Now Reading
Kur slypi mielinių Velykų kepinių paruošimo sėkmė?

Kur slypi mielinių Velykų kepinių paruošimo sėkmė?

Kur slypi mielinių Velykų kepinių paruošimo sėkmė?

Velykų stalas, ir senovėje, ir dabar, neįsivaizduojamas be kepinių iš mielinės tešlos. Apvalios bandelės, stotingos „bobos“, įvairiomis pynėmis supinti pyragai – paprasti, bet kartu ir ypatingi šventiniai patiekalai, kuriems formą ir skonį suteikia tradiciniai ingredientai: mielės, cukrus, šiltas pienas.

Gardžiausi kepiniai – gaminti namuose, tad šeimininkėms, norinčios geriausio rezultato, prieš didžiąją pavasario šventę tenka pasiraitoti rankoves ir pasitelkti išradingumą.

„Anksčiau Lietuvoje šeimininkės išmanymas buvо vertinamas раgаl tai, аr gerai iškildavo jos mielinis pyragas. Kuо pyragas aukštesnis, tuo šeimininkė geresnė. Ir šiais laikais toks vertinimas aktualus, kadangi lietuviai vis dažniau linksta gardėsius gamintis namuose, o ne išlaidauti parduotuvėse ir savo rankomis ruoštais gardėsiais stebinti artimuosius“, – pastebi  kompanijos „Dr. Oetker Lietuva” atstovė Aistė Karmelavičiūtė.

Anot jos, tradiciniai Velykų kepiniai, tokie kaip mielinės „bobos“, būdavo kepami ąsočiuose arba specialiuose moliniuose induose – lakоnėsе. „Tokius pyragus gali išsikepti ir šiuolaikinės šeimininkės – tik reikia aukštesnės kepimo formos. Tačiau išmanyti mielinės tešlos paruošimo gudrybes yra sudėtingiau. Be paruošimo receptų, reikia tinkamai parinkti ir ingredientus – geras mieles, kepimo miltelius, aromatus. Neturint pakankamai įgūdžių, patirties ar laiko, nesėkmės išvengti nėra lengva“, – sako A. Karmelavičiūtė.

Jos teigimu, tam, kad užsitikrintum geriausią rezultatą, verta po ranka turėti kulinariniais „pagalbininkais“ vadinamų ingredientų. Vienas pagrindinių jų – sausos mielės, kurios leidžia sutaupyti daug brangaus laiko, gaminant tradiciniams Velykų kepiniams reikalingą raugą. „Tai sumanus vokiečių gamintojų išradimas. Paprastai laukti, kol iškils raugas, tenka labai ilgai, o „Dr. Oetker“ mieles šį procesą paverčia ir greitesniu, ir paprastesniu. Ruošiant tešlą, šias mieles reikia tiesiog suberti į miltus. Taip gaminio apimtis padidės, tešla taps puri ir minkšta“, – pasakoja atstovė.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Siekdama padėti šeimininkės taupyti laiką ir neišlaidauti įsigyjant pirktinius gardėsius, „Dr. Oetker“ sukūrė ištisą kepimo priedų šeimą, kurioje galima rasti kepinių purumą užtikrinančius kepimo miltelius, subtilų skonį suteikiantį vanilinį cukrų, tešlos savybes pagerinantį, bet skonio nekeičiantį kukurūzų krakmolą, greitai pagaminamą plaktą grietinėlę, įvairius aromatus ir pabarstukus, kurie paverčia kepinius tokais skaniais ir gražiais, kaip profesionalioje kepykloje.

„Svarbiausia, jog „Dr. Oetker“ kepimo priedai nereiškia, jog kepinys, kaip dažnai būna parduotuvėse, bus prifarširuotas sintetinių priedų. Juose nėra kenksmingų medžiagų, tad išlaikomas natūralus skonis. O tuo pačiu metu taupomas laikas ir pinigai. O tai, manau, yra svarbiausia norint tinkamai pasiruošti tokiai šventei, kaip Velykos“, – sako A.Karmelavičiūtė.

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top