Azijos arbatų raktas: kinų tradicija

Kinija didžiulė daugiatautė daugiakultūrė šalis, kurioje susiformavo ar bent pradinį impulsą įgavo visos pasaulio arbatos. Jei domitės arbatos kultūra, jums tiesiog būtina susipažinti su kinų tradicijomis, kurios savo ruoštu kilsteli daugelio kitų Azijos tautų arbatos papročių uždangą.

Visur nuo Šiaurės Kinijos ekspreso miegamųjų vagonų iki Uždraustojo miesto Pekine kinai vaišinasi ir svečius vaišina žaliąja arbata su jazminu. Šis aromatinis gėrimas visuomet plikomas talpiame (mažiausiai 200 mililitrų) puodelyje su dangteliu, iš to paties indo arbata ir geriama. Kiekviename tradicinės rankų darbo Pekino arbatos lapelyje į rutuliuką suvyniojamas jazmino žiedlapis ši rūšis dar vadinama „ugninio drakono perlais“.

Arbatžolių įvairovė

Centrinės Kinijos regionams būdinga šokančios arbatos ceremonija. Gėrėjai pliko forminę rankų darbo žaliąją arbatą vidutinio dydžio stikliniuose arba keramikiniuose puodeliuose baltu vidumi ir stebi kaip išsivynioja, išsiskleidžia, sukasi kyla ir leidžiasi, „šoka“ arbatžolių lapeliai.

Pietryčių Kinijoje, ypač Šanchajaus regione dominuoja nesuskaitoma daugybė nekvėpintos žaliosios arbatos rūšių. Hangžou regionas nuo seno garsėja „Drakono šuliniu“, - gana ir prabangia intensyvaus skonio ir puikaus aromato žaliąja arbata. Sakoma kad Šanchajaus arbatos namuose galima rasti didžiausią skonių aromatų ir formų įvairovę pasaulyje.

Pietuose arbata geriama iš nedidelių stiklinių ąsotėlių. Vadinama Šanchajaus šalta arbata paruošiama žaliąsias arbatžoles suberiant į stiklinį ąsotį užplikant karštu vandeniu ir leidžiant nusistovėti visą dieną.

Pietryčių Kinijojos regionai besiriboją su Fužianiu ir Taivaniu garsėja oolong arbatomis. Šią lengvo subtilaus skonio rūšį žinovai dažnai pavadina arbatų pasaulio šampanu, ir dėl ypatingos kokybės ir dėl aukštų kainų.

Daugybė arbatos rūšių – daugybė ir tradicijų

Oolong

Pietryčių kinai ir Taivanio gyventojai arbatos gėrimo ceremoniją atlieka kiek formaliau, nei kur kitur kontinentinėje Azijoje. Kiekviena šeima specialų arbatos servizą laiko būtinu namų apyvokos daiktu. Servizą sudaro mažytis (ne didesnis nei 150 mililitrų) neglazūruoto molio arbatinukas, padėklas, sidabrinis koštuvėlis, ir žinoma keli porcelianiniai puodeliai (apytikriai 50 mililitrų talpos). Į arbatinuką paprastai įdedama apie 1/3 tūrio oolong arbatžolių, ir užplikoma verdančiu vandeniu ir leidžiama nusistovėti maždaug 1 minutę. Arbata išpilstoma į puodelius, o arbatžolės užplikomos dar kartą (leidžiama nusistovėti 2 – 3 minutes). Iki arbata išpilstoma dera laikytis rimties. Nurijus pirmą gurkšnelį ir pagyrus arbatos skonį galima pradėti lengvą pokalbį.

Pu er

Pietų ir Pietvakarių Kinija garsėja pu er arbatomis (dvigubo fermentavimo rūšis su pelėsiu). Pietuose nuo seno labai paplitęs ir įsitvirtinęs tradicinis gydimas maistu. Senovinio stiliaus restoranuose paprastai yra ir gydytojo kabinetas, kur svečiams nurodoma, kokie patiekalai padėtų sugrąžinti kūno ir dvasios sveikatą lemiančių jėgų pusiausvyrą. Pu er arbatos gerina virškinimą, todėl jos beveik visuomet geriamos po riebių tradicinės kinų virtuvės patiekalų. Europiečiai sunkiai pripranta prie intensyvaus žemės aromato būdingo pu er. Kartais arbata pagardinama chrizantemos žiedlapiais.

Ba bao ča

Visoje neaprėpiamo ploto šalyje nuo Didžiosios sienos iki Ramiojo vandenyno garsi „aštuonių brangakmenių arbata“ Ba bao ča. Gėrimas gaminamas iš žaliosios arbatos, raudonųjų datulių, džiovinto longano vaisiaus, chrizantemos žiedlapių, raudonų vilkauogių, razinų, kristalinio cukraus. Kinai Bao bao priskiria daugelį gydomųjų savybių. Pagal tradiciją reikiamą momentą išgerta „brangakmenių“ arbata atveria aštuonis kūno kanalus visatos energijos srautams.

Ly ča

Pietų Kinijos kalnuose ir Taivanyje gyvena Haka tautelė (apie 2 milijonus žmonių). Kalniečiai išsaugojo dar III mūsų eros amžių siekiantį arbatos piestelėje paprotį ly ča. Žalia arbata sugrūdama piestelėje drauge su žemės riešutais, sezamo sėklomis, spragintais ryžiais, imbieru ir užplikoma verdančiu vandeniu. Gėrimas nukošiamas ir pasaldinamas arba pasūdomas pagal skonį. Ly ča primena labai kvapnią rieboką sriubą, mat trinami žemės riešutai ir sezamas išskiria drumstą aromatingą aliejų.

Baltosios arbatos

Baltoji arbata yra laikoma paslaptinga arbatų pasaulio garsenybe. Ji paplitusi Fudžiano provincijoje. Žinomi trys porūšiai indžen, baihao indžen ir pai mu tano. Pirmieji du porūšiai laikomi nacionaliniu Kinijos paveldu, yra labai reti ir be saiko brangūs. Anot legendų per metus surenkama apie 10 kilogramų baihao idžen arbatos (iš viso! visoje Kinijoje! visame Pasaulyje!). Pai mu tano nėra retenybė, jos už protingą kainą galima nusipirkti ir Lietuvoje.

Baltosiomis šios arbatos vadinamos dėl labai švelnios (beveik baltos) gėrimo spalvos ir dėl to, kad arbatmedžio viršūnėlės būna padengtos tankiais sidabriniais plaukeliais, o arbatžolės būna žalsvai baltos.

Arbatos namų eros pokyčiai

1949 metų Komunistinė revoliucija padarė didžiulę žalą kinų arbatos tradicijoms. Mao pranašautas „naujosios eros“ žmogus neturėjo švaistyti laiko tokiems niekams, kaip juslinga, ritualizuota, senovinėmis tradicijomis grįsta arbatos gėrimo ceremonija. Kolūkiuose retosioms arbatmedžių veislėms nebuvo teikiama pakankamai dėmesio, jos vos neišnyko. Populiariųjų rūšių arbatos gamyba taip pat patyrė nuosmukį. Nors arbatžolių pagal kasmetinius planus pagaminta daugiau nei kada nors anksčiau, diduma produkcijos buvo pasibaisėtinos kokybės.

Partijos įsakymu buvo uždaryti visi arbatos namai, ceremonijų meistrai mirė kalėjimuose arba buvo ištremti į atokiausius kaimus dirbti juodžiausių darbų. Penkiasdešimt komunizmo metų Kinijos arbatos kultūrai savo negailestingumu turbūt prilygo mongolų valdymui.

Maždaug prieš du dešimtmečius visa Kinija pradėjo sparčiai keistis. Didmiesčiuose vėl atsidarė arbatos namai, kurie pamažu tampa prienami ne tik naujiesiems kinų turtuoliams, bet ir visiems žmonėms, kurie tik turi laiko patirti paslaptingą juslių simfoniją tradicinėje ceremonijoje.

Pasaulinėje arbatos rinkoje nuolat auga kiniškų rūšių paklausa. Savaime suprantama, stiebiasi ir kokybės aukštumų siekia šiuolaikiniai Kinijos ir Taivanio arbatos gamintojai.

Panašu, kad artimoje ateityje kinų arbatos tradicijos laukia renesansas ir naujas klestėjimas.

Liudas Kauneckas

Naujausi komentarai
2011-07-24, 23:17
Tik kad niekas normaliai nepaaiskina kaip plikyti ta PU ERH arbata.Vieni rekomenduoja kad ji tinkama 4 kartams,kiti raso kad palikta ilgesniam laikui jau nuodinga. Tai kaip istikruju yra?
Mingius
2010-03-19, 10:51
Rimtai geras straipsnis, nors anksciau nesidomejau tokiais dalykais :)
fainas
2010-03-18, 22:25
geras straipsnis :) pirksiu PU-ER :)
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai