Now Reading
Kasdieniai dalykai, kuriuos žmonėms palengvino interneto atsiradimas

Kasdieniai dalykai, kuriuos žmonėms palengvino interneto atsiradimas

Kasdieniai dalykai

Shutterstock nuotr.

Šiuolaikiniam žmogui sunku įsivaizduoti gyvenimą be interneto – dažnas esame įpratę juo naudotis nuolat. Ar kada susimąstėte, kodėl internetas yra vienas svarbiausių šiuolaikinės visuomenės įrankių ir kaip jis pakeitė mūsų kasdienybę?

Informacijos paieška

Pasinerkime į praeitį… Ar dar prisimenate vieną populiarų intelektinį televizijos žaidimą, kuriame, nežinant tikslaus atsakymo, buvo galima prašyti salės pagalbos, paskambinti draugui arba… informacijos ieškoti enciklopedijoje? Šiandien būtų sunku įsivaizduoti situaciją, kuomet ieškodami atsakymo į mums rūpimą klausimą iš spintos trauktumėme sunkią knygą, o interneto amžiuje gimusiems vaikams popierinės enciklopedijos koncepcija, matyt, sukelia šypseną.

Internetas labai palengvino gebėjimą rasti ir kaupti informaciją. Atsakymai į pačius sudėtingiausius, įvairiausias sferas apimančius, net ir geriausią atmintį turinčiam žmogui neįveikiamus klausimus bei žinių klodus pasiekiami vos keliais klavišų spustelėjimais. Tiesa, iškyla kita problema – internetu bei jame esančia informacija reikia mokėti naudotis, gebėti ją vertinti kritiškai. Juk toli gražu ne kiekvieną šaltinį galima pavadinti patikimu…

Mokslas ir savišvieta

Vos prieš kelis dešimtmečius išsilavinimas bei išprusimas buvo tik pačių gabiausių ir turtingiausių prerogatyva. Kompiuteris ir internetas suteikia galimybę šviestis ir tobulėti nuolat, visur ir visada, kiekvienam, net ir neturinčiam išteklių.

Internete gausu nemokamų (ar pigiai kainuojančių) kursų, specializuotų programų, mokomųjų vaizdo siužetų. Pasinaudodami internetu galime save visapusiškai tobulinti – mokytis užsienio kalbų, išmokti siūti ar sumeistrauti stalą, išgirsti gerbiamiausių mokslininkų paskaitas, stebėti pasaulinio lygio konferencijas realiuoju laiku.

Darbas

Retas darbe apsieiname be interneto – jis naudojamas greitai ir patogiai tarpusavio komunikacijai, dalinimuisi įvairiais dokumentais, keletui darbuotojų pasiekiamos apskaitos vedimui. Nemenka dalis profesijų atsirado interneto dėka – programuotojai ir dizaineriai kuria interneto svetaines, žaidimus bei aplikacijas, internetinių portalų žurnalistai ir redaktoriai uoliai dalinasi pačiomis aktualiausiomis naujienomis, internetinių parduotuvių direktoriai savo klientams suteikia galimybę apsipirkti ypač patogiai.

Internetas taip pat pakeitė mūsų supratimą apie darbo vietą. Šiandien daugeliui visai nebūtina skubėti į ofisą – juo gali tapti patogi svetainės sofa ar šiltas paplūdimio smėlis ir fone ošianti jūra… Tereikia ant kelių pasidėti kompiuterį ir „pagauti“ interneto ryšį.

Finansų valdymas

Mokesčių ir sąskaitų už įvairias paslaugas apmokėjimas, pajamų ir turto deklaravimas, pavedimai, atlyginimo gavimas, net kreditas internetu yra visų pinigų turinčių žmonių kasdienybė. Internetinis finansų valdymas sutaupo labai daug laiko, kurį tektų iššvaistyti stoviniuojant eilėje banke.

„Internetiniai pinigai“ leidžia jaustis saugiai – juk pametę banko kortelę ją galime per akimirką užblokuoti, o štai iš kišenės iškritus popierinei kupiūrai su ja, matyt, teks atsisveikinti.

Buitis

Šiuolaikinių žmonių gyvenimo tempas labai greitas, o laikas – didžiausia vertybė, tad šloviname jį taupančius įrankius! Internetas suteikia galimybę apsipirkti nuo galvos iki kojų – dažnas internetu užsisako ne tik drabužius, kosmetiką, techniką, bet ir kasdienius maisto produktus.

Susidūrę su buityje iškilusia problema galime rasti greitą konsultaciją internete – jame tikrai bus mokomasis filmukas apie vandens filtro keitimą, rasite ir patarimų, kaip iš drabužių išvalyti vyno dėmes, iš daržo „iškraustyti“ šliužus ar ką gaminti vakarienei.

Santykiai

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Internetas transformavo ne tik mūsų darbą, aplinką, buitį ir laisvalaikį, bet ir santykius su kitais žmonėmis. Socialiniai tinklai suteikia galimybę palaikyti ryšį su labai dideliu ratu žmonių, pažinčių portalai leidžia ne tik susipažinti su bendraminčiais, bet dažnam net ir padeda atrasti gyvenimo meilę, o norėdami tiesiog paplepėti galime valandų valandomis tūnoti forumuose…

Tiesa, psichologai teigia, kad norėdami palaikyti normalią psichinę sveikatą bei stabilią emocinę būklę, neturėtumėme pasikliauti tik internetu. Žmogui svarbus ir gyvas bendravimas, galimybė išgirti artimojo balsą, pajusti jo prisilietimą ar apkabinimą.

Pramogos ir laisvalaikis

Internetiniai žaidimai, pramogų portalai, nesibaigiančios gražiausių ir mieliausių nuotraukų galerijos ar įdomių faktų paieška – tikri laiko vagys, tačiau tai labai praverčia lūkuriuojant eilėje, ilgo skrydžio ar važiavimo metu, o gal tiesiog norint valandėlę ištiesti kojas ir pailsėti naršant.

Planuodami savo laisvalaikį ar keliaudami taip pat įpratome kliautis internetu. Mielai remiamės kitų žmonių paliktais atsiliepimais ir rekomendacijomis, nekartojame jų jau padarytų klaidų ir nešvaistome pinigų bei laiko prastam maistui ar nuviliančiai pramogai.

„Multitaskingas“

Didžiausia dovana, kurią internetas įteikė šiuolaikiniam žmogui yra gebėjimas „multitaskinti“, t.y. atlikti keletą darbų vienu metu. Pažvelkite į savo monitorių – jame tikriausiai šviečia keli naršyklės langai. Vienu metu ir savo elektroninio pašto dėžutę stebime, ir ataskaitą pildome, ir naujas kelnes renkamės, ir vakarienę užsisakinėjame, ir likusią pusę straipsnio planuojame tuoj perskaityti…

Šiuolaikiniai žmonės labai veržlūs, aktyvūs, imlūs, žingeidūs, greiti, tad internetas yra jiems tobulai tinkantis įrankis. Tereikia prisiminti, kad tai tik įrankis ir neleisti jam tapti pagrindine gyvenimo dalimi. Juk kartais tiesiog būtina „atsijungti“ ir ramiai pasimėgauti saule, upės čiurlenimu ar maloniu pokalbiu…

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top