Ką galima pagaminti iš skardinių „auselių” ir sulčių pakelių? (Foto)

Šį ketvirtadienį, gruodžio 23 d., „Eko laboratorija” skelbia paskutinę atvirų durų dieną „Perdirbtos Kalėdos”. Tiems, kas dar nespėjo įsigyti dovanų, tai puiki proga nustebinti savo draugus bei artimuosius perdirbtais daiktais: piniginėmis ir rankinėmis iš tentų, segėmis iš užtrauktukų, šlepetėmis iš „Tekstilės maltinio”.

Nuo 15 iki 20 val., savo dirbtuvėse, A.Jakšto g. 9, Vilniuje, „laboratorijos” komanda visus pasitiks su šypsena bei specialiai Kalėdų proga mokys pakuoti dovanas. Taip pat veiks paroda, kurioje kiekvienas galės pasisemti idėjų, kaip kai kurias dovanas susikurti namuose. Sužvarbusieji galės paskanauti natūralios žolelių arbatos.

„Eko laboratorija” savo pavyzdžiu kūrybišką perdirbimą Lietuvoje skatina jau antrus metus. Anglijoje, Vokietijoje, Šveicarijoje, JAV, kūrybiškas perdirbimas klesti jau antrą dešimtmetį – ieškoma įvairių sprendimų, kaip efektyviai panaudoti pramonės atliekas. „Laboratorija” idėjų semiasi iš įvairių kūrybiškų perdirbėjų, todėl nori supažindinti su gamintojais, kurių kūriniai ir išradingumas įkvepia kurti.

Šveicarijos įmonė „Freitag” 1993 m. pradėjo kurti rankines iš krovininių sunkvežimių tentų. Tuo metu tai buvo nauja ir neatrasta kryptis rankinių rinkoje, o šiandien šių kūrėjų darbus nešioja žmonės iš įvairių pasaulio kraštų ir už juos moka nemažus pinigus. „Freitag” turi 300 parduotuvių visame pasaulyje, taip pat internetines parduotuves Berlyne, Hamburge, Ciuriche. Rankinės jų parduotuvėse kainuoja nuo 95 iki 250 eurų, t.y. apytiksliai nuo 330 iki 860 Lt. „Freitag” tinklalapyje netgi galima susikurti rankinės dizainą – programa leidžia pasirinkti tentą ir išsikirpti patinkančią tento vietą, tada belieka pateikti užsakymą ir pas jus atkeliauja vienetinė rankinė.

Išskirtiniu išradingumu pasižymi Kalifornijos ir Brazilijos dizaino studija „Escama Studio”, daiktus gaminanti iš skardinių „auselių”. Neįtikėtina, tačiau iš aliumininių „auselių” galima pagaminti funkcionalių daiktų, pvz. rankinę, piniginę, žiedą, vėrinį. Šios originalios rankinės ir aksesuarai yra rankų darbo. Kiekvienas gaminys parduodamas su etikete, nurodančia, kas sukūrė šį daiktą, o apsilankę „Escama Studio” tinklalapyje galite pamatyti to žmogaus nuotrauką bei trumpą prisistatymą. Tokiu būdu studija siekia akcentuoti gaminio autorystę. Ironiška tai, kad žmonės skardines išmeta, o paskui perka kūrinius iš šių „atliekų” ir moka po 80 JAV dolerių (virš 200 Lt) bei daugiau.

Žaliavos, iš kurių gali būti kuriami stilingi daiktai, neturi ribų. Paprasti laikraščio ar žurnalo puslapiai, saldainių popieriukai, maisto pakuotės „Ecoist” įmonėje, Meksikoje, paverčiamos margaspalvėmis piniginėmis. Jūros kriauklės Kanados įmonėje „Urthbags” tampa tviskančiomis rankinėmis. „Bazura Bag“ kūrėjai iš Filipinų rankines gamina iš sulčių pakelių. Anglijos kūrybiški perdirbėjai „Revolve“ laikrodžius gamina iš mikroschemų. Šie pavyzdžiai įrodo, kad žmogaus kūrybiškumui nėra jokių apribojimų. Galima sakyti, visi šie kūrėjai užsidirba iš kitų išmetamų šiukšlių. Kai vieni atliekas mato kaip nieko vertus, nereikalingus daiktus, kiti sugeba pažvelgti kitu kampu ir prikelti „šiukšles“ antram gyvenimui. Daugelis žmonių perdirbtus kūrinius noriai perka, nes jie niekuo nenusileidžia įprastiems gaminiams – jie stilingi, praktiški, patrauklūs. Šie kūriniai nenusileidžia ir kainomis – „Bazura Bag“ rankinė iš sulčių pakelių kainuoja apie 50 JAV dolerių (apie 130 Lt), „Ecoist” piniginė iš žurnalo puslapių įkainota 30 JAV dolerių (apie 80 Lt), „Urthbags” jūros kriauklių rankinės pirkėjams atsieina apie 90 JAV dolerių (apie 230 Lt).

„Eko laboratorija” skatina šią iniciatyvą Lietuvoje ir siūlo įmonėms bendradarbiauti ir jų atliekas paversti unikaliais, naudingais daiktais. „Laboratorijos” komanda nuolat seka pasaulio kūrėjų darbus ir taip subrandina savo idėjas. Kol kas kūrybiškas perdirbimas yra naujovė mūsų visuomenėje, todėl „Eko laboratorija” stengiasi supažindinti su šia aplinkai draugiška gamyba. Šį ketvirtadienį „Eko laboratorijos” atvirų durų dienoje „Perdirbtos Kalėdos” bus galima ne tik „pačiupinėti“ ir įsigyti gaminių iš reklaminių tentų, „Tekstilės maltinio”, baldų pramonės atliekų, sugedusių užtrauktukų, bet ir padiskutuoti apie perdirbtų gaminių perspektyvas Lietuvoje.

Laikas.lt

dovanų idėjos, dovanu pakavimas, eko, Eko laboratorija, ekologija, ekologiškos dovanos, idėjos dovanoms, perdirbti daiktai, Perdirbtos Kalėdos

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai