Čili šokoladas – gurmaniškas sveikatos šaltinis

Aštrusis kakavos ir čili pipirų derinys atsirado daugiau nei prieš 1000 metų. Kadangi tiek čili, tiek kakavos tėvynė yra Pietų Amerika, tad nenuostabu, jog šio pikantiško skonio ir jėgų suteikiančio gėrimo receptūra buvo plačiai paplitusi tarp Majų ir Actekų genčių.

Mokslininkų yra įrodyta, kad ypatingo aštrumo čili pipirai yra labai vertingas prieskonis - jame gausu vitaminų B ir C bei beta karotino. Stiprų aštrumą šio augalo vaisiams suteikia kapsicinas, gamtoje randamas tik čili pipiruose. Ši medžiaga skatina virškinimą, gerina medžiagų apykaitą, mažina cholesterolio kiekį kraujyje ir naikina laisvuosius radikalus. Farmacijoje kapsicinas naudojamas kaip skausmą malšinantis junginys. Dar 1644 metais ispanų gydytojas Ledesma išleido knygą, kurioje rekomendavo gerti šokolado ir čili pipirų gėrimą.

Grožio puoselėtojas

Be visų kitų teigiamų savybių, karčiojo šokolado ir čili derinys saugo mūsų odą nuo senėjimo proceso, gerina širdies darbą ir neleidžia užkalkėti kraujagyslėms. Negana to, šis skanėstas užtikrina mūsų receptoriams gurmaniško skonio pojūčius. Subtilus kartumas ir deginantis prieskonis akimirksniu gerina nuotaiką ir vis dar kvepia nepažįstama egzotika.

Čili šokolado galima rasti maisto prekių parduotuvėse, o specializuotose šokolado parduotuvėse – įvairių formų ir aštrumo saldainių. Ir nors šiandien čili pipirais gardinamas ne tik juodasis, bet ir pieniškas ar baltasis šokoladas, vis dėlto daugiausia naudingųjų savybių yra klasikiniame – juodo šokolado ir čili pipiro derinyje.

Lina Žukauskaitė

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai