Now Reading
Naujas senas kilimas: naudingos valymo gudrybės

Naujas senas kilimas: naudingos valymo gudrybės

Naujas senas kilimas: naudingos valymo gudrybės

Shutterstock nuotr.

Ilgaplaukiai, pūkuoti, lygūs, įvairiaspalviai ir smarkiai raštuoti – kilimų būna įvairių ir visus anksčiau ar vėliau tenka gelbėti nuo vienokių ar kitokių dėmių. Vieni valomi lengviau, kiti sunkiau. Kiekvieną kilimą prieš valant patariama uoliai išsiurbti. Žinoma, geriausia kilimus patikėti į profesionalių valytojų rankas. Tiems, kurie patys nusprendė paplušėti, reikia apsišarvuoti kantrybe ir tinkamomis priemonėmis.

Kilimus galima išvalyti ir nenaudojant cheminių valiklių. Gerai dėmes šalina ir paprastas gazuotas vanduo, sumaišytas su soda. Svarbiausia, ką reikia žinoti, valant dėmę – valymo kryptis. Šluostės negalima trinti į dėmės šonus, nes taip dėmė gali tik išplisti. Geriausia valyti paplekšnojamaisiais judesiais. Taip pat svarbu, kad šluostė būtų nespalvota ir nesugadintų kilimo. Mat nuo valymo skysčių šluostė ant audinio gali palikti ir savo spalvą. Per daug sušlapinti valymo skepetos negalima, mat per didelis vandens kiekis gali palikti ir savo džiūvimo ar „nubėgimo“ dėmes.

Jeigu kilimas suteptas skysčiu, reikia kuo skubiau nusausinti dėmės vietą, tiesiog sugerti skystį, šluostės nesukant į šonus, o kaip tik judėti nuo dėmės kraštų į vidurį. Rašalo dėmes geriausiai įveikia actas arba tirpalas su alkoholiu. Vyno dėmes geriausiai įveiks actas. Jį reikėtų lygiomis dalimis skiesti su vandeniu ir apipurkšti dėmę. Po 10-15 min. dėmę nuvalyti šiltu vandeniu ir šluoste. Kita efektyvi naminė priemonė įveikti dėmes kiliminėje dangoje – soda arba kukurūzų krakmolas. Tačiau tokį mišinį svarbu gerai išsiurbliuoti, kai dėmė bus sugerta.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Kiek neįprasta, bet itin efektyvi priemonė dėmėms naikinti yra skutimosi kremas. Tai yra veiksminga priemonė įvairių tipų dėmėms šalinti. Ant dėmės užtepę skutimosi kremo, palikite jį pusvalandžiui. Paskui, netrindami šluoste, išvalykite kremą iš kilimo.

Riebalų dėmes geriausiai šalina indų ploviklis, tačiau jas valant, geriausia neuždelsti. Visgi jeigu dėmės ant kiliminės dangos jau įsisenėjusios, geriausia nebandyti jų įveikti patiems, o kreiptis į specialistus. Jų darbas taip pat bus efektyvesnis, jei žinosite ir dėmės kilmę. Specialistų išvalytas kilimas ne tik atrodys kaip naujas, bet ir kvepės. Mat specialiosios technologijos naikina ir nemalonų kvapą.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top