Trys kunigo Algirdo Toliato mintys apie Šv. Velykas

Laidoje „Pasaulis pagal moteris“ kunigas Algirdas Toliatas atskleidė ne tik moters prasmę prisikėlimo šventėje, bet ir porą patarimų, kaip šv. Velykų virsmą pritaikyti it pasiruošimą visiems kitiems kasdieniams išgyvenimams.

Kiekviena šventė – treniruotė kitiems gyvenimo ciklams


„Kiekvieno gyvenime yra daugybė mažų šv. Velykų ir mažų šv. Kalėdų. Per šias šventes mes patiriame gilius išgyvenimus, kurie mums padeda pasiruošti kitiems jausmams bei jų ciklams kasdienybėje. Šv. Velykos moko kaip kantriai apsivalyti nuo sunkumų, gyvenimo dulkių ir kaip oriai, per kančią vėl sulaukti šventės. Šv. Kalėdos moko, kiek kitokio, švelnesnio stebuklo bei pokyčio laukimo – išklausant, suprantant, nurimstant“, – švenčių prasmę aiškina Algirdas.

Reikia nusimesti rūpesčius

„Laikas nuo laiko mes apsunkstame ir nebepakeliame per gyvenimo kelionę susikaupusios kuprinės. Bundanti gamta, nauji išgyvenimai, nors ir gražūs, vis tiek jai prideda svorio, kuris gali pasidaryti kritinis, netgi tapti psichologine, emocine kančia. Gavėnia mus moko, kaip šio svorio atsisakyti – susikaupti ir nuspręsti, ko mums reikia, o su kuo geriau atsisveikinti, taip pat apmąstyti tamsiausias savo kerteles, kad ir su jomis galėtume sąžiningai išsiskirti“, – sako kunigas ir priduria, kad tamsiausia diena yra didysis šeštadienis: „Tai diena, kai, regis, nieko nėra – net liūdesio“.

Moteriška kantrybė, bet ne abejingumas

„Šv. Velykų kontekste ypatingą pavyzdį turi rodyti ir moterys. Jos, kaip šv. Mergelė Marija, privalo išlikti ramios net ir sunkiausią ar beviltiškiausią akimirką. Tačiau ramybė jokiu būdu nereiškia abejingumo. Turime juos išskirti. Ramybė yra supratimas, situacijos kontrolė ir pasitikėjimas. Žinoma, su daug daug vilties širdyje“, – šypsosi kunigas.

Laida „Pasaulis pagal moteris“ per TV3 šeštadieniais 9.30 val.

Algirdas Toliatas, kunigas, Pasaulis pagal moteris, šventės, velykos, velykų prasmė

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai