Prestižinę stažuotę Japonijoje laimėjęs studentas: „Viską, ką išmoksiu, norėsiu pritaikyti Lietuvoje“

Kauno technologijos universiteto (KTU) studentas Augustas Žaltauskas tapo vienu iš 40-ies europiečių, kuriems nusišypsojo sėkmė po studijų atlikti praktiką Japonijoje. Į tarptautinę telekomunikacijų korporaciją rugsėjį išvykstantis vaikinas stažuotei buvo atrinktas iš daugiau nei 1 000 programos „Vulcanus in Japan“ konkurso dalyvių.

Žaltauskas teigia, jog sėkmę konkurse lėmė tai, jog sutapo jo ir įmonių Japonijoje lūkesčiai. Jaunasis robotikos specialistas tikisi praktikos metu ne tik pritaikyti studijose įgytas žinias ir įgūdžius, bet ir praplėsti savo akiratį.

„Noriu pažinti kitokią darbo kultūrą, pažiūrėti į savo profesiją iš kitos perspektyvos, apsispręsti, kuria linkme toliau vystyti savo karjerą. Šiuo metu planuoju pasibaigus programai grįžti į Lietuvą ir pritaikyti viską, ką išmoksiu, Lietuvos darbo rinkoje. Tiesa, neatmetu galimybės, kad per metus mano požiūris gali pasikeisti“, – sako A. Žaltauskas.

Stažuotę laimi ne pirmas KTU studentas

„Sutikau žmonių, kurie mane įkvėpė, pažinau Japoniją, o dirbdama tarptautinėje korporacijoje padėjau tvirtus pagrindus savo karjerai...“, „didžiuojuosi tuo, kad teko dirbti „Hitachi“, ir bendrovės darbuotojai mane priėmė kaip savą...“, „išmokau japonų kalbą ir gavau ypač naudingų žinių apie tos šalies kultūrą“... – įspūdžiais dalinasi „Vulcanus in Japan“ dalyviai, prie kurių netrukus prisidės A. Žaltauskas.

Beje KTU šioje programoje dalyvauja nuo 2004-ųjų ir Augustas yra jau aštuntas Universiteto studentas, pakviestas praktikai į Japoniją.

„Kai išgirdau apie galimybę praleisti metus Japonijoje, ji mane tiesiog sužavėjo. Pradėjau domėtis programa, skaityti buvusių dalyvių atsiliepimus, konsultuotis apie Japoniją su joje buvusiais draugais. Kuo daugiau skaičiau, tuo labiau supratau, kad negaliu praleisti šios galimybės“, – pasakojo Augustas.

Jauno specialisto manymu, sėkmę atrankoje lėmė draugų parama, dėstytojo atsiliepimas ir jo paties motyvacija.

Keliauja pasirengęs iššūkiams

Japonija – tolima ir egzotiška šalis, daugelis apie keliones į ją gali tik pasvajoti. Apipinta mitais, susijusiais su ypatinga darbo kultūra, hobiais, aprangos stiliumi ir maistu, ji traukia ne vieno keliautojo žvilgsnį.

„Japonijoje nesu lankęsis ir su japonų kultūra esu susidūręs tik renginiuose bei bendraudamas su japonais. Tačiau, kokia kelionė be iššūkių?“, – šypsosi A. Žaltauskas.

Jis jau pradėjo savarankiškai mokytis japonų kalbos, ir tikisi, kad tai padės kasdienėse situacijose. KTU absolventas mano, jog su didžiausiais iššūkiais jam gali tekti susidurti darbe.

„Darbo aplinkoje japonai garsėja savo punktualumu, preciziškumu ir griežtu taisyklių laikymųsi. Manau, kad gali būti sudėtinga perprasti jų darbo etiką ir įprasti jos laikytis“, – teigia vaikinas.

Tačiau, Augusto teigimu, iššūkiai ne gąsdina, o motyvuoja: „Mane įkvepia galimybė tobulėti savo srityje ir įgauti naujų žinių, dirbant visai kitokioje darbo aplinkoje. Taip pat, visada yra nuostabu susipažinti su naujais žmonėmis, pažinti juos tiek darbo, tiek laisvalaikio metu. Be to, negaliu nesvajoti apie galimybę pakeliauti po šią nuostabią šalį bei suprasti japonų kultūrą ir tradicijas“.

Mokoma ne tik specialybės, bet ir kultūros bei kalbos

Rugsėjį metams į Tekančios saulės šalį išvykstantis Augustas yra pasiryžęs pažinti Japoniją iš vidaus: „Laisvalaikiu esu sau pasižadėjęs pažinti ir įsigilinti į šią kultūrą, susipažinti su vietiniais žmonėmis ir pakeliauti po šalį“.

Šis studento tikslas greičiausiai išsipildys – atrinktieji „Vulcanus in Japan“ dalyviai (kasmet apie 40 iš įvairių Europos šalių) ne tik atlieka 8 mėnesių trukmės stažuotę japonų įmonėje, bet ir lanko kursus, kuriuose susipažįsta su japonų kultūra ir išmoksta japonų kalbos (4 mėnesių intensyvūs kursai).

„Vulcanus in Japan“ – pramonei skirta stažuočių programa Europos Sąjungos studentams – veikia jau 20-tus metus. Jos pagrindinis tikslas yra skatinti bendradarbiavimą tarp Europos ir Japonijos pramonės įmonių.

Atrinktiems studentams skiriama 1 900 000 Japonijos jenų stipendija, kuri padengia kelionės ir pragyvenimo išlaidas. Taip pat suteikiama nemokama gyvenamoji vieta. Daugiau detalios informacijos galima rasti oficialiame programos puslapyje. Taip pat jos gali suteikti KTU Tarptautiškumo plėtros departamento darbuotojai.

mokslas, praktika užsienyje, stažuotė Japonijoje, Vulcanus in Japan

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai