Keliautojos iš D. Britanijos įspūdžiai Ilzenbergo dvare: norėtume lesinti vištas

Į Rokiškio r. įsikūrusį Ilzenbergo dvarą užsieniečius paprastai atveža dvarvietę parodyti norintys lietuviai, o kartais ir patys svetimtaučiai ieško istorijos pramintų takų. Ilzenbergo dvare bei ūkyje apsilankė netikėti svečiai – Didžiosios Britanijos ryšių su visuomene ir konsultacijų įmonės „Maximum Exposure PR“ atstovai, įvertinę dvarvietę užsienietiškame kontekste ir negailėję patarimų, kaip pritraukti dar daugiau turistų. Ką praverstų žinoti kiekvieno kaimo turizmo savininkui?

Išvaikščiojusi dvaro bei ūkio teritoriją minėtosios įmonės vadovė, verslininkė, žurnalistė Sophie Ibbotson kaip vieną didžiausių privalumų įvardijo natūralios gamtos grožį. Štai prieš keletą metų D. Britanijoje paskelbta statistika atskleidė, jog potraukis gamtiškoms vietovėms yra padidėjęs dvigubai – britai veržiasi bent vieną naktį savaitėje praleisti atokiau nuo miesto, kartu su giminėmis ar draugais.

Gamta – poilsio sinonimas

„Kaimo turizmo gerbėjus neabejotinai traukia užmiesčio ramybė, galimybė leistis į ilgus pasivaikščiojimus žalumos apsuptyje bei noras pailsėti, pakeitus įprastą aplinką. Keliautojams patinka apsistoti ten, kur patrauklu ir patogu, yra geras aptarnavimas“, – patirtimi dalijosi S. Ibbotson. Ekspertė pridūrė, kad keliukai, skirti leistis į ilgus žygius gamtiškoje teritorijoje: bėgioti, klajoti, eiti su lazdomis ar lipti į kalvas – yra didelis privalumas.

Anot keliautojos, aplankyti tam tikrą objektą taip pat skatina jo autentiškumas, sąsajos su istorija, paveldu. Daugiau nei prieš pusę amžiaus Ilzenbergo dvarą įkūrė Livonijos ordino riteris Berndtas von Kersenbrockas. 35 dvarvietės statiniai yra išlikę iki šiol – apie dešimtmetį intensyviai rekonstruojami pastatai bei juos supanti aplinka palikti autentiški.

„Svarbu, kad gyvenimo sąlygos kaimo turizmo vietovėje būtų aukšto lygio. Be to, jei teritorijoje yra pirtis, galima pagalvoti ir apie SPA paslaugas svečiams su natūraliais, gamtiškais produktais“, – patarė S. Ibbotson.

Atrakcija – vištos ir karvės

Ilzenbergo dvaras – vienintelis Baltijos šalyse, siekiantis biodinaminio ūkio statuso. Tai reiškia, kad dvaro ūkyje auginami bei gaminami maisto produktai, laisvai ganosi galvijai. Tačiau britų keliautojai pasigedo galimybės su augintiniais „susipažinti“ iš arti.

„D. Britanijoje panašūs ūkiai suteiktų svečiams galimybę iš arčiau susipažinti su naminiais gyvūnais ir pasiūlytų galimybę prisidėti prie kasdienių užduočių ūkyje: pavyzdžiui, palesinti vištas, pašerti karves, paglostyti veršelius... Apie tai derėtų pagalvoti“, – sakė S. Ibbotson.

Ekspertės teigimu, vietiniams šalies dvarams trūksta tiesioginio transporto, kuris galėtų atvežti svečius iš didžiųjų miestų; retai kur yra ir WiFi. Britus taip pat traukia galimybė įsigyti kažką unikalaus; juos masina natūralūs vandens telkiniai, iki horizonto nusidriekiantys vaizdai, mažiau išpuoselėtos turistinės erdvės, galimybė pasportuoti. Galiausiai, specialistės teigimu, svečių iš užsienio labui derėtų pagalvoti ir apie angliškai kalbančių darbuotojų įdarbinimą.

„Maximum Exposure“ rengia su kelionėmis susijusius straipsnius laikraščiams bei žurnalams. Įmonė priklauso S. Ibbotson – verslininkei, rašytojai ir laukinės gamtos mylėtojai. S. Ibbotson rašo į „Bradt Travel Guides“ (tai – patys pirmieji žurnalai, kuriuose pradėtos aprašyti mažiau žinomos, išskirtinės, lankytinos pasaulio vietos), yra viešėjusi daugybėje pasaulio šalių – nuo Afganistano iki Sudano. Objektus „Maximum Exposure“ atstovai paprastai renkasi atsižvelgdami į keliones užsisakančių klientų poreikius ir žurnalų redaktorių norus.
 

Ilzenbergas, Ilzenbergo dvaras, kelionės, kelionės po Lietuvą, Lietuvos dvarai, Sophie Ibbotson

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai