Giedrė Riškutė: „Atsistojęs prie baltos drobės jautiesi taip, tarsi tai būtų pirmas kartas“

Praėję metai dailininkei, Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) Ugdymo mokslų fakulteto Dailės katedros vedėjai profesorei Giedrei Riškutei nešykštėjo pripažinimo. II tarptautiniame „Trijų tiltų“ fondo (Varšuva, Lenkija) tapybos konkurse ji užėmė I vietą, kai savo darbu pralenkė 725 dailininkus iš daugiau nei 20 pasaulio šalių.

2016 m. „Osten“ piešinių bienalėje (Skopjė, Makedonija), kurioje dalyvavo 690 menininkų iš 66 pasaulio šalių, profesorės darbai taip pat sulaukė tarptautinio pripažinimo. Konkursui buvo pateikti 2 246 meno kūriniai. Liepos mėnesį „Graffit Gallery“, esančioje Varnoje (Bulgarija), buvo pristatytas G. Riškutės 10 darbų rinkinys-spaudos leidinys „Šviesos istorijos“. Leidinį atspausdino ir išleido pasaulio kultūros paveldo leidykla „Osten“.

Rinkinys pripažintas kartu su kitų dviejų menininkų – Mice‘o Jankulovski‘o (Makedonija) ir Ventseslav‘o Antonov‘o (Bulgarija) – leidiniais per M. Jankulovski‘o personalinės parodos „Formos“ atidarymą. Taip pat išleistas ir pristatytas visų trijų menininkų atskiras jų darbų spaudos leidinys. Šiame leidinyje atspausdinta po šešis kiekvieno dailininko darbus. 2016 m. rugpjūčio 25 d. tarptautinė žiuri pripažino Lietuvos dailininkės G. Riškutės kūrybą ir skyrė specialų „Osten“ apdovanojimą už individualią piešinių kolekciją „Šviesos istorijos“.

Kūrėja įsitikinusi, jog tarptautinis kūrybos įvertinimas yra reikšmingas kiekvienam menininkui. „Menininkas kuria, dalyvauja su savo darbais parodose ir tikrai yra malonu, kai darbai lieka pastebėti ir įvertinti. Nors kurdamas negalvoji apie įvertinimus, bet būtų netiesa, jeigu sakyčiau, kad tai man yra nereikšminga“, – sako G. Riškutė.

Paklausta, ką įvardytų kaip didžiausią savo profesinį laimėjimą, ji tikino, jog darbą ir tik darbą. „Dirbdamas ieškai, tampa įdomu, kas tu toks esi. Kūryba yra paslaptis“, – teigia ji. Tačiau paklausta apie artimiausius karjeros tikslus menininkė sako, jog apie tai nelengva kalbėti. „Nėra lengva jų ir nuspėti. Atsistojęs prie baltos drobės ar švaraus popieriaus lapo jautiesi taip, tarsi tai būtų pirmas kartas. Ir nesupranti, kodėl kartais spalvos drobėje dėstosi vienaip, o kartais pakeičia visą paveikslo sumanymą ir visas veiksmas tampa taip dažnai vadinamomis „kūrybos kančiomis“, – pasakoja LEU dėstytoja.

Beveik dvidešimt metų savo patirtimi su studentais besidalijanti menininkė tikina, jog tapyti ir dalytis žiniomis su studentais yra du keliai, kurie yra skirtingi ir įdomūs, bet abu vienodai kūrybiški. G. Riškutės studentai – būsimi dailės pedagogai, meno paslaptis dalysiantys formalaus ir neformalaus ugdymo įstaigose.

Dailės katedros, kuriai vadovauja G. Riškutė, kūrybiniai ryšiai driekiasi ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Studentai ir dėstytojai dalyvauja profesionalaus meno ir edukaciniuose tarptautiniuose projektuose, keičiasi parodomis su kitomis institucijomis. Ypač gražus bendradarbiavimas vyksta su Krokuvos pedagoginiu universitetu. Lenkijos dailininkų projektas „Mano erdvė – tavo erdvė. Mano studija – tavo studija“ suartino dviejų universitetų dėstytojus ir studentus. Savaitę Dailės katedros dėstytojai ir studentai kūrė Krokuvos dėstytojų dirbtuvėse, o kitą savaitę Krokuvos universiteto dėstytojai ir studentai kūrė paveikslus Vilniuje. Projektą vainikavo Krokuvos pedagoginio universiteto galerijoje atidaryta bendra kūrybos paroda. Studentai ir dėstytojai taip pat dalyvauja tarptautinėse „Erasmus+“ mainų programose. Nuolat rengiamos atviros katedros studentų dailės darbų, kurių stilistinė ir techninė sklaida liudija apie studentų menines ambicijas, polinkį eksperimentuoti, peržiūros – žiūrovai pamato, kokia kryptimi dirba Dailės katedros dėstytojai, kokie išradingi, kūrybingi ir darbštūs yra studentai.

Ugdant savarankiškumą bei kūrybines galias nuo pirmųjų kursų studentai skatinami aktyviai dalyvauti universiteto meniniame gyvenime. Katedra kasmet universiteto bendruomenei galerijoje „2003“ rengia grupines dėstytojų ir studentų kūrybos parodas, taip pat rengia parodas plačiajai visuomenei kitose erdvėse. Visuomenės dėmesio sulaukė profesionalių menininkų ir būsimųjų dailės mokytojų bendros ir personalinės ekspozicijos Lietuvos Respublikos Seime, Užsienio reikalų ministerijoje, galerijoje „Arka“, Šiaulių universiteto Dailės galerijoje, įvairiuose meno inkubatoriuose, bibliotekose, dailės mokyklose, bendrojo ugdymo įstaigose. Dėstytojai ir studentai organizuoja ir dalyvauja įvairiuose bendruose projektuose, renginiuose su Lietuvos mokyklų mokiniais.

VšĮ Centrinė projektų valdymo agentūra inicijavo projektą ir parodą „Kaita“. Paroda siekta parodyti Europos Sąjungos struktūrinės paramos naudą kiekvienam iš mūsų, atskleisti aplinkos kaitą. Visi darbai įkūnijo konkrečius jau įgyvendintus ar įgyvendinamus ES struktūrinės paramos projektus. „Džiugu, kad parodos „Kaita“ darbai netikėtais meniniais sprendimais atspindėjo ES paramos svarbą. Tai buvo puiki saviraiškos niša jauniesiems menininkams, kurie nustebino tiek kūrybiniu požiūriu, tiek panaudotomis skirtingomis technikomis. Visi kūrybiniai darbai buvo perduoti įstaigoms, kurios vykdė ES paramos projektus. Išleistas parodos kūrinius įamžinantis albumas „Kaita“ primena apie įspūdingą studentų darbą projekte“, – pasakoja LEU Dailės katedros vedėja.

Katedros dėstytojai skatina studentus dalyvauti profesionalaus meno konkursuose, parodose Lietuvoje ir už jos ribų. Ypač džiugu, kad du studentai kartu su savo dėstytoja G. Riškute dalyvavo 2016 m. „Osten“ piešinių bienalėje Skopjė. „Tai pirmieji studentų žingsniai tokioje didelėje parodoje, bet jie reikšmingi jauniems autoriams. Jie pažvelgia į savo darbus tarptautiniame kontekste“, – studentų pasiekimais džiaugiasi dėstytoja.

Lietuvos žurnalistų sąjungos organizuotoje dailininkų parodoje-konkurse „Laisva spauda – laisvas aš!“, vykusioje Seime ir skirtoje Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai paminėti, Dailės katedros IV kurso studentės Agnės Varpukevičiūtės darbas buvo įvertintas IV vieta, o absolventė Aliona Pavliukevič su savo darbu užėmė III vietą.

Riškutė su studentais dalyvavo Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus projekte „Būk scenografu“ – dvejus metus muziejuje studentai išradingai vedė edukacines veiklas mokiniams. Šis projektas praplėtė Dailės katedros veiklą, suartino studentus, mokinius su teatru. Šiuo metu Dailės katedra glaudžiai bendradarbiauja su Nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka. Studentai veda edukacinius dailės renginius neseniai įrengtose „Erdvėse vaikams“. Tai tik dalis Dailės katedros veiklos, kurioje dalyvauja ir dėstytojai, ir studentai.

Riškutė su kolegomis džiaugiasi savo studentų kūrybiškumu bei jaunatvišku entuziazmu ne tik universiteto auditorijose, bet ir už jo ribų. Menininkė didžiuojasi absolventų darbu mokyklose, jų kūrybiniais pasiekimais.

dailė, Giedrė Riškutė, menas, piešimas, tapyba

Naujausi komentarai
2017-03-11, 20:38
Šaunuolė,Giedre.Malonu stebėti tavo sėkmes
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai