Šokoladas besirūpinantiems savo sveikata. Kokio ieškoti?

Užėjus į parduotuvę akys raibsta nuo saldumynų gausos, tačiau dažnas patvirtins – šokoladas tvirtai laiko saldumynų karaliaus poziciją. Tiesa, šiam skanėstui keliami reikalavimai yra didesni nei bet kada anksčiau – nebeužtenka tiesiog paprasto šokolado, ieškoma ypatingesnio, skanesnio, su išskirtiniais priedais, o paskutiniu metu – ir kuo sveikesnio. Kyla klausimas, kokį šokoladą rinktis, norint ne tik pasilepinti, bet ir nenusižengti sveikuoliško gyvenimo principams ar net gauti organizmui naudingų medžiagų?

„Gal skamba neįtikėtinai, tačiau būtent prieš metus pasirodę šokoladai, kurių sudėtyje yra papildomų – sveikų ingredientų, yra patys populiariausi. Ir nors šiandien tokį skanėstą rasti nėra lengva, galime pasidžiaugti, kad ateityje pasirinkimas bus kur kas platesnis – jau artimiausiu metu bus gaminama daugiau gaminių be pridėtinio cukraus, bus ieškoma priedų, kurie šokoladą praturtintų vitaminais ar kitomis organizmui reikalingomis medžiagomis“, – sako vieno seniausių Lietuvos šokolado gamintojų UAB „Rūta“ vyriausioji technologė Danguolė Tamošiūnienė.

D. Tamošiūnienės rekomendacijos, renkantis sveiką šokoladą – kokių medžiagų ieškoti?

  • Norintys pagerinti kraujotaką, turėtų ieškoti šokolado su padidintu kakavos flavanolių kiekiu. Moksliškai įrodyta, kad kakavos pupelėse esantys flavanoliai padeda palaikyti kraujagyslių elastingumą, o tai gerina ir leidžia palaikyti normalią kraujotaką. Kraujagyslių ligos ir sutrikimai – viena dažniausių diagnozių, tad šokoladas, savo sudėtyje turintis flavanolių, ypač rekomenduotinas. Norint pajusti teigiamą flavanolių poveikį, rekomenduojama šio šokolado suvartoti 10-20 g per dieną.
  • Aktyviai sportuojantiems naudinga rinktis šokoladą su spirulina. Moksliškai įrodyta, kad dėl vertingos sudėties 2 g spirulinos (tiek rekomenduojama suvartoti kasdien) savo maistinėmis savybėmis prilygsta 1 kg daržovių. 60–70 proc. šio augalo svorio sudaro baltymai, kurie yra pagrindinė raumenų statomoji medžiaga. Spirulina turi 18 aminorūgščių, iš kurių net 7 žmogaus organizmas pats negali pasigaminti, taip pat daug kitų žmogaus organizmui reikalingų medžiagų – jų suskaičiuojama daugiau nei 50. Šokoladą spirulina ne tik praturtina, bet ir suteikia išskirtinį skonį.
  • Besirūpinantiems savo linijomis ar sergantiems cukriniu diabetu rekomenduojama rinktis šokoladą su stevijomis. Šiame šokolade pridėtinį cukrų keičia natūralūs saldikliai. Vienas jų išgaunamas iš stevijų augalo, kuris dėl savo saldumo kartais vadinamas medaus žole. Stevija pasižymi ir gydomosiomis savybėmis – naikina bakterijas, mažina uždegimus, taip pat gerina medžiagų apykaitą, nesukelia rėmens.
  • Vengiantiems pridėtinio cukraus, visada geras pasirinkimas – šokoladas, kuriame yra kuo daugiau kakavos sausųjų medžiagų. Sveikiausias ir geriausiomis savybėmis pasižymi šokoladas, kuriame kakavos yra 80 proc. ir daugiau. Pasak D. Tamošiūnienės, saldainių fabrikas „Rūta“ turi kartųjį šokoladą, kurio sudėtyje net 96 proc. kakavos. Žinoma, šis šokoladas savo skoniu patiks ne visiems – jį renkasi gurmanai, vertinantys sodrų skonį.
Kaip jau turbūt galėjote suprasti, šokoladų, papildytų žmogaus organizmui naudingais ingredientais, įprastose maisto parduotuvėse nerasite – jų reikėtų ieškoti specializuotose parduotuvėse. Tačiau juk tai ne kliūtis, kai viską darai dėl savo sveikatos!

flavanoliai, juodas šokoladas, juodasis šokoladas, kakava, kokį šokoladą rinktis, kokį šokoladą valgyti, šokoladas, spirulina, stevija

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai