Apie naują lietuvišką papildytos realybės žaidimą „Bear Care“ (Interviu, video)

Goda Raibytė

Visai neseniai tarp draugų ir pažįstamų ėmė plisti vaizdelis su nauju žaidimu mobiliesiems telefonams, kuriame reikia apginti ir apsaugoti mielą meškiuką. Pasirodo, tai, kas jame vyksta, vadinama „papildyta realybe“, o dar įdomiau – žaidimo kūrėjai yra lietuviai!

Laikas.lt nusprendė pakalbinti „Bear Care“ kūrėjus – Žilviną Ledą ir Šarūną Ledą.

Trumpai pristatykite „Bear Care“?

„Bear Care“ – tai papildytos realybės (angl. augmented reality) žaidimas, kuriame žaidėjas prižiūri savo mielą pliušinį meškiuką.

Žaidėjas turi reguliariai maitinti ir glostyti savo žaislinį augintinį, kad šis būtų sotus bei laimingas, tačiau tai ne viskas. Linksmoji dalis yra ta, kad savo bejėgį mylimą pliušinį meškiuką reikia apginti nuo nežemiškų piktavalių žaislinių meškinų.


 

Taip pat numatyta glaudi integracija su socialiniais tinklais, kur žaidėjai galės dalintis žaidimo rezultatais bei savo meškiuko nuotraukomis.

Ar žaidimas skirtas vaikams?

Nors žaidimas puikiai tinka vaikams, jis nepaprastai smagus ir suaugusiesiems! Be to, šį žaidimą galima žaisti keliese: tėvams kartu su vaikais ar tiesiog draugų kompanijoje.

Vaikus jis skatina būti atsakingais, rūpintis savo meškiuku, reguliariai jį prižiūrėti.

Kas yra šio žaidimo kūrėjai?

„Bear Care“ kūrėjai yra kompanija „Tag of Joy“, užsiimanti vizualių programų bei žaidimų kūrimu. „Tag of Joy“ yra dalyvavusi ir netgi laimėjusi ne vieną mobilių programėlių konkursą, tačiau pagrindinis komandos tikslas yra ne laimėti prizus, o teikti žmonėms malonumą savo produktais. Todėl nuolat stengiamės vystyti naujas ir novatoriškas idėjas, o iš jų kurti patrauklius ir įdomius produktus.

Kaip gimė „Bear Care“ žaidimo mintis?

Viskas prasidėjo šiek tiek daugiau nei prieš metus, kai Šarūnas, vienas iš dabartinių „Tag of Joy“ narių, bendradarbiaudamas su kita lietuvių žaidimų kūrėjų komanda „Tiny White Tribe“, sukūrė projektą „One Day Project“. Projekto tikslas buvo per labai trumpą laiką sukurti kelis paprastus tačiau prikaustančius mobilius žaidimus. Tuomet Šarūnas sugalvojo idėją nesudėtingam dvimačiam žaidimui, kuriame reikia ginti gerietį pliušinį meškiuką nuo piktavalių meškinų, ir ši idėja tapo vienu iš trijų „One Day Project“ žaidimų. Praėjus metams ir per tą laiką pasistūmėjus technologijoms, gimė mintis patobulinti turėtą idėją ir įgyvendinti ją per „App Camp“ mobilių programėlių kūrimo renginį. Taigi žaidimas persikėlė į trimatę erdvę ir, pritaikant papildytos tikrovės technologiją, susiliejo su realybe. Taip pat sugalvojome padaryti ne tik žaidimą, tačiau ir gyvūnėlio priežiūros simuliaciją.

Kiek laiko kūrėte šį žaidimą?

Kaip jau minėta, idėja išvystyta buvo būtent „App Camp“ konkursui, kuris vyko savaitgalį. Tad per šias dvi dienas ir buvo sukurtas pradinis žaidimo prototipas, o renginyje laimėjus kelionę į „AppCircus“ konkursą, padirbėjome dar keletą dienų ir sukūrėme dabartinę versiją, kuri buvo pristatyta Taline bei gavo „Runner up“ apdovanojimą.

Kur ir kada bus galima (o gal jau yra) įsigyti „Bear Care“? Kokia jo kaina?

Kol kas žaidimo atsisiųsti negalima, nes šiuo metu tai tik prototipas, kurį dar reikia patobulinti ir išbaigti. Tikimės per artimiausius kelis mėnesius tai padaryti, o šiuo metu ieškome investuotojų ir leidėjų, nes norime, kad tai būtų išties kokybiškas produktas ir pasiektų kuo platesnę auditoriją.

Kol kas planuojame, kad žaidimas bus nemokamas, tačiau mylintys savo meškiuką žaidėjai turės galimybę nusipirkti įvairių priedų, kuriuos galės naudoti žaidime.

Ar „Bear Care“ skirtas Lietuvos rinkai, ar visgi nersite į platesnius vandenis?

Išties „Bear Care“ skirtas ne tik Lietuvos rinkai. Lietuvos mobiliųjų žaidimų rinka yra tiesiog per maža, kad galima būtų tikėtis, jog atsipirks kelių mėnesių intensyvus darbas žaidimą išleidus tik Lietuvoje. Todėl žaidimą ketiname išleisti kaip visame pasaulyje prieinamą produktą per „Android“ bei „iPhone“ programėlių parduotuves.

Galbūt jau turite sukūrę kitų puikių projektų (nebūtinai žaidimų) arba planuojate?

Taip, ir kaip komanda, ir individualiai nuolat dirbame prie įvairių žaidimų ir vizualių aplikacijų. Kai kuriuos mūsų darbus galite pamatyti „Tag of Joy“ tinklalapyje.

Kokia yra naujausių technologijų padėtis Lietuvoje? Ar Lietuva šiuo metu turi ką pasiūlyti užsieniui?

Iš tikrųjų Lietuva, kaip tokia maža šalis, yra gana stipriai pasistūmėjusi technologijų srityje. Lietuvoje trūksta įvairių išteklių, kad galėtų vystytis didelės gamybinės kompanijos, tačiau vienas dalykas, kurį tikrai galime pasauliui pasiūlyti - tai protai. Šiuolaikinės nuotolinio bendradarbiavimo galimybės suteikia puikias progas dirbti rimtoms užsienio kompanijoms arba augti pačioje Lietuvoje, vėliau rezultatus pateikiant didesnėms užsienio rinkoms.

Ar žinote kitų žaidimų kūrėjų lietuvių?

Taip, nuolat palaikome ryšius su kitais vietiniais žaidimų kūrėjais. Kadangi jų Lietuvoje nėra daug, didžioji dalis vieni kitus pažįsta, palaiko ir neretai bendradarbiauja.

augmented reality, bear care, bear care game, goda raibytė, papildyta realybė, tag of joy, žaidimai, žaidimai telefonams

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai