Kaip pasiūti drabužį žvaigždei? Interviu su dizainere, kūrusia suknelę Lietuvos atstovei Eurovizijoje

Kaip sukurti suknelę žvaigždei? Kodėl dizainerio studijoje privaloma atlikti pilną pasirodymą? Kokios aprangos tendencijos užplūs gatves šį sezoną? Atsakymus į šiuos klausimus sužinosite pavasariui ir mados šauksmui skirtoje „Pasaulis pagal moteris“ laidoje, kurioje susitiko dvi mados žinovės: laidos vedėja Renata Mikailionytė bei dizainerė Sandra Yushka.

Rožinė yra „nauja juoda“

Pokalbis su dizainere Sandra laidoje „Pasaulis pagal moteris“ turėjo net dvi progas: pirmoji iš jų – visas moteris taip „kankinantis“ smalsumas, ką gi šį pavasarį palikti spintoje, o kuo toliau drąsiai puoštis? Antroji priežastis – grupės „Fusedmark“ sėkmė, prie kurios prisidėjo ir jaunoji kūrėja – ji sukūrė grupės vokalistės Viktorijos įvaizdį. Paklausta, ar šio pavasario mados bus tokios ryškios kaip ir atlikėjos suknelė, Sandra pritaria: „Tikrai taip: vyraus ryškios spalvos, tokios, kaip skaisti geltona, raudona, rožinė. Rožinė jau netgi imta vadinti „naująja juoda“. Kalbant ne apie spalvas, o apie raštus, jaučiamas šioks toks Japonijos dvelksmas, vadinamosios „origami“ nuotaikos, taip pat šiek tiek grįžimo į šešiasdešimtuosius. Kartais šis grįžimas netgi švelniai kičinis – vyrauja ta pati rožinė, senamadiški gėlių ornamentai.“

Madingiausia – patogumas

Nors ir įvardijusi labiausiai juntamas tendencijas, Sandra nedrįsta prie jų „rištis“: „Tai, ką diktuoja podiumas, nebūtinai turi atsidurti gatvėje“, – sako Sandra ir pabrėžia, kad tikriausia mados išraiška – patogumas ir ilgaamžiškumas. „Žmogus neturi tarnauti rūbui – rūbas turi jam tarnauti, jį išreikšti. Būtent todėl, nors ir visada pasidomiu, kas dabar „ant bangos“, vis tiek pirmiausia galvoju apie tai, kas tinka žmogui“. Kaip puikų pavyzdį dvejus metus už poliarinio rato gyvenusi Sandra pateikia Norvegus: „Jiems nėra blogo oro, yra tik bloga apranga. Ar lyja, ar vėjas – visi, net ir vaikai, eina į lauką ir džiaugiasi gyvenimu. Norvegijoje dar kartą įvertinau patogumą kaip neatsiejamą mados vertybę, Norvegijoje susiformavo ir naujas mano kaip dizainerės požiūris“, – pasakoja jauna, bet jau pastebėta kūrėja.


Dizainerė Sandra Yushka

Trejus metus vegane buvusi moteris pabrėžia, kad neatsiejamai šalia patogumo žmogui eina ir patogumas gamtai: „Mada be kailių ir odos jau tapo norma. Pati irgi nenaudoju nei odos, nei kailių, fotosesijose vengiam net odinių batų. Labai labai norėčiau nenaudoti ir vilnos, tačiau dėl plačių jos galimybių vis dar sunku to išvengti“, – pasakoja socialiai atsakinga moteris.

Matuojantis suknelę reikia padainuoti

„Ir, aišku, pašokti“, – papildo laidos vedėja Renata Sandrai papasakojus apie tai, kaip buvo kuriama suknelė Viktorijai iš „Fusedmark“. „Viktorija labai charizmatiška, tačiau tuo pačiu ir labai švelni, labai miela“, – pasakoja atlikėją jau pažinusi dizainerė ir pabrėžia, kad kuriant rūbą pasirodymams reikia galvoti ne tik apie grožį bei charakterį, bet ir apie drabužio funkcionalumą: „Oi, pasiuvus suknelę čia studijoje ir dainuota buvo, ir sceniniai judesiai išbandomi – juk rūbas negali varžyti judesių“, – specialybės niuansus atskleidžia Sandra. Paklausta, ar kurdama įvaizdį ji tikėjo pasirodymo sėkmė, Sandra net nesuabejoja, kad taip.

Siuvimo subtilybės perduodamos iš kartos į kartą

Sandros senelis buvo kriaučius, senelė taip pat siuvo puikiai. Mergina pasakoja, kad net nepamena, kaip pirmą kartą siūti pabandė ji pati: „Viskas, regis, natūraliai atėjo iš vaikystės: gal močiutė pamokė, o netrukus jau ir pati šį bei tą dariau savarankiškai. Vaikystėje, vidurinėje, studijuojant...“ Šeimos linija palaikoma ne tik siuvant, bet ir demonstruojant kūrinius – pirmasis Sandros modelis buvo ir, reikalui esant, vis dar tebėra jos sesuo: „Kažkaip ji vis pritraukia sėkmę mano naujiems kūriniams“, – šypsosi pašnekovė.

Laida „Pasaulis pagal moteris“ 9.30 val. per TV3.

apranga, dizainas, drabužiai, Fusedmark, Sandra Yushka, stilius, suknelės

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai