Pavasarinė alergija ar peršalimas: kaip atskirti bei gydytis?

Shutterstock nuotr.

Prasidėjus pavasariui sveikatos specialistai pastebi vis dažnėjančius alerginių reakcijų atvejus, kuriuos nesunku supainioti su peršalimo simptomais. Pasak gydytojų ir vaistininkų, būtina žinoti, kaip šiuos skirtingai gydomus sveikatos sutrikimus atskirti. Priešingu atveju kyla neatsakingo vaistų vartojimo, kuris gali dar labiau pakenkti sveikatai, pavojus.

Vaistininkų teigimu, į vaistines šiuo metu dažnai užsuka slogos, čiaudulio ir kosulio, akių perštėjimo kamuojami žmonės, įsitikinę, jog peršalo. Tačiau daugelis šių simptomų gali būti ir pavasarį paūmėjančios alerginės reakcijos.

„Svarbu nesupainioti šių negalavimų simptomų, o, kaip rodo praktika, taip kartais pasitaiko. Taip pat svarbu simptomų neignoruoti ir pasikonsultuoti su specialistu, nes alergija ilgainiui gali virsti chroniška liga“, – pažymi „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė-vedėja Jolita Skinderskienė.

Pasak šeimos gydytojos Gintarės Grigaliūnės, šiuos simptomais panašius sveikatos sutrikimus geriausia atskirti įsiklausant į organizmą ir įdėmiai stebint savo sveikatos būklę.

„Sezoninė alerginė sloga pasireiškia vandeningomis išskyromis iš nosies, ją lydi dažnas čiaudulys, akių paraudimas, ašarojimas. Skirtingai nuo peršalimo, nebūna karščiavimo, kaulų laužymo ir gleivių sutirštėjimo, taip pat nebūdingas kosulys. Tuo tarpu peršalimo atveju po paros ar dviejų išskyros iš nosies tirštėja, jei nesigydoma – stiprėja kosulys, gali laikytis temperatūra. Jei nesate tikras, kuri liga užklupo, konsultuokitės su specialistais ir stebėkite savo savijautą. Alerginė reakcija visuomet išliks tokia, kokia buvo pirmąją dieną, o štai viruso sukelti simptomai keisis. Be to, peršalimas trunka apie savaitę, o alergijos požymius galima jausti ir ilgus mėnesius“, - pasakoja G. Grigaliūnė.

Šeimos gydytoja pastebi, jog nesuprasdami, nuo ko gydosi, žmonės neretai ima piktnaudžiauti vaistais. Itin dažnai taip nutinka su nosies purškalais.

„Purškiami vaistai turi atkimšti nosį, sumažinti paburkimą ir leisti lengviau kvėpuoti. Jie gali trumpam palengvinti situaciją tiek alergijos, tiek peršalimo atveju. Bet jei sergantysis nežino, kas jam yra, gali atsirasti papildomų problemų. Vartojant purškiamus vaistus į nosį ilgiau nei septynias dienas prasideda pačių vaistų sukelta sloga, t.y. šalutinis poveikis. Žmonės nekreipia dėmesio į perspėjimą nevartoti preparato ilgiau kaip savaitę ir galiausiai prasideda gleivinės išsausėjimas, ji pasidengia šašais. Jei nuo alergijos pradedama gydytis lyg tai būtų peršalimas, situacija ne tik neišsprendžiama, bet ir gerokai pabloginama“, – sako G. Grigaliūnė.

Alergijoms gydyti vartojami antihistamininiai vaistai, vieni populiariausių pasaulyje, nes alergijos pasireiškia vis didesniam skaičiui žmonių. JAV maisto ir vaistų administracijos (FDA) duomenimis, kai kurie antihistamininiai vaistai sukelia raminantį poveikį. Jei nuo alergijos besigydantis žmogus kartu vartoja ir antidepresantus, jo koncentracijos lygis gali smarkiai nukristi, tampa pavojinga vairuoti transporto priemonę ar dirbti su įrengimais. Tuo tarpu su kraujospūdį mažinančiais preparatais vartojami antihistaminai vaistai kraujo spaudimą kaip tik gali pakelti, pagreitinti širdies ritmą. Atsižvelgiant į tai, koks antihistamininis preparatas yra paskirtas, nepageidaujama sąveika gali pasireikšti ir su kai kuriais antibiotikais, antigrybeliniais vaistais.

Specialistų teigimu, jeigu pacientai vienu metu vartoja kelis skirtingus vaistus, jie turėtų konsultuotis su gydytojais ar vaistininkais, ar tokia vaistų kombinacija nekelia pavojaus, nesukuria papildomų rizikų.

„Jei žmogus nėra tikras, ar pats gebės įvertinti visą vienu metu vartojamų vaistų spektrą, taip pat tuo atveju, jei pasijunta prasčiau ir nesupranta negalavimo priežasties, turėtų konsultuotis su vaistininkais. Vaistų suderinamumą galite pasitikrinti mūsų vaistinėje veikiančioje specialioje vaistų suderinamumo sistemoje“, – pataria „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė J. Sinderskienė.

Ji taip pat pataria į pavasario sveikatos sutrikimus žiūrėti rimtai, nes keičiantis orams lengva ne tik supainioti negalavimo priežastis, bet ir sukelti papildomų sveikatos problemų neteisingai gydantis.

pavasarinė alergija, pavasaris, peršalimas

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai