„IF...Vilnius ir Dizaino savaitė“ pakeis sostinės veidą

Šiandien Nacionalinėje Dailės Galerijoje (NDG) buvo pristatyta Dizaino savaitės programa, kuri šiemet bus sujungta su pirmą kartą Lietuvoje rengiamu tarptautiniu inovacijų festivaliu IF renginiais.

Kūrybiškumo ir partnerystės atmosfera Vilnių „okupuos“ gegužės 7-14 d. Per šią savaitę besidomintieji dizano naujovėmis bus pakviesti į daugiau nei 100 renginių.

Visus juos trumpai šiandien pristatė Lietuvos dizaino forumo direktorius Vytautas Gurevičius, Inovacijų festivalio IF koordinatorė Eglė Beinorienė ir Dizaino savaitgalio organizatorė Dalia Mauricaitė.


„IF...Vilnius ir Dizaino savaitė“ pasiūlys itin įvairiapusišką programą, kuri turėtų sudominti ir miestiečius, ir verslininkus bei valdžios atstovus, ir studentus bei moksleivius. „Inovacijos – tai ne tik technologijos. Iš tiesų, šiandien inovacijų varomoji jėga – kūrybiškumas“, - sako Lietuvos inovacijų centro (LIC) direktorius dr. Kastytis Gečas. Pasak Lietuvos dizaino forumo (LDF) direktoriaus Vytauto Gurevičiaus, inovacijų ir dizaino sąsajas liudija ir faktas, kad kitose šalyse inovacijų festivaliai taip pat rengiami kartu su dizaino savaitėmis.


„Tikime, kad renginių gausa ir įvairovė šiemet paskatins juose apsilankyti ne tik „prisiekusius“ dizaino mylėtojus, bet ir tuos, kurie paprastai sako, jog dizainu nesidomi – vieši renginiai ir netikėti objektai turėtų neprasprūsti ir pro atsitiktinių praeivių akis“, - sako V. Gurevičius.

Kad būtų lengviau orientuotis, rengėjai tradiciškai išleidžia dizaino žemėlapį, kurį bus galima rasti visų renginių vietose ir Vilniaus bei Kauno kavinėse. Taip pat su renginiais (pagal norimą datą ar pobūdį) padės susipažinti interneto tinklapis Innovationfestival.lt bei lauko plakatuose integruoti UPCODE barkodai, kuriuos nufotografavus mobiliuoju telefonu, interneto ryšio dėka bus patenkama į virtualų Dizaino žemėlapį, programą arba konkurso „O kas jeigu...“ aplinką.

Po oficialaus festivalio atidarymo, jau gegužės 6 d. NDG  įvyks trumpų pristatymų vakaras „PechaKucha Night“, kurio metu skirtingas sritis atstovaujantys pranešėjai savo idėjomis su publika dalinsis specialiu PechaKucha formatu: 20 skaidrių po 20 sekundžių – viso 6 min. 40 s.

IF festivalio, jau vykusio Barselonoje, Lisabonoje, Kortryjke bei Milane, istorija bei rudenį Taline planuojamas surengti festivalis bus pristatyti Vilniaus Savivaldybėje įsikursiančioje parodoje „IF kampas“. Diskusijos apie kultūrinių ir kūrybinių industrijų reikšmę bendruomeniškumo stiprinimui, dizaino naudojimą miesto inovacijoms, menų inkubatorių perspektyvas bei kitus mokslo, meno ir verslo bendradarbiavimo aspektus vyks gegužės 10 d. rengiamoje nemokamoje konferencijoje „Kūrybiškumas ir partnerystė – pagrindiniai inovacijų elementai“.

Visą festivalio savaitę miestiečių akį trauks „Domus galerijos“ remiama iniciatyva „O kas jeigu... kartu atgaivintume Gedimino prospektą“ – jo metu kavinių, restoranų, viešbučių, knygynų, drabužių, grožio bei optikos salonų vitrinose praeiviai išvys netikėtus dizaino objektus – nuo tarptautinių dizaino ikonų iki naujų lietuvių dizainerių darbų, languose „įrėmintų“ firmine festivalio juosta.

Daug lankytojų šiemet tikisi sulaukti ir trečią kartą rengiamas Dizaino savaitgalis, gegužės 12-15 d. žadantis daugiau nei 80 renginių.

Pasak V. Gurevičiaus, mažai girdėjusiems apie Lietuvos dizainerių pasiekimus bus aktuali apžvalginė paroda „Lietuvos dizainas“, kurioje bus eksponuojami geriausi Lietuvos dizainerių realizuoti darbai, garsinantys Lietuvą tarptautinėse parodose bei per pastarąjį dešimtmetį pelnę dizaino apdovanojimus. Šia paroda bus siekiama inicijuoti “Nacionalinio Dizaino Prizo” konkursą, skatinantį pramonę atsigręžti į inovacijas ir dizainą.

Norinčius išplėsti akiratį turėtų sudominti Energetikos muziejuje vyksiančios parodos „Baltarusijos dizainas“, Šiaurės šalių dizaino ekspozicija “Architektai kuria dizainą”, KutFlux prieplaukoje įsikursiantis „Dizainas žemaitiškai“ bei Fluxus ministerijoje vyksiančios parodos - "Dizainas be dizaino", "Gegužio žiedai" ir kt. „Designovation“ renginių lankytojai gali tikėtis interjero, apšvietimo bei santechnikos dizaino naujovių, pristatytų šį balandį vykusioje Milano baldų parodoje.

„IF Vilnius ir Dizaino savaitės“ proga Lietuvoje apsilankys garsūs Skandinavijos architektai - Thomas Sandellas (Sandell Sandberg, partneris); Larsas Larsenas (KiBiSi, partneris); Larsas Vejenas (Schmidt Hammeris Lass Design, vadovas); Einaras Olafssonas (Arkiteo, vadovas); Dagny Bjarnadottir (LAND-ARkT, vadovė) bei šriftų dizaineris Kenas Barberis, visą savaitę dirbsiantis su Vilniaus Dailės Akademijos studentais prie šriftų kūrimo technikų ir inovatyvių metodų bei surengsiantis atvirą paskaitą.

Verslo atstovus sieks sutraukti grafinio dizaino specialistų Roberto Jucaičio ir Aušros Lisauskienės vedamas nemokamas seminaras "Ženklodaros tendencijos ir pasirinkimas: pelningas verslas, lojalūs vartotojai ir išskirtinumas", vyksiantis VDA Dizaino inovacijų centre.

Paskaitos apie kūrybingumą neaplenks ir kitų Vilniuje įsikūrusių švietimo įstaigų – 4 universitetuose ir 4 kolegijose teatro akademijos dėstytoja Adrija Čepaitė ir profesionalus lektorius Nerijus Miginis studentams ne tik pasakos, kodėl verta būti kūrybingais, bet ir skatins pasipraktikuoti.

Net 75 5-7 kl. moksleiviai iš 5 Vilniaus miesto mokyklų, piešę ir rašę idėjas, kaip įsivaizduoja svajonių mokyklą, dalyvaus kūrybinėse dirbtuvėse, kur su dizainerio Jono Malinausko, psichologės Rositos Pipirienės ir architektų (Jolanta Kaušpėdaitė, Miglė Puzonienė, Dovilė Martinaitytė, Romas Viešchnickas, Ingrida Darčanovaitė-Purvelienė) pagalba kurs savo įsivaizduojamos svajonių mokyklos projektus 3D formate.

Dizaino savaitgalio organizatorė Dalia Mauricaitė teigė, kad jie ir šį kartą stengsis sujungti dizainą, erdvę ir gyventojus, tad pakvies loftų gyventojus lankytojams gegužės 13 d. praverti savo būstų duris. Loftų kvartale (Ševčenkos g. 16) gegužės 12-15 d. dizaino mylėtojų lauks virš 80 renginių. Savaitgalis tradiciškai bus baigiamas Dizaino turgumi. 

Viso festivalio metu vyks ir 4 konkursai: architektai bei studentai varžysis idėjomis “EKOnamas optimistui”, o daikto dizaino konkursas [neformate] eksponuos geriausius Miesto inovacijų darbus. Publikos ir komisijos išrinktų nugalėtojų projektai bus siūlomi įgyvendinti Lietuvos miestuose ir masinei gamybai. Specialų konkursą rengiantis kūrybinis kultūrinis kooperatyvas „Vienasdu“ kviečia iš dizaino atimti materialumą ir jį perteikti A1 formato popieriaus lape naudojantis tik šriftu.


Visi norintys fantazuoti be ribų kviečiami tinklapyje Innnovationfestival.lt pateikti įvairiausias idėjas konkurse „O kas jeigu...“. 10 šio konkurso nugalėtojų gaus ne tik firminius festivalio marškinėlius, bet ir pakvietimus į menų fabrike LOFTAS gegužės 14 d. įvyksiantį uždarymo renginį „IF..Vilnius ir Dizaino savaitės Dūzgės“, kuriame gros vieni žymiausių hip-hop kultūros pradininkų Raw Sugar (JAV).

Dovilė Raustytė
Nuotr.:  autorės ir
Dainiaus Labučio/ELTA

Dizaino savaitė, dizaino savaitgalis, inovacijų festivalis IF

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai