Now Reading
„Scanorama“ skatina – galvoti ir žiūrėti, ką nori (Foto)

„Scanorama“ skatina – galvoti ir žiūrėti, ką nori (Foto)

„Scanorama“ skatina – galvoti ir žiūrėti

„Lapkričio 9 d. visai netoli Žemės praskries milžiniškas asteroidas, o lapkričio 10 d. Europos šalių kino forumą „Scanorama“ atidarys apokaliptinė juosta „Melancholija“, – šiais žodžiais šįryt buvo pradėta „Scanoramos“ spaudos konferencija.

„Scanoramos“ direktorė Gražina Arleckaitė pasidžiaugė turtingiausia iš prieš tai aštuonių buvusių festivalių programa: „Į vieną vietą surinkome tiek puikių filmų, kad jų juosta galėtume apjuosti visą pasaulį.“ Pasak jos, kiekviename filme pasakojama laimės-nelaimės istorija, kurias žiūrėti pasirenka pats žmogus. Todėl ir šiemetinės „Scanoramos“ šūkis „Galvok ką nori“ tarsi slepia į žiūrovą nukreiptą potekstę – „Gyvenk, kaip nori, žiūrėk, ką nori“. Kaip pasakojo forumo organizatoriai, sudarinėjant programą buvo siekiama, kad į ją patekę filmai taptų impulsu kiekvieno apmąstymams.

Festivalio filmai tradiciškai suguls net į vienuolika skirtingų programų, festivalis mirgės jaunų režisierių ir iškilių meistrų vardais, padės atrasti nežinomus ir pamatyti ilgai lauktus ir svarbiausius tarptautinius kino apdovanojimus pelniusius filmus, susitikti su garsiais svečiais, sekti programos „Naujasis Baltijos kinas“ konkurso intrigą.

Šiais metais ypač įdomus tradicinių festivalio rubrikų „Naujienos iš Šiaurės“ ir „Kertant Europą“ duetas, „Scanoramos“ klasikos kitoniškumas (didieji rusų filmai, jauna Europos klasika), išskirtinis retrospektyvinis žvilgsnis į pasaulyje pripažintą, savitą, bet Lietuvoje beveik nežinomą olandų kiną, ypač turtinga ilgametražių dokumentinių filmų programa „Neišgalvotas gyvenimas“ („Darvinas“, Šveicarija, „Kaip sekasi?“, Danija, „Dvyniai. 53 vaikystės scenos“, Švedija ir kt.), istorijų žavumu galinti drąsiai konkuruoti su vaidybiniu kinu.

,,Šių metų festivalio perlais drąsiai galėčiau pavadinti mūsų festivalio įkvėpėjo Larso von Triero naujausią darbą ,,Melancholija”, Wimo Wenderso 3D dokumentinę juostą ,,Pina”, Joachimo Triero darbą ,,Oslas, rugpjūčio 31-oji”, Mariaus Holst filmą ,,Velnių salos karalius”, Michelio Hazanavičiaus ,,Artistą”, Karlo Markovičiaus filmą „Kvėpuoti“, Jano Komasos „Savižudžių kambarį“, Runaro Runarssono „Vulkaną“, Aleksandro Sokurovo ,,Faustą”, Maïwenn Le Besco ,,Polisiją”, Pierre Schoeller ,,Ministrą”, Paddy Considine ,,Tiranozaurą” ir daugelį kitų,” – pasakoja G. Arlickaitė.

Konkursinėje trumpametražių filmų forumo dalyje šiemet net 8 nauji jaunų mūsų šalies kūrėjų darbai. Tai Andriaus Blaževičiaus darbas ,,Dešimt priežasčių”, Roko Eltermano ,,Paskutinė medaus mėnesio diena”, Rasos Aliukonytės ,,Kalėdaitis”, Rūtos Bučiūnaitės ,,Mano senelis”, Simono Gylio ,,Rendezvous”, Arūno Eimulio ,,Super M nuotykiai” ir Eglės Vertelytės filmas ,,UB Lama”. Konkursinėje programoje dalyvauja ir šeši darbai iš Latvijos ir Estijos.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Didžioji „Scanoramos“ naujiena – tai pirmą kartą Lietuvoje vykstantis Baltijos jūros regiono šalių ir Japonijos koprodukcijos forumas, kurį inicijuoja Vilniaus miesto savivaldybė, o organizuoja „Scanorama”. Kaip sakė festivalio koordinatorius Justas Rožėnas, jei gali sukurti filmą su japonais, gali su bet kuo.

Šiųmečio Baltijos jūros regiono – Japonijos bendros gamybos forumo lektoriai ir projektų vertintojai yra ne mažiau garsūs kolegos iš Japonijos. Tai dr. Hiroomi Fukuzawa – prodiuseris, Berlyno laisvojo universiteto profesorius ir vienas iš Berlinalės programos Jaunojo kino forumas sudarytojų; Michiyo Yoshizaki – viena iš legendinės kino studijos NDF įkūrėjų; Takahiro Hamano – Japonijos nacionalinės televizijos naujienų programų direktorius ir dokumentinių filmų prodiuseris. Svečiai iš Europos: Dagmar Jacobsen, garsi prodiuserė iš Vokietijos, viena iš „Selavy Filmproduktion“ bendrasavininkių, prodiusavusi daug bendros gamybos filmų, dėsto Berlyno kino mokykloje „Deutsche Film und Fernsehakademie“; Marcelis Łozińskis, visame pasaulyje įvertintas ir pripažintas dokumentinio kino režisierius iš Lenkijos, daugelio kino apdovanojimų nominantas ir laureatas („Oskarų“, Europos kino akademijos, Krokuvos kino festivalio, Sidnėjaus kino festivalio ir kt.). Į forumą atvyks ir lenkų kino grandas Krzysztof Zanussi, kurio filmai pelnė daugybę aukščiausių kino apdovanojimų. Lietuvai atstovauja prodiuserė, „Era Film“ įkūrėja, Lietuvos nepriklausomų prodiuserių asociacijos pirmininkė Rasa Miškinytė ir Lineta Mišeikytė, organizavusi pirmosios japonų kino juostos filmavimą Lietuvoje.

„Vilnius nori kuo didesnio kino judėjimo, tad mes siekiame sugrąžinti kino industriją į Lietuvą“, – optimistiškai „Scanoramos“ spaudos konferencijoje kalbėjo Vilniaus miesto mero Artūro Zuoko patarėja Rasa Razkaitienė.

Europos šalių kino forumas „Scanorama” šiemet vyks lapkričio 10 – 20 dienomis Vilniuje, lapkričio 17 – 27 dienomis Kaune, lapkričio 24 – 27 dienomis Klaipėdoje, o lapkričio 26 – 27 dienomis Šiauliuose.

Dovilė Raustytė
Nuotr. Martyno Ambrazo/ELTA

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top