. vyriška mada, mada, nauja kolekcija, vyrų drabužiai

Naujausi komentarai
MiLedi
2011-12-29, 23:28
nežinau, man tai nelabai...
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai