Didžėjus savo plokšteles dovanojo Lietuvai: vertė 3000 eur

Dainiaus Čėplos nuotr.

Maždaug 3000 eurų – tiek vertinama praeityje vieno garsiausių Lietuvos didžėjų, dabar verslininko, Šarūno Karaliaus (DJ Karalius) 800 plokštelių kolekcija, kurią jis padovanojo M. Mažvydo bibliotekos Muzikos skyriui. Tai nuo 1991 iki 2010 metų kauptos plokštelės. Dabar jomis naudotis gali visi norintys.

„Plokšteles rinkau visą gyvenimą. Galų gale kolekcija pasidarė labai didelė, užėmė daug vietos, tapo sunku ją transportuoti. Aš jau senokai nebedidžėjauju, todėl reikėjo plokštelių kiekį namuose stipriai mažinti. Pirma mintis buvo dalį parduoti, bet paskui pamaniau, kad daug prasmingiau būtų padovanoti valstybei, kad jų galėtų klausytis visi. M.Mažvydo biblioteka po rekonstrukcijos turi fantastišką Muzikos skyrių. Vos jį pamatęs supratau, kad mano plokštelės nuo šiol turi gyventi čia“, – sakė Š.Karalius.

Kolekcijoje galima rasti pačios įvairiausios muzikos iš viso pasaulio: nuo elektroninės iki latino. Dalis plokštelių išleistos mažose nepriklausomose įrašų kompanijose ir nėra skaitmenizuotos, taigi tą muziką paklausyti galima tik iš originalaus vinilo. Jos – ypač retos ir jų rinkos kaina yra nemaža. Kolekcijoje galima rasti pripažintas žvaigždes: „Jazzanova“ ar Beanfield, šiuolaikinio džiazo atstovą Bugge Wesseltoft, technomuzikos kūrėjus Green Vevet ar James Ruskin, taip visiškai nežinomų kūrėjų labai įdomių ir savitų įrašų.

„Aš negaliu pasakyti, kuri plokštelė yra brangiausia ir kiek ji šiandien kainuoja, nes tam reikėtų profesionalaus įvertinimo. Aš net nenoriu vertinti pinigais. Man jos visos emociškai labai brangios. Tai buvo plokštelės, kuriomis aš grodavau. Jos keliaudavo su manimi po po visą Europą, po Jungtines Valstijas, buvo Turkijoje. Net Islandijoje. Pasimesdavo oro uostuose ir vėl grįždavo. Jos daug patyrė. Dabar jos ramiai gulės muzikos archyve ir tikėkimės paskatins jaunus žmones prisijaukinti muziką ir su ja gyventi“, – su begaline meile, kaip apie vaikus, apie vinilus pasakoja DJ Karalius.

Jis sako, kad dabar didžėjai po pasaulį keliauja visą muziką susikrovę į vieną USB raktą, o jis turėdavo net du kaustytus lagaminus pilnus plokštelių. Vieną priduodavo į bagažą, o kitą – mažesnį – pasiimdavo į lėktuvo saloną. „Tai būdavo savotiška apsauga: jei bagažas dings, tai bent iš bėdos turėsiu kuo groti“, – juokėsi jis.

Tiesa, jo dovanotoje kolekcijoje nėra nė vieno dueto „RyRalio“, kurio nariu drauge su DJ Lauriu Lee buvo DJ Karalius, įrašo. „Turiu tik po vieną savo įrašų plokštelę, kitas kažkaip išdovanojau, kaip ir daugumai muzikantų nutinka. Paskutinės liko namie, negaliu su jomis atsisveikinti, manau liks palikimu dukrai“, – sakė Š. Karalius.

DJ Karalius, muzika, plokštelės, plokštelių kolekcija, ryralio, Šarūnas Karalius

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai