Einam pasivaikščiot! Kiek kalorijų sudegina mūsų kasdienė veikla?

Shutterstock nuotr.

Dažnas mūsų skaičiuoja ne tik kalorijas, kurias suvartojame per dieną, bet ir tas, kurias išeikvojame. Dirbantiems sėdimą darbą – tai rimtas iššūkis. Visa diena, praleista biure, tikrai neprideda aktyvumo mums. Bet yra mažų kasdienių triukų, kurie tas kalorijas padeda deginti. Šį kartą dėmesys krypsta į vaikščiojimą – tai, ką darome kasdien, bet tikrai galėtumėme daryti aktyviau. Kiek kalorijų sudegina, regis, kasdienė mūsų veikla?

Kalorijų deginimas vykstant į darbą/universitetą automobiliu – misija įmanoma


Visiškai atsisakyti automobilio šiandien turbūt ne daug kam pavyktų. Po darbo neretai dar reikia ir vaiką pasiimti iš darželio ar sustoti maisto prekių parduotuvėje. Tačiau visuomet yra galimybė vaikščioti daugiau! Nebijokite automobilio palikti tolimesnėje aikštelėje – galbūt tai tik 25 žingsniais toliau, bet per dieną jau visas 50, o jeigu dar kelyje ir kalnelis pasitaiko – išvis šauni mintis.

Kalorijas deginkite darbe

Yra daugybė skirtingų formulių – ir sudėtingų, ir paprastesnių – kaip apskaičiuoti sudegančias kalorijas. Pavyzdžiui, vaikštant vidutiniu tempu, 70-80 kg sveriantis žmogus per 15 min. sudegina 65 kalorijas, greitu tempu – 120 kalorijų, o lipimas laiptais per tą patį laiką sudegina 155 kalorijas. Tad paskaičiuokite, jeigu darbo metu eitumėte iki tolimesnio spausdintuvo, tualeto ar tiesiog nuneštumėte dokumentus kolegai pats (užuot raginę ateiti juos) – pamažu „sudegintumėte“ galbūt ir popietinį desertą.

Vaikščiok ir pramogauk kartu

Pripažinkime, darbo dienomis, jeigu nelankome sporto klubo ar kitų aktyvių treniruočių, tikrai sudėtinga sudeginti daug kalorijų. Tad naudokitės proga ir, pagal galimybes, savaitgaliais dalyvaukite pėsčiųjų žygiuose. Pavyzdžiui, šį šeštadienį puiki proga išnaudoti planuojamą saulutės pasirodymą ir traukti į žygį Nemuno kilpomis. Kurio metu galite sudeginti iki 2500 kalorijų! Žinoma, viskas priklauso nuo to, kiek kilometrų eisite, kaip greitai ir koks jūsų svoris.

Kad žygis netaptų kančia

Jeigu prisiruošėte ilgesniam žygiui pėsčiomis – labai svarbu tinkamai jam pasiruošti. Jau iš vakaro gerkite daugiau vandens, venkite riebaus maisto. Ryte rinkitės taip pat lengvą maistą, puikiausiai tiks pilno grūdo greitai paruošiamos avižinės košės, kurios praturtins jūsų organizmą energijos pliūpsniu ir palaikys sotumo jausmą ilgesnį laiko tarpą. Nepamirškite ir vandens - žygių po visą Lietuvą organizatoriai „TrenkTuras“ rekomenduoja žygiuojant 50 km atstumą reikėtų išgerti ne mažiau kaip 3 l vandens. Žinoma, labai svarbu tinkama avalynė ir net kojinės! Tad pasiruoškite ir pirmyn – judėjimas tikrai ne tik padės sunaikinti kalorijas, bet ir pridės žvalumo bei nuotaikos!

Kiek kalorijų sudegina kasdienė veikla (~75 kg sveriančiam žmogui)?

  • Jeigu į parduotuvę, esančią už 250 metrų nueiname ir sugrįžtame per 5 minutes – sudeginame 29 kalorijas
  • Jeigu 15 minučių aktyviai vaikštome su augintiniu lauke galime sudeginti 120 kalorijų
  • Jeigu kasdien sparčiau laipiojant laiptais praleidžiate 15 min – sudeginate 155 kalorijas
  • Jeigu vidutiniu tempu eisite į darbą/treniruotę/universitetą, per 30 min sudeginsite 127 kalorijas
  • 15 km žygio metu sudeginsite apie 765 kalorijas
  • 25 km žygio metu sudeginsite apie 1140 kalorijų
  • 40 km žygio metu sudeginsite apie 1650 kalorijų
  • 65 km žygio metu sudeginsite apie 2500 kalorijų!

Galite pasinaudoti šia internetine programėle ir suskaičiuoti tikslesnį sudegintų kalorijų skaičių.

kalorijos, kiek kalorijų sudeginama einant laiptais, kiek kalorijų sudeginama vaikštant, vaikščiojimas

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai