Now Reading
2018 m. pasaulio futbolo čempionatas vyks Rusijoje, o 2022 – Katare?

2018 m. pasaulio futbolo čempionatas vyks Rusijoje, o 2022 – Katare?

2018 m. pasaulio futbolo čempionatas vyks Rusijoje

Kitą penktadienį, gruodžio 2 d., FIFA Vykdomasis komitetas paskelbs šalis, kurios gaus teisę surengti 2018-ųjų ir 2022-ųjų metų Pasaulio futbolo čempionatus. Jau aišku, kad 2018 m. turnyras vyks Europoje, o į 2022-uosius kandidatuoja penkios šalys iš kitų žemynų.

2018-ųjų metų pirmenybes surengti siekia keturi kandidatai – ketvirtą kartą paraišką teikianti Rusija, futbolo tėvynė Anglija ir jungtines paraiškas pateikusios Belgija su Olandija bei Ispanija su Portugalija.

Pešasi Rusija su Anglija

„Pagrindinėmis kandidatėmis į čempionato šeimininkes laikomos Rusija ir Anglija. Pastaroji turi puikią futbolo infrastruktūrą, o ir pats FIFA prezidentas Seppas Blatteris sakė, kad sveikintų didžiojo futbolo sugrįžimą į tėvynę. Vis tik, dauguma sporto bukmekerių mano, kad labiau tikėtina yra Rusijos pergalė. Šįsyk jie demonstruoja didelį pasiryžimą“, – sakė interneto lošimų „Unibet“ bukmekeris Kennethas Pedersenas.

„Unibet“ duoda net 54 proc. tikimybę, kad FIFA Pasaulio taurės varžybas po aštuonerių metų patikės surengti Rusijai. Anglijos galimybės vertinamos šiek tiek silpniau – tikimybė siekia 40 procentų. Mažiausiai šansų, bukmekerių nuomone, turi Olandija su Belgija – už šią kandidatūrą siūloma kirsti lažybų santykiu 1:30.

Savo pasiūlyme surengti čempionatą Rusija įtraukė net 14 miestų. Pagrindiniu rusų kandidatūros trūkumu įvardijama tai, kad šalyje nėra 80 tūkst. vietų stadiono, tačiau Rusija ketina išplėsti UEFA elitinių stadionų sąraše esantį Maskvos Lužniko stadioną nuo 78 tūkst. vietų iki 89 tūkstančių. Vis tik Anglija, su puikia futbolo infrastruktūra ir nepriekaištingai surengtais ankstesniais čempionatais yra rimta priešininkė Rusijai.

Intrigų neišvengta

Rusijos ir Anglijos konkurencija išaugo į mini konfliktą po to, kai Rusijos futbolo sąjungos vykdomasis direktorius Aleksejus Sorokinas, nepaisant FIFA draudimo kritikuoti kitas šalis kandidates, Rusijos žiniasklaidoje atkreipė dėmesį į didelį nusikalstamumo lygį Londone ir jaunimo alkoholizmo problemas. Įtampa dar suintensyvėjo, kai Rusijos futbolo sąjungos garbės prezidentas Viačeslavas Kološkovas Anglijos paraišką įvardino kaip „visiškai primityvią ir komišką“.

Bet kuriuo atveju visoms šalims kandidatėms teks savo pusėn palenkti bent 13 iš 24 FIFA Vykdomojo komiteto narių. Kad kiekvieno nario balsas svarbus patvirtina ir faktas, kad FIFA teko atleisti du vykdomojo komiteto narius – prancūzą Reynaldą Temari ir nigerietį Amos Adamu – po to, kai pasitvirtino gandai apie jų prašytus kyšius mainais už palankų balsą renkant 2018 m. turnyro šeimininkę.

2022 m. čempionatas gali pirmą kartą vykti arabų šalyje

22-ajį pasaulio čempionatą kandidatuoja surengti penkios šalys – JAV, Australija, Kataras, Japonija ir Pietų Korėja. Tarp šių kandidatūrų nėra nė vienos Europos šalies, nes, pakeitus FIFA taisykles, pasaulio futbolo čempionatas į Europą galės sugrįžti tik 2030-aisiais (čempionatas į jį surengusį kontinentą gali sugrįžti tik po dviejų turnyrų pertraukos). Surengti 2022 m. čempionatą kandidatavo ir Meksika bei Indonezija, tačiau vėliau šios šalys savo kandidatūras atsiėmė.

„JAV, ketinusi varžytis ir dėl 2018 m. turnyro, nusprendė susikoncentruoti į 2022-uosius metus, o tai rodo, kad šalis nusiteikusi labai rimtai. Vis tik, sąraše yra dvi naujokės – Australija ir Kataras – kuriose dar nevyko nė vienas pasaulio čempionatas. Tai stiprina jų šansus“, – sakė „Unibet“ bukmekeris.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

FIFA prezidentas Seppas Blatteris sveikino vos 1,6 mln. gyventojų turinčio Kataro pasiryžimą surengti 2022 metų turnyrą. „Arabijos šalys nusipelnė surengti Pasaulio taurės varžybas. Turime 22 arabų valstybes, tačiau jos iki šiol neturėjo galimybės surengti nė vieno pasaulinio futbolo turnyro“, – yra sakęs S. Blatteris.

Tiesa, Kataras turi ir vieną trūkumą – paprastai Pasaulio futbolo čempionatas vyksta vasarą, birželio-liepos mėnesiais, o tokiu metu Katare temperatūra siekia apie 40 laipsnių karščio. Tačiau Kataro kandidatūrą atstovaujantis šeichas Mohammed bin Hamad bin Khalifa al-Thani patikino, jog šalis pasitelks technologines galimybes, kad atvėsintų orą stadione. Planuojama, kad net penki stadionai turės galimybę atvėsinti orą iki 20 laipsnių Celsijaus.

Šalis, kurioms bus patikėta teisė surengti pasaulio futbolo čempionatus, paaiškės gruodžio 2-ąją Šveicarijoje, jas paskelbs FIFA prezidentas.

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top