Now Reading
Lietuviškai išleistas antrasis I. Welsho – kultinio „Traukinių žymėjimo“ autoriaus – romanas

Lietuviškai išleistas antrasis I. Welsho – kultinio „Traukinių žymėjimo“ autoriaus – romanas

Lietuviškai išleistas antrasis I. Welsho – kultinio „Traukinių žymėjimo“ autoriaus – romanas

Škotų rašytojas Irvine’as Welshas – garsiojo „Ttraukinių žymėjimo“ („Trainspotting“, 1993) autorius – vėl prabilo lietuviškai. Šįsyk trečiuoju savo romanu „Purvas“ („Filth“, 1998), kurį išleido „Kitų knygų“ leidykla.

I. Welsho knygos pasižymi itin juodu humoru, nepraustaburne satyra, velniškai kandžiomis frazėmis ir purvinu gatvės slengu. Jų veikėjai – skurdžių Edinburgo priemiesčių liumpenai – sukasi beviltiškoje alkoholio, narkotikų, sekso ir futbolo karuselėje. Nė kiek nenudailintas socialinių apačių gyvenimo dugnas parodomas ir „Purve“.
.
Romano pavadinimas „Filth“, išvertus iš anglų kalbos, reiškia ne tik purvą ir nešvankybę, bet ir žargonu vadinamą policininką. „Purvo“ herojus – tūlas tvarkos sergėtojas, Edinburgo policininkas Briusas Robertsonas –.mėgsta žaginti jaunas merginas, spardyti sulaikytiesiems galvas, plėšti senas ponias ir svaigintis nelegaliomis medžiagomis.

Knyga prasideda Ganos ambasadoriaus sūnaus žmogžudyste, kurią išaiškinti turi minėtas policijos pareigūnas. Tačiau tai­ tik siužeto fonas. Tyrimas neatitraukia knygos herojaus nuo kasdienės rutinos, jis ir toliau vaikosi nesantuokinio sekso bei mėgaujasi teisiškai sankcionuotu kūno žalojimu.

Siužetą I. Welshas kuria trijų veikėjų lūpomis. Be Briuso, kuris pasakoja savo nevykėliško gyvenimo istorijas, kartkartėmis prašnenka jo viduriuose įsitaisęs įnamis – kaspinuotis. Be to, iškrypusį Briuso požiūrį į gyvenimą papildo jo buvusi žmona, kol galiausiai paaiškėja, kad šios kalbos yra paties herojaus, persirengusio žmonos drabužiais, monologai.

Kaspinuotis, knygoje vadinamas tiesiog kirminu, yra teigiamas herojus, Briuso priešingybė, jo superego liekana. Kaip pats sako: „Mano bėda ta, kad aš, regis, turiu labai paprastą biologinę struktūrą, kurioje nesama jokio mechanizmo, galinčio mano genialias ir kilnias mintis paversti iškiliais darbais.“ Kaspinuotis, analizuodamas Briuso vaikystę, lyg patyręs psichoanalitikas atskleidžia tikrąsias blogio priežastis ir paaiškina, kada, kaip ir kodėl Briusas tapo tokiu (ne)žmogumi.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Kai 1998 m. knyga pasirodė Didžiojoje Britanijoje, ją reklamuojančiame plakate ir viršelyje buvo nupiešta stilizuota kiaulės galva su policininko šalmu. Iš kai kurių knygynų plakatai buvo konfiskuoti, o autorius apkaltintas „policininkų garbės ir orumo įžeidimu“. Po šio incidento policijos veiksmus smarkiai kritikavo britų žmogaus teisių gynėjai ir žiniasklaida.

I. Welshas (g. 1958), gimęs ir augęs Edinburgo priemiestyje, šiurkščiu škotišku dialektu aprašo brutalų jaunystėje matytos aplinkos gyvenimą. Jis kuria ne tik romanus, bet ir pjeses, scenarijus, yra režisavęs keletą trumpametražių filmų. Šiandien I. Welshas gyvena Dubline. Kitąmet turėtų pasirodyti naujausias jo romanas „Heroino berniukai“ („Skagboys“). Šis romanas, kaip ir 2002 m. išleistas „Porno“, susijęs su „Traukinių žymėjimu“ – tai jo­ priešistorė.

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top