Now Reading
Bandeles valgyti sveika!

Bandeles valgyti sveika!

Bandeles valgyti sveika!

Bandelės mažos ir didelės, cukruotos ir skalsiu džemu kutenančios gomurį… Turbūt nerastume žmogaus vaikystėje nė karto neragavusio gardžios, kvapnios bandelės su šviežiu pienu ar arbata.

Tačiau laikui bėgant pradedam mąstyti apie bandelių „grėsmę“ sveikatai, svoriui… Skubame informuoti, kad bandeles valgyti ne tik galima, bet ir sveika!

Taip taip, jūs neapsirikote, bandeles valgyti sveika. Siekdami paneigti nusistovėjusius stereotipus apie „bandeles kenkėjas“ kalbiname gydytoją dietologę Rūtą Petereit. Nereikia atsisakyti bandelių, jei jas labai labai mėgstate, tereikia riboti jų kiekį bei sumaniai rinktis. Gydytojos teigimu, viską reikia valgyti su saiku.

Kaip rinktis bandelę?

Rinkdamiesi bandelę atkreipkite dėmesį į jos sudėtį, ingredientų natūralumą, į įdaro sudėtį, sviestas ar margarinas buvo naudojamas ją kepant, kokių ir kiek medžiagų yra 100 g. produkto.
Per savaitę patartina valgyti iki trijų bandelių. Jei pusryčiaujate bandele, reikėtų berti mažiau cukraus į kavą ar arbatą.

Kodėl bandelė sveika?

Tai grūdinių kultūrų produktas, be to galima rinktis įvairiausius įdarus, kas padeda į bandelės naudą pažvelgti kitu kampu. Galite skanauti bandelę su sėlenomis, kurios puikiai veikia žarnyną. Norite pasimėgauti riešutų įdaro bandele? Turėkite omeny kaloringumą – riešutais, varške gardintos bandelės bus sotesnės, kaloringesnės, uogų skanėstas bus mažiau kaloringas, tad prie bandelės galėsite užsikąsti dar ką nors. Išrankiems žmonėms, bandelių gamintojai ir mažos kepyklėlės, gali pasiūlyti natūralių mažiau kaloringų, maistingų ar tam tikram maitinimosi periodui pritaikytų ingridientų.

Jei kepiniai gaminami naudojant pieną ir sviestą, o ne vandenį ir margariną, ekologiškose duonose ir bandelėse randate įvairių grūdų įvairovę, neabejojate dėl šviežumo ir ingredientų natūralumo, drąsiai mėgaukitės savo mėgstama bandelė.

Keli sveikatai naudingų bandelių pavyzdžiai

Kornspitz – vok. (korn – grūdas, spitz – ragelis). Iki šios dienos Kornspitz yra pats mėgiamiausias ir pats sėkmingiausias firminis grudų ragelis Europoje. Nuo jo gimimo dienos 1984 m., jo populiarumas tik auga…

Poveikis organizmui: stambiai malti ruginiai miltai, ruginės sėlenos ir ruginiai salykliniai dribsniai – gerina virškinimą, saugo nuo vėžinių susirgimų, krutų, prostatos ir storosios žarnos sutrikimų, sumažina auglių augimo tikimybę, padeda apsisaugoti nuo širdies kraujagyslių ligų. Sojos sėlenos iš pilnų anksčių – turtingas A ir B6 grupės vitaminais kolinu, inozitu, vertingais baltymais, amino rūgštimis, lecitinu, mineralais: cinku, manganu, taip pat selenu ir maistinėmis skaidulomis. Valo kraujagysles nuo cholesterino, daro jas lankstesnes.

Teigiamai veikia nėščias moteris, didina darbingumą, stiprina nervinę sistemą ir atmintį. Linų sėmenys – turtingi A ir B grupės vitaminais, pasižymi antistresiniu poveikiu, turi daug folinės rūgšties, amino rūgščių, lecitino, mineralinių medžiagų: cinko, kalio, kalcio, fosforo, mangano, seleno ir maistinių skaidulų. Anyžiai – gerina virškinimo procesą. Kalendra – veikia raminančiai, palengvina sunkaus ir riebaus maisto virškinimą, valo šlakus iš organizmo. Kmynai – tai gamtinis antibiotikas. Palengvina kvėpavimą. Pankolis – gerina nuotaiką.

Sudėtis: Kvietiniai miltai, saulėgrąžos, stambiai malti ruginiai miltai, ruginės sėlenos ir ruginiai salykliniai dribsniai, sojos sėlenos iš pilnų anksčių, linų sėmenys, anyžiai, pankolis, kalenda, kmynai, askorbo ir citrinų rūgštis. Be svarbių balastinių medžiagų sudėtyje yra B grupės vitaminų, kalcio, fosforo ir mikroelementų: geležies, vario, mangano ir cinko. Kornspitz® – prekybinis ženklas, priklausantis firmai „Backaldrin®”.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Kukurūzinė-moliūginė bandelė

Ši kukurūzinė bandelė – iprasta vakarų šalyse, kur jau gerą dešimtmetį ji būna ant kiekvieno pusryčių stalo kiekvieną dieną. Lietuvoje gaminys nebuvo populiarus todėl, kad nebuvo auginami kukurūzai maistui, o atsivežti nedidelį kiekį tokių grudų ar miltų buvo labai brangu… Bet dabar galima įsigyti. Be to, kad ji gaminama iš kitokių miltų, ant jos dar pabarstoma moliūgų sėklų su geriausiu lietuvišku fermentiniu sūriu. Toks derinys leidžia šiam gaminiui tapti tikrai išskirtiniu ir mėgautis ja net viena. Tai puikiai matosi jos tik atsikandus, turtingas skoniais gražios geltonos spalvos minkštimas ir nuostabi traškanti plutelė su sūriu ir moliūgų sėklomis tik ir prašo dar vieno kąsnio, ir dar, ir dar….

Sudėtis: kvietiniai miltai, kukurūzų miltai, saulėgrąžų branduoliai, linų sėmenys, moliūgų sėklos, fermentinis sūris, sausas raugas, duonos prieskoniai.

Tai tik pora pavyzdžių, kada bandelės gali būti naudingos mūsų organizmui. Tik dar kartą primenam, kad ir kaip mėgtumėte šį delikatesą, stenkitės vartoti jo saikingai!

Skanaus!

Parengė Viktorija Gudelė

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top