Now Reading
V.Norkus apie unikalią medžiagą interjero dizaine – Corian® (Interviu, Foto)

V.Norkus apie unikalią medžiagą interjero dizaine – Corian® (Interviu, Foto)

V.Norkus apie unikalią medžiagą interjero dizaine - Corian® (Interviu

Turime dvi geras žinias. Pirmoji – šis savaitgalis prasidės ketvirtadienį. Antroji – jis bus ne šiaip savaitgalis, o „Dizaino savaitgalis“.

Ta proga pakalbinome puikiai su dizaino subtilybėmis ir naujovėmis susipažinusį medžiagų bibliotekos Materijos.lt direktorių Vaidą Norkų.

Vaidai, gal pradėkime nuo to, kas ta medžiagų biblioteka Materijos.lt? Koks jos vaidmuo Lietuvos dizaino raidai?

Medžiagų bibliotekoje kaupiame interjero apdailos ir dizaino medžiagų pavyzdžius. Stengiamės gauti kuo daugiau tokių, kurios dar nėra žinomos Lietuvos rinkai. Taip apie medžiagų įvairovę informuojame architektus, interjero dizainerius ir kitus besidominčiuosius dizainu.

Šis, jau antrus metus gyvuojantis mūsų projektas, neturi analogų ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Baltijos šalyse. Įsikūrėme loftų kvartale, „Daiktų viešbutyje“, tad greta mūsų yra nemažai architektūros ir dizaino studijų. Mes organizuojame medžiagų ir kolekcijų pristatymus, kūrybines dirbtuves studentams, dizaino renginius, ekspozicijas, konkursus…

Konkurso „CORIAN® ON THE TOP“ dalyvio A. Sukarevičiaus darbas 

Kiek žinau, Materijos.lt visada aktyviai dalyvauja „Dizaino savaitės“ ir „Dizaino savaitgalio“ renginiuose. Ką pristatysite šiemet?

Šiemet sutelkėme dėmesį į parodą „CORIAN® ON THE TOP“. Ja baigiamas autorinis dizaino konkursas, kurį paskelbėme kartu su kompanija „DuPont™“.

Lietuvos, Latvijos, Estijos, Baltarusijos dizaineriai bei architektai buvo pakviesti sukurti funkcionalų namų apyvokos daiktą, atskleidžiantį neribotas Corian® medžiagos galimybes ir tinkamumą naudoti ant stalo vonioje, virtuvėje, svetainėje ar miegamajame.

Geriausi ir įdomiausi darbai buvo atrinkti ir pagaminti specialiai kilnojamai ekspozicijai, nes planuojame ją daug kur parodyti. Todėl ir prašėme kurti nedidelius daiktus, kad būtų paprasta juos gabenti iš vienos vietos į kitą. „Dizaino savaitgalio“ metu paskelbsime konkurso nugalėtoją.

Konkurso „CORIAN® ON THE TOP“ dalyvės E. Kaltenytės darbas 

Papasakok, prašau, plačiau apie medžiagą Corian®

Tai kompanijos „DuPont™“ patentuota medžiaga, sudaryta iš akrilo polimero ir aliuminio trihidrato užpildo. Kūrėjui ji suteikia daugiau galimybių, nes 149°C temperatūroje ji tampa lanksti, pasiduoda formavimui. Jungiama ji be siūlių. Daugelis mėgsta gaminti baltos spalvos Corian® dirbinius, tačiau Iš viso šios medžiagos atspalvių yra apie 120 ir kasmet ta paletė papildoma naujais.

Corian® dažniausiai naudojamas virtuvės ir vonios baldams, nes yra atsparus drėgmei. Taip pat iš šios medžiagos galima formuoti įvairius interjero elementus, kurti dizaino objektus, naudoti jį pastatų fasadams.

Kokios paskirties daiktai vyravo konkurso dalyvių projektuose?

Sulaukėme apie 40 projektų. Daugiausia tarp jų dominavo padėklai, vazos… Tačiau kai kurie kūrėjai truputį per daug pasidavė fantazijai, neįvertino medžiagos galimybių. Atsirinkome 11 finalistų, kurių darbai pateko į ekspoziciją. Iš jų, kaip įdomesnės paskirties, galiu išskirti – šviestuvą ir garso kolonėles.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Konkurso „CORIAN® ON THE TOP“ dalyvių Mariaus Morkūno ir Donato Dovidavičiaus darbas 

Pamenu, maždaug prieš metus skelbėte Rankenėlių dizaino konkursą, tačiau jis iki ekspozicijos neišsivystė. Ar sunku įgyvendinti tokį projektą iki galo, t. y. materializuoti dalyvių idėjas?

Labai smagu, kad ta veiksmų grandinė nenutrūko, kaip dažnai atsitinka. Būna, kad dizainerio vizijos nepasiekia gamintojo arba, pagaminus objektą, iškyla klausimas, kur ir kaip jį parodyti vartotojui, parduoti. Šį kartą viskas buvo išgryninta iki galo. Norėjome parodyti, kad lietuvių dizainerių kūriniai verti dėmesio ir kad yra tokių, kurie jiems padeda. Darėme tai, žinoma, nesiekdami pelno iš pardavimų. Tačiau, jei kas susidomės dirbiniais kaip prekėmis, bus malonu tiek mums, tiek autoriams.

Kas vyravo tarp konkurso dalyvių – kompanijos ar pavieniai dizaineriai?

Tai buvo pavieniai dizaineriai. Tarp aktyviai kuriančiųjų, tokių interjero dizainerių kaip Tomas Jasiulis ar Marius Morkūnas, buvo ir studentų. Pora jų darbų atrinkome į ekspoziciją. Džiugu, kai greta atsiduria profesionalai ir pradedantieji.

Ar Corian® turi perspektyvų mūsų šalyje?

Ši medžiaga žinoma mūsų šalyje, tačiau jos mūsų tauta prisibijo dėl didelės kainos. Kadangi tai visiškai cheminis produktas, natūralu, kad jam atsirado ir pigesnių atitikmenų. Tačiau iki šiol kompanija „DuPont™” yra vieninteliai Corian® gamintojai ir absoliutūs rinkos lyderiais.


Nuotraukų galerijoje – praėjusiais metais Vilniuje pristatyta dizaino paroda „Corian®: 40 Years – 40 Designers“ (liet. „Corian®: 40 metų – 40 dizainerių“). Tai kilnojamoji ekspozicija iš 40 visame pasaulyje garsių dizainerių (pavienių kūrėjų, dizainos studijų ir dizaino grupių) sukurtų autorinių kūrinių. Ji savotiškai ir inspiravo konkursą-parodą „CORIAN® ON THE TOP“.

„Dizaino savaitgalio“ programą rasite čia.

Kalbino Dovilė Raustytė
Asmeninio archyvo nuotraukos

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top