500 m. menančiame dvare – išskirtinis A. Mamontovo koncertas

Rugsėjo 3 d. Rokiškio rajone, prie sienos su Latvija įsikūrusiame Ilzenbergo dvare išskirtinį koncertą surengs vienas žinomiausių šalies atlikėjų – Andrius Mamontovas. A. Mamontovo koncertas bus pirmasis tokio masto kultūrinis renginys regione: planuojama, kad šventėje dalyvaus apie 2 tūkst. žmonių iš aplinkinių miestelių, miestų ir visos Lietuvos.

Išskirtinė šventė vyks Ilzenbergo parko estradoje, įrengtoje per penkerius intensyvios dvarvietės rekonstrukcijos metus. 15 ha užimančio parko estradą supa tvenkiniai, jaunas sodas ir aukštų medžių laja. Pusę tūkstantmečio menantis Ilzenbergo dvaras kaip renginio vieta pasirinktas neatsitiktinai.

Dvaras – kultūros židinys

Lietuvos dvaruose kadaise gyveno kilmingos šeimos, juose klestėjo kultūrinės tradicijos. Dvarai buvo šviesos ir kultūros simbolis, po truputį sunykęs dėl istorinių priežasčių. Nors šimtmečius menantys statiniai ilgainiui buvo apleisti, nūdien, dažniausiai – privačių asmenų iniciatyva, siekiama sugrįžti prie primirštų tradicijų, šalies dvarus prikeliant naujam gyvenimui.

„Siekiame, kad Ilzenbergo dvaras taptų regiono traukos centru, žavinčiu atvykusius žmones iš Lietuvos ir kitų kraštų. Dvare nuolat rengiame ekskursijas, ūkio produktų degustacijas, prieš rūmus jau pastatyta graži skulptūra „Angelų medis“. Šiuo metu tęsiamas kitų skulptūrų kūrimas – iki Lietuvos šimtmečio minėjimo siekiama parke įkurdinti dar dešimt skulptūrų. Stengsimės, kad aukšto meninio lygio renginiai, kaip kad A. Mamontovo koncertas, ateityje vyktų nuolat“, – sakė Ilzenbergo dvaro vietininkas Gintaras Bingelis.

Koncertas žymės puošnių dvaro rūmų atidarymą

A. Mamontovo koncertas sutampa ir su dvaro rūmų atidarymu. Kadaise tokiuose rūmuose darniai sugyveno ūkio administravimas su kultūriniu gyvenimu – muzikos ir poezijos vakarais, tapybos bei meno kūrinių pristatymais.

„Dviejų aukštų dvaro rūmai – tai XIXa. vėlyvojo klasicizmo architektūros statinys su XVIII a. rūsiais, kurie – seniausia išlikusi rūmų dalis. Pirmasis rūmų aukštas atnaujinamas su visa derama prabanga, interjeras dekoruojamas XIX a. būdingais sienų, lubų papuošimais, sietynais. Jame įrengiama puošni didžioji menė, valgomasis su šalia esančia virtuve, dvaro biblioteka, apartamentai svečiams. Antrame aukšte, mansardoje, – konferencijų salė, turinti didelį balkoną su gražiu vaizdu į dvarvietę ir miegamieji kambariai stovykloms“, – vardijo G. Bingelis.

Pasak Ilzenbergo dvaro vietininko, dvaro rūmai bus naudojami visus metus: juose vyks vaikų ir sveiką gyvenimo būdą puoselėjančių žmonių stovyklos, privatūs bei oficialūs renginiai.

Kultūringas požiūris į gyvenimą

G. Bingelio teigimu, senovinio dvaro ir jaunatviška dvasia spinduliuojančios muzikos sąjunga gali atrodyti neįprastai, tačiau dvaro ir A. Mamontovo teigiamos vertybės sutampa.

Muzikantas viešai pasisako už sveiką gyvenseną ir kultūros puoselėjimą. Ilzenbergo dvarvietėje vyraujančios nuostatos yra tapačios: svarbiausia – kokybiškas renginio turinys, todėl alkoholiu koncerto metu prekiaujama nebus.

A. Mamontovas yra ne kartą apdovanotas ne tik už pasiekimus muzikoje, bet ir už nuopelnus šaliai. Už pilietinį aktyvumą 2010 m. atlikėjas gavo Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medalį, 2011 m. jam buvo įteikta Šv. Kristoforo statulėlė, o 2013 m. – ordinas už santarvės puoselėjimą.

Išskirtinis A. Mamontovo koncertas vyks naujai sutvarkytos Ilzenbergo dvarvietės lauko estradoje, rugsėjo 3 d., sekmadienį. Renginio, skirto Meilės, Harmonijos ir Dvariškumo kaimiškoje vietovėje puoselėjimui, pradžia – 18 val.

Andriaus Mamontovo koncertas, Ilzenbergo dvaras

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai