Suvienijo jėgas dėl saugesnių festivalių

Shutterstock nuotr.

Kasmet Lietuvoje muzikos festivaliuose apsilanko apie 60 000 - 80 000 žmonių. Siekiant šviesti visuomenę ir prisidėti prie festivalių svečių sąmoningumo trijuose muzikos festivaliuose bus įgyvendinama užsienio šalyse taikoma ir pasiteisinusi edukacinė iniciatyva. Festivaliuose „Sūpynės“, „Yaga“ ir „Loftas fest“ bus įrengtos palapinės „Saugi erdvė“, kuriose visą parą renginių dalyviams bus teikiama informacija apie psichoaktyviųjų medžiagų poveikį ir jų vartojimo pasekmes, lytiškai plintančias ligas, vyks diskusijos, vairavimo apsvaigus prevencija, suteikiamos konsultacijos ir profesionali psichologinė pagalba, vyks edukacinių klipų peržiūra apie pirmąją pagalbą, savo blaivumą bus galima pasitikrinti alkotesteriais.

„Lietuvoje diegiame užsienyje taikomas praktikas, kurios didina festivalio dalyvių savimonę ir skatina žmones prisiimti pilną atsakomybę už save ir už šalia esančius draugus. Šis tikslas yra svarbus ne tik valstybės institucijoms ir nevyriausybinėms organizacijoms, bet ir verslui. Visi suvienijome jėgas tam, kad muzikos festivaliai būtų saugi muzikos mylėtojų erdvė ir kartu prisidėtų prie atsakingos, informuotos visuomenės auginimo“, – sako Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) direktorė Inga Juozapavičienė.

Tokios analogiškos iniciatyvos, kaip „Saugi erdvė“, jau kurį laiką veikia muzikos festivaliuose Europoje, Kanadoje bei JAV. Birželio 6 dieną vykstančioje NTAKD surengtoje tarptautinėje konferencijoje „Narkotikų vartojimas Lietuvos naktinio gyvenimo aplinkoje: pavojai ir sprendimai” dalyvauja prevencijos ekspertė Jacqueline Krouwel-Jellinek. Ji atstovauja nuo 2015 metų Olandijoje veikiančią iniciatyvą „Celebrate Safe”, kuri per metus įgyvendinama virš 200 muzikos festivalių ir renginių Olandijoje. Dalindamasi patirtimi prevencijos ekspertė teigia, kad sėkmingam edukacinės iniciatyvos įgyvendinimui reikalingas bendradarbiavimas tarp skirtingų sektorių ir bendras interesas: šviesti visuomenę. Olandijoje „Celebrate Safe“ apima visą temų spektrą: psichoaktyviųjų medžiagų poveikį ir rizikas, narkotinių medžiagų kokybės tyrimus, saugesnių lytinių santykių, nudegimų saulėje, dehidratacijos prevenciją ir pan. „Jei norite būti išgirsti, būtina su festivalio dalyviais kalbėti jų kalba, pozityviai. Svarbu, kad jie galėtų pasitikėti mumis, užduoti klausimus, drąsiai kreiptųsi profesionalios pagalbos” – teigia J. Krouwel – Jellinek.

Praėjusiais metais festivalyje „Yaga“ išbandyta edukacinė iniciatyva plečiasi ir šiais metais vyks jau trijuose festivaliuose. Festivalių rengėjų nuomone, švietimas ir suteikta aktuali informacija bei konsultacijos gali padėti pasiekti žmones ir daryti įtaką jų sprendimams dėl vartojimo. Iniciatyvos organizatorių teigimu, „Saugios erdvės“ palapinės galėtų būti visose muzikos renginiuose Lietuvoje, nes sulaukia didelio festivalio dalyvių susidomėjimo.

„Atsakinga visuomenė, visų pirma, yra informuota visuomenė, kuri geba savarankiškai priimti sprendimus. Rengdami festivalį norime, kad skirtingų profesijų, amžiaus, pomėgių žmones suburtų muzika ir festivalio nuotaika. Tikiu, kad būtent tokios priemonės, kaip „Saugi erdvė“ prisidės prie dalyvių saugumo ir savimonės, padės kitaip pažvelgti į muzikos festivalių kultūrą mūsų šalyje“, – teigia Milda Griežytė, festivalio „Sūpynės“ atstovė.

„Saugi erdvė“ edukacinę iniciatyvą įgyvendina Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas, Koalicija „Galiu gyventi“, Vilniaus priklausomybės ligų centras, ŽIV ir AIDS paveiktų moterų bei jų artimųjų asociacija „Demetra“, UAB „Alkotesteris“, Sveikatos apsaugos ministerijos Ekstremalių sveikatai situacijų centro Apsinuodijimų informacinis biuras ir Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos.

lytiškai plintančios ligos, muzikos festivaliai, narkotikų vartojimas muzikos festivaliuose, saugi erdvė

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai