Pažintis su „Foals“: 10 būtinų išgirsti roko grupės dainų

Yannis Philippakis, „Foals“. Asmeninio archyvo nuotr.

Liepos 31-ąją į Vilnių atvykstanti viena svarbiausių šiandienos roko grupių britai „Foals“ per dvylikos metų karjerą sukūrė dainų-perlų, su kuriomis būtina susipažinti norint jų šou patirti pilna jėga. „Foals“ viešnagę Vilniuje pristatanti muzikos agentūra „8 Days A Week“ dalinasi savo rekomendacijomis.

Alternatyvų roką, „matematinį“ roką ir artimus žanrus jungiantys oksfordiečiai yra išleidę keturis vienas kitą gražiai papildančius albumus. Iš pradžių atrodę it dar viena „indie“ grupė iš Britanijos, „Foals“ aplenkė kolegas. Nuolat atsinaujindami ir žiūrėdami į ateitį šiandien jie yra britų roką simbolizuojanti grupė, grojanti didžiausių festivalių scenose.

Kaip nepasiklysti grupės albumuose ir kokias dainas būtina perklausyti, norint suprasti, kokia yra „Foals“ muzikos idėja? Koncerto organizatoriai dalinasi 10 dainų iš savo stovyklos.

„What Went Down“ (iš albumo „What Went Down“)

Titulinė naujausio grupės albumo daina, įkūnijanti visą šiandieninių „Foals“ galią. Muzikinis triumfas. Ypač kūrybiškas alternatyvios muzikos hitas, išlaikęs ankstyvąjį grupės skambesio dinamiškumą, bet sujungiantis jį su sprogstama roko energija. „Kai matau žmogų, matau liūtą“, – dainuoja šio kūrinio metu pas žiūrovus šokantis grupės vokalistas Yannis Philippakis. Kai matai Yannį ją atliekant, irgi matai liūtą.


 

„My Number“ (iš albumo „Holy Fire“)

Jeigu žodis „catchy“ būtų daina, tai būtų „My Number“. Šį kūrinį lengva pamėgti per pirmas penkias sekundes. Išsiskyrimo daina, kurią Yannis Philippakis parašė po to, kai jį paliko mergina. Daina įrodo, kad „Foals“ gali būti lengvi it vasaros vėjas ir verčiantys kojas nevalingai judėti. Įkvėpta funk'o tradicijos, 70-ųjų gitarų skambesio ir Curtiso Mayfieldo nuotaikos. Išleista 2013-aisiais, „My Number“ skambėjo visur nuo šokių aikštelių iki BBC reportažų iš Glastonberio festivalio (buvo titulinė laidos daina) ir kompiuterinio futbolo žaidimo „FIFA'14“ garso takelyje.


 

„Spanish Sahara“ (iš albumo „Total Life Forever“)

Ši daina jau yra klasika. Kaip melancholišką septynių minučių roko baladę paversti masiškai mylimu kūriniu? Duokit šį darbą „Foals“. Tai buvo pirmoji antrojo grupės albumo „Total Life Forever“ daina, nustebinusi gerbėjus ramiu, jautriu, subrendusiu skambesiu. Daugelis grupių „antrojo albumo sindromą“ išgyvena sunkiai. „Foals“, kiek pakeitę skambesį, kilstelėjo save į A lygą. Apie išgyventą traumą pasakojanti „Spanish Sahara“ tapo geriausia britų žurnalo NME metų daina. Ji taip pat buvo panaudota kompiuterinio žaidimo „Life is Strange“ garso takelyje ir turi puikų „Mount Kimbie“ remiksą. Kritikų ji laikoma naujųjų laikų britų roko himnu. Iki „Spanish Sahara“ „Foals“ buvo jūsų vakarėlių grupė. Po „Spanish Sahara“ jie tapo grupe, kurios klausote ir draugams išėjus.


 

„Hummer“ (į jokį albumą neįtrauktas singlas)

Garsiausia grupės daina iki jiems dar išleidžiant debiutinį albumą. „Matematiškas“ grojimas, hiperdinamika, žaismingumas, jaunatviškumas – tokia buvo grupės istorijos pradžia ir „Hummer“ ją tobulai įamžino. Šį kūrinį išgarsino jau pamirštas „Mypace“. Nenuostabu, kad dainą nusižiūrėjo Britanijoje kultiniu tapęs paauglių serialas „Skins“ – tokie kūriniai nesimėto. Vienas šio serialo epizodas buvo filmuojamas Lietuvoje ir jame vaidino lietuvių aktoriai. Įdomi detalė – specialiame 10 minučių epizode filmavosi ir visas „Foals“ penketas. Yannis Philippakis ir kompanija lig šiol groja „Hummer“ koncertuose, prisimindami savo paauglystę ir jos neišsižadėdami.


 

„Inhaler“ (iš albumo „Holy Fire“)

Daina, pasauliui pristačiusi naujus – sunkesnius, griaunamąją energiją sukaupusius „Foals“. Magiški akordai stulpelyje ir po jų ateinantis priedainis, pažadinantis iš miego net lavoną. Britų muzikos metraštininkai NME išrinko „Inhaler“ geriausia 2012-ųjų daina. Šis kūrinys padarė tai, ko nepavyksta daugeliui puikių Europos roko grupių – atvėrė duris ir į Amerikos topus, pakildamas į 20-ąją „Billboard“ alternatyvių dainų sąrašo vietą. Su dramatišku vaizdu, kurį režisavo Dave'as Ma. Esame 100 % tikri – jos priedainį šauks visi Kalnų parke.


 

„Black Gold“ (iš albumo „Total Life Forever“)

Jūs galbūt neįsiminėte „Black Gold“ taip, kaip kitų „Foals“ dainų, tačiau į ją verta įsiklausyti. Daug šansų, kad po ilgos pertraukos, ši daina gyvai nuskambės Vilniuje. 2017-ųjų koncertuose grupė nori sugroti dalį kūrinių, kuriuos buvo apleidę. „Black Gold“ yra vienas jų. „Tai visada buvo mano mėgstamiausia daina iš pirmų poros albumų. Grojome ją kelis kartus, kai pristatinėjome „Total Life Forever“. Bet dabar noriu atiduoti šiai dainai deramą pagarbą“, – prasitarė Yannis šią savaitę kalbėdamas britų radijui. „Black Gold“ – krautrokiška, matematiška septynių minučių kelionė, jau klasikinio „Foals“ skambesio pavyzdys.


 

„Late Night“ (iš albumo „Holy Fire“)

Meistriški „Foals“: paima dainą ir ją išaugina iki dangoraižio aukščio. Ne mažiau už muziką intriguoja Rumunijoje nufilmuotas dainos vaizdo klipas. Kol grupė groja scenoje, viešbučio svečiai išgyvena gyvenimo ciklą, nuo gimimo iki mirties. Klipą režisavo Nabilas Elderkinas, taip pat kūręs klipus grupei „Bon Iver“, Kanye West’ui, Frankui Ocean’ui. Dainą meistriškai remiksavo bosnių DJ’ėjus Solomun. Elektrifikuota jo „Late Night“ versija panaudota filme „Criminal“ su Ryanu Reynoldsu. Perklausytas virš 17 milijonų kartų, tai yra populiariausia „Foals“ daina „YouTube“.


 

„Mountain at My Gates“ (iš albumo „What Went Down“)

Britpop’iškiausias „Foals“ veidas. Arčiausiai populiariausios muzikos esantis „Foals“ kūrinys, neišduodantis grupės skambesio, o priešingai – atvėręs jį naujiems klausytojams Europoje ir Amerikoje. Daina pakilo iki 1-osios vietos JAV alternatyvios muzikos tope ir, jau tradiciškai, buvo panaudota „FIFA“ kompiuteriniame žaidime, 2016-ųjų versijoje. Kompanija „GoPro“ ir „Foals“ vieni pirmųjų pasaulyje panaudojo 360 laipsnių technologiją ir sukūrė puikų dainos video klipą.


 

„Cassius“ (iš albumo „Antidotes“)

Viena pirmųjų dainų, pasauliui pristačiusi „Foals“. Tai buvo visai kita grupė, nei matome dabar Jie grojo fank-pankiškai, vokalistas Yannis atrodė it „emo“ vaikas, o priedainyje gali išgirsti net pučiamuosius. Sunku patikėti, kur grupė nuėjo per 10 metų – tačiau „Cassius“ daugeliui gerbėjų visada išliks pirmąja „Foals“ meile ir turės vietą jų širdyse ir „Spotify“ grojaraščiuose. Daina gali skambėti paprastai, bet išties ji turi filosofinę potekstę. „Cassius“ simbolizuoja asmenybės susidvenijimą. Cassius Clay buvo pirmasis kultinio amerikiečių boksininko vardas prieš jam atsiverčiant į islamą ir tampant Mohammadu Ali. Šiandien „Foals“ „Cassius“ nebegroja, bet galbūt 2017-aisiais jie nuspręs koncertuose atgaivinti ir šią dainą. Pirštai sukryžiuoti.


 

„Two Steps Twice“ (iš albumo „Antidotes“)

Daina, kurią reikia išgirsti gyvai. Finalinis „Foals“ koncertų kūrinys, euforijos viršūnė, sukurta dar pirmajame grupės albume ir iki preciziškumo ištobulinta koncertuose. Momentas, po liepos 31-osios ilgai liksiantis Lietuvos gerbėjų atmintyje. Ji ir šiandien skamba novatoriškai. Štai kaip grupė pernai dainą atliko Redingo festivalyje Britanijoje:


 

Kokius „Foals“ kūrinius išskirtumėte jūs?

Daugiau: www.8dw.lt

foals, koncertai, muzika

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai