Lietuvių skalikų augintojų sąjungą su jubiliejumi sveikins iki Juodosios jūros nukeliavęs šuo Alšis

Lietuvių skalikas, kinologija.lt nuotr.

Rugpjūčio 26 dieną, Pakruojo dvare, puoselėjančiame medžioklės ir žirgininkystės tradicijas, bus galima išvysti ne tik rekordinę Lietuvos pasididžiavimo – Lietuvių skalikų – parodą, tačiau susitikti ir išskirtinę kompaniją, keliavusią iki pačios Juodosios jūros pakartoti Vytauto Didžiojo žygio – legendinius žemaitukus ir net patį šunį Alšį!


Šunelis Alšis

Medžioklės ir aristokratiškos kultūros mylėtojai nuo seno Lietuvoje gali didžiuotis dviem dalykais – Lietuvių skalikais ir ištvermingaisiais žemaitukais. Dvaras ir skalikai – nuo seno neatskiriamas derinys, nes turėti dvare skalikų didikui būdavo didelė garbė, o pomėgis medžioti su jais buvo perimtas iš tolimosios Prancūzijos, turinčios gilias tokios medžioklės tradicijas. Kalbant apie kitą lietuvių pasididžiavimą – žemaitukus, Pakruojo dvare gyvena būtent tie arkliai, kurie prieš 7 metus, dar 2010 metais, žygiavo atsigerti vandens iš Juodosios jūros, kartojant XIV a. Vytauto Didžiojo žygį. Ir ne veltui juos vadiname ištvermingaisiais – jie per 40 dienų nukeliavo net 2000 kilometrų! Prie jų Ukrainoje prisijungė ir šuo, vėliau pavadintas Alšiu, kuris įveikęs tokį kelią galiausiai apsigyveno Lietuvoje, už keliolikos kilometrų nuo Pakruojo dvaro. Šį savaitgalį jis sugrįžta dvaran priminti apie savo nepaprastą istoriją ir pasveikinti Lietuvių skalikų su jubiliejumi.


Lietuvių skalikai, skalikas.lt nuotr.

Tokio gausaus Lietuvių skalikų būrio, koks dalyvaus parodoje, minint Lietuvių skalikų augintojų sąjungos dešimtmetį, dvaras sulauks pirmą sykį. „Dešimtmečio paminėjimui pavyko surinkti net rekordinį parodos dalyvių skaičių – užsiregistravo net 60 skalikų“, - pasidžiaugė pats LSAS (Lietuvos skalikų augintojų sąjungos) prezidentas Ričardas Barzdenis. Parodos metu susirinkusiems bus atskleistos geriausios veislės savybės bei bruožai, bus galima sužinoti daugiau apie lietuvišką medžioklę bei savo akimis išvysti šių keturkojų uoslės stiprumą sekant kraujo pėdsaku.


M. Mikulėno nuotr.

Pakruojo dvaras – didžiausias Lietuvoje išlikęs dvaro kompleksas, kuriame lankytojai tampa XIX a. pab. dvaro gyventojais, iškalbingoje ir kūrybingoje atmosferoje išgyvenantys dvariškus užsiėmimus ir akimirkas.


Lietuvių skalikai


Lietuvių skalikas, kinologija.lt nuotr.


Raiteliai


Šuo Alšis, Nijolės Reškevičienės nuotr.

lietuviška šunų veislė, lietuvių skalikai, Pakruojis, Pakruojo dvaras, šuo Alšis, žemaitukai

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai